Σε χαλάρωση των αυστηρών κανονισμών που διέπουν την πώληση αλκοόλ προχωρούν η Σουηδία και η Φινλανδία, οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ισχύει το κρατικό μονοπώλιο στην πώληση αλκοολούχων ποτών.

Ειδικότερα, στη Σουηδία η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει από το 2025 την πώληση αλκοολούχων ποτών απευθείας από μικρούς παραγωγούς στους επισκέπτες των εγκαταστάσεών τους.

Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο τη στήριξη μικρών παραγωγών και, εφόσον εγκριθεί, οι επισκέπτες σε αποστακτήρια, ζυθοποιεία και οινοποιεία θα μπορούν να αγοράσουν έως 700ml αποσταγμάτων και έως 3 λίτρα κρασιού, μπύρας και προϊόντων ζύμωσης.

Εν τω μεταξύ, στη Φινλανδία πρόσφατα εγκρίθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει την πώληση στα σούπερ μάρκετ ποτών με έως και 8% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αυξάνοντας το όριο από το 5,5% που ήταν μέχρι πρότινος. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν αφορά στα RTD ποτά, όπου το όριο παραμένει στο 5,5%. Πάντως, η ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε με οριακή πλειοψηφία (102 ψήφοι υπέρ, 80 κατά), καθώς πολλοί βουλευτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σημειώνεται ότι το μονοπώλιο των αλκοολούχων ποτών αποτελεί παράδοση των σκανδιναβικών χωρών, η οποία όμως δείχνει να φθίνει, ανοίγοντας όλο και περισσότερα «παράθυρα» για κατανάλωση αλκοόλ και εκτός των αντίστοιχων κρατικών καταστημάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter