Πρόκειται για μια χρονιά που, όπως φαίνεται, το οργανωμένο λιανεμπόριο «βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη» πιεζόμενο από τον εξοντωτικό ανταγωνισμό που επιβάλλει επενδύσεις σε νέα σημεία πώλησης, παρά την γκρίνια πολλών ότι πλέον κάθε νέο κατάστημα «κανιβαλίζει» τις πωλήσεις προηγουμένων. Το «σελφ σέρβις» παρουσίασε στο τεύχος Νο 366 (Οκτωβρίου) τις φετινές επενδυτικές επιδόσεις των βασικών «παικτών» του κλάδου, στηριζόμενο στις περσινές εξαγγελίες τους, όπως καταγράφηκαν από την ετήσια έκδοσή μας Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2007.

Καρφούρ Μαρινόπουλος: Για την πενταετία 2007-2011 η εταιρεία σε ετήσια βάση έχει προγραμματίσει επενδύσεις αξίας 60 έως 100 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά διατίθενται για τη δημιουργία νέων καταστημάτων, τον εκσυγχρονισμό παλαιών και την επέκταση της αλυσίδας εκτός συνόρων -κυρίως στη Βουλγαρία.

Α-Β Βασιλόπουλος: Το νέο κέντρο logistics για τα οπωροκηπευτικά που οργανώνει η αλυσίδα στην Αθήνα υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει περί τα 35-40 εκατ. ευρώ, ενώ η κεντρική αποθήκη της στη Βόρεια Ελλάδα θα της κοστίσει περί τα 15 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση η εταιρεία επενδύει περί τα 40 εκατ. ευρώ στο δίκτυό της, έχοντας πλέον πρόθεση να επεκταθεί κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αφοί Βερόπουλοι: Φέτος η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις περίπου 32 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επεκτείνει το δίκτυό της με νέες μονάδες και με εξαγορές μικρών αλυσίδων. Ηδη εξαγόρασε την Τροφίνο, προσθέτοντας στον τζίρο της 21 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται και συνέχεια.

Ατλάντικ: Για την τρέχουσα χρήση οι επενδύσεις της θα διατεθούν στη δημιουργία 9 νέων μονάδων. Μεταξύ άλλων, έχουν ήδη λειτουργήσει 3 νέα καταστήματα (2 χονδρικής σε Καλαμάτα και Ρόδο και 1 λιανικής στα Καλάβρυτα). Η εταιρεία δεν δίνει στοιχεία για την αξία των επενδύσεών της, επικαλούμενη το εταιρικό απόρρητο.

Dia Hellas: Για την τρέχουσα χρήση έχει προγραμματίσει συνολικά επενδύσεις αξίας 13,7 εκατ. ευρώ. Τα 7,6 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε νέα καταστήματα, τα 5,2 εκατ. ευρώ σε ανακαινίσεις παλαιότερων και στην επέκταση των κέντρων logistics, και τα 0,8 εκατ. ευρώ σε νέες υποδομές μηχανογράφησης.

Μετρό: Σημαντικό μέρος των προς επένδυση κεφαλαίων της θα απορροφηθεί από το νέο κέντρο logistics της εταιρείας, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στις αρχές του 2008 και θα κοστίσει συνολικά 30 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 20 εκατ. ευρώ επενδύονται φέτος, ενώ ακόμη 24,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την δημιουργία νέων εμπορικών μονάδων και την αναβάθμιση των υπαρχόντων. Περίπου 0,4 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην αναβάθμιση της μηχανογράφησης.

Πέντε: Οι επενδύσεις της φέτος, αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, θα φτάσουν περίπου τα 30 εκατ. ευρώ. Για νέα καταστήματα θα διατεθούν περίπου τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή νέων κεντρικών αποθηκών στην περιοχή Σεπολίων -θα λειτουργήσουν το 2009.

Σκλαβενίτης: Τα προς επένδυση κεφάλαιά της φέτος υπολογίζονται περίπου στα 8,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα νέα καταστήματα θα απορροφήσουν περίπου 7 εκατ. ευρώ και η μηχανοργάνωση περίπου 1 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ θα γίνουν σε άλλους τομείς. Ενα σημαντικό μέρος των επενδύσεων, που αφορά στην ανάπτυξη του δικτύου της, διατίθεται για τα Freshmarket, ενώ η εταιρεία αναζητεί χώρο για τη δημιουργία κεντρικών αποθηκών.

Χαλκιαδάκης: Φέτος, έχει προγραμματίσει επενδύσεις 1,8 εκατ. ευρώ στη δημιουργία νέων καταστημάτων και 400.000 ευρώ σε ανακαινίσεις παλαιοτέρων. Μεταξύ 2007-2009 θα διαθέσει 13 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων κεντρικών αποθηκών (1 εκατ. ευρώ για την αγορά οικοπέδου και 12 εκατ. ευρώ για την κατασκευή/εξοπλισμό των εγκαταστάσεων).