Σε τεράστιο πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί για τους περιπτερούχους ο σκληρός ανταγωνισμός που υφίστανται από τα σούπερ μάρκετ στα βασικά είδη προϊόντων που εμπορεύονται. Η αιτία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του σωματείου «Η Ενότητα» κ. Νίκο Παλιογιάννη, είναι η πολιτική ορισμένων εταιρειών, οι οποίες βοηθούν τα σούπερ μάρκετ να πωλούν τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές μειώνοντας όμως ταυτόχρονα και το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων.

Σε τεράστιο πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί για τους περιπτερούχους ο σκληρός ανταγωνισμός που υφίστανται από τα σούπερ μάρκετ στα βασικά είδη προϊόντων που εμπορεύονται. Η αιτία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του σωματείου «Η Ενότητα» κ. Νίκο Παλιογιάννη, είναι η πολιτική ορισμένων εταιρειών, οι οποίες βοηθούν τα σούπερ μάρκετ να πωλούν τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές μειώνοντας όμως ταυτόχρονα και το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων.

«Όλα σχεδόν τα προϊόντα που εμπορευόμαστε (π.χ ζαχαρώδη, καραμέλες, τσίχλες, σοκολάτες, μπισκότα) οι καταναλωτές μπορούν να τα βρουν και στα σούπερ μάρκετ και μάλιστα αρκετές φορές σε τιμές προσφοράς, δηλαδή στις τιμές που εμείς τα αγοράζουμε από τους χονδρέμπορους. Είναι μία πολιτική η οποία αποβαίνει εις βάρος μας και οδηγεί τους πελάτες των περιπτέρων στα σούπερ μάρκετ. Η άνιση αυτή μεταχείριση θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία μας με τις εταιρείες, δεδομένου ότι ο κλάδος μας εδώ και χρόνια τις στηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η μείωση των ποσοστών κέρδους από την πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σημαντική πτώση της πώλησης των μπισκότων από τα περίπτερα (για χρόνια ήταν το Νο 1 προϊόν στις πωλήσεις τους) καθώς και τη μείωση του ποσοστού κέρδους από την πώληση των παγωτών και των καρτών κινητής τηλεφωνίας.

Στα παγωτά το ποσοστό κέρδους ήταν αρχικά 22%, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 14%, αν συνυπολογίσουμε και το κόστος των ψυγείων, των οποίων την τοποθέτηση τόσο ο Δήμος Αθηναίων όσο και άλλοι δήμοι απαγορεύουν. Όσο για τις κάρτες, ενώ στο ξεκίνημά τους μας έδιναν κέρδος μεγαλύτερο του 12%, αφότου καθιερώθηκαν στην αγορά, το κέρδος μειώθηκε στο 7%. Εξάλλου οι εταιρείες κακώς αναγράφουν στα προϊόντα τους τιμές που είναι ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές. Αυτό συνέβη και με την TASTY FOODS που όρισε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που έπρεπε, μειώνοντάς το ποσοστό κέρδους από 28% σε 22%», αναφέρει ο κ. Νίκος Παλιογιάννης.

Απαραίτητη η συσπείρωση Όπως εξηγεί ο ίδιος, παρά τα σχετικά παράπονα οι εταιρείες εξακολουθούν την ίδια τακτική, επειδή ο κλάδος των περιπτερούχων δεν έχει συσπειρωθεί αρκετά για να μπορέσει ν’ αντιδράσει δυναμικά. «Παλαιότερα είχε υπάρξει από την «Ενότητα» έντονη αντιπαράθεση με την PERFETTI, επειδή η τελευταία προωθούσε τα προϊόντα της στα καταστήματα «Γρηγόρης» βάζοντας μάλιστα και σκαλιέρες σε εμφανή σημεία. Με τον τρόπο αυτό προκαλούσε σοβαρά προβλήματα κυρίως στα περίπτερα που ήταν απέναντι από τα συγκεκριμένα καταστήματα. Έτσι σταμάτησε η πώληση των προϊόντων της PERFETTI από εμάς, ενώ μετά από σχετική συμφωνία καταφέραμε να αποσυρθούν τα προϊόντα της από καταστήματα που ήταν κοντά σε περίπτερα. Είναι αδιανόητο η απελευθέρωση της αγοράς να ισχύει για τους άλλους επαγγελματίες που μπορούν να βάζουν όπου θέλουν τα προϊόντα τους και σε μας να απαγορεύεται για παράδειγμα η πώληση γάλατος ή σνακ», τονίζει ο κ. Παλιογιάννης διευκρινίζοντας πως το πρόβλημα αυτό αναμένεται να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στον κλάδο των περιπτερούχων μακροχρόνια.

«Ο επόμενος στόχος είναι να μπορέσουμε να καθορίσουμε και εμείς τους κανόνες του παιχνιδιού, γιατί καθημερινά αντιμετωπίζουμε τη σταδιακή μείωση των ποσοστών κέρδους σε αρκετά προϊόντα. Παράλληλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη σταδιακή αύξηση του κόστους λειτουργίας των περιπτέρων μας (Δήμος, Εφορία) και είναι βέβαιο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κλάδος θα οδηγηθεί σε εξαφάνιση. Για το λόγο αυτό οι συνάδελφοι-περιπτερούχοι πρέπει να κατανοήσουν ότι μόνο συλλογικά θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Ήδη μία μικρή ομάδα από μέλη της «Ενότητας» προμηθεύεται κάρτες κινητής τηλεφωνίας από συγκεκριμένο προμηθευτή, με στόχο την επίτευξη καλύτερου ποσοστού. Καλώ λοιπόν όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν την «Ενότητα», που έχει αποδείξει ότι ασχολείται με τα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο, ούτως ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσής τους», προσθέτει ο ίδιος.