Την «εξαιρετικά δυσχερή θέση» στην οποία βρίσκεται ο πτηνοτροφικός κλάδος στο σύνολό του, εξαιτίας της συνεχιζόµενης καθυστέρησης στην επίλυση του προβλήµατος των αδειοδοτήσεων για τα πτηνοτροφεία της Ελλάδας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ). Η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι, ενώ αρκεί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική πτηνοτροφία, η σχετική διαδικασία καθυστερεί αναίτια, με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Όπως υπογραμμίζεται, αν η επιβεβλημένη αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος παραπεμφθεί για μετά τις επερχόμενες εκλογές, η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα είναι καταστροφική, καθώς οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν υποβάλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης.

Τα σχέδια αυτά, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν μπορούν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων, η οποία είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου. Συνεπώς, η καθυστέρηση της σχετικής συζήτησης στη Βουλή θα οδηγήσει στην απώλεια των προθεσμιών υλοποίησης των επενδύσεων.

Απειλή για άμεσο κλείσιμο του 56% των πτηνοτροφείων
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΔΟΠ, δεν ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας των πτηνοτροφείων, με αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο περίπου του 56% εξ αυτών. Όπως επισημαίνεται, το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων έχει αποκτήσει πλέον τη διάσταση του υπερεπείγοντος, υπονομεύοντας τη λειτουργία και την ανάπτυξη πολλών, υγιών κατά τα άλλα επιχειρήσεων, που καλύπτουν σε τεράστιο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας για κοτόπουλο, απασχολώντας δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και συνεισφέροντας συνολικά στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο κλάδος δεν επιδοτήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων έμεινε εκτός των επιδοτήσεων για τις ζωοτροφές, δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν βρίσκεται στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ΕΔΟΠ. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η μη συμπερίληψη της δημιουργίας νέων πτηνοτροφικών θαλάμων στο πρόγραμμα επιδοτήσεων (αναπτυξιακό νόμο), μόνο τροχοπέδη αποτελεί στην ανάπτυξη και εξέλιξη μιας υγιούς, ανταγωνιστικής πρωτογενούς παραγωγής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter