«Η αίσθηση είναι ότι τα μέτρα κατά της ακρίβειας άρχισαν να αποδίδουν»! Φαντάζει τρελό, αλλά την εκτίμηση αυτή άφηναν να διαρρεύσει "κύκλοι" του Υπουργείου Ανάπτυξης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό του Μαΐου, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας φθάνοντας το 4,9%. Από τον Μάιο του 2005 έως τον Μάιο φέτος, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 11% (12% στα είδη διατροφής). Το διάστημα αυτό ο βασικός μισθός του άγαμου εργαζόμενου αυξήθηκε κατά 89,41 ευρώ και του έγγαμου κατά 98,35 ευρώ. 'Ομως, το μέσο "καλάθι" της νοικοκυράς, απλώς για να διατηρηθεί το ίδιο γεμάτο με το 2005, απαιτεί σήμερα περίπου 200 ευρώ επιπλέον.

Η “αισιοδοξία” του Υπουργείου Ανάπτυξης βασίστηκε στο ότι ο δείκτης τιμών στα είδη διατροφής σημείωσε ελαφρά κάμψη, της τάξης του 0,4%, τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, γεγονός που βέβαια αποδίδεται κυρίως σε λόγους εποχικότητας, αλλά και στο πάνω από το συνηθισμένο “τσίμπημα” των τιμών τον Απρίλιο λόγω του Πάσχα. Οι “συμφωνίες κυρίων”, που πολύ θα ήθελε το υπουργείο να ρίχνουν τον τιμάριθμο, απλούστατα άρχισαν να ισχύουν τον Ιούνιο.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, κ. Μ. Κοντοπυράκης, κάθε άλλο παρά συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Φώλια. “Με τέτοια αναταραχή στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΔΤΚ είναι αδύνατη”, τόνισε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο πληθωρισμός ακόμη και πάνω από το 5% τον Ιούνιο.

2005-2008: 11% πάνω ο πληθωρισμός

Σημειώνουμε ότι τον Μάιο ο δείκτης τιμών στα είδη διατροφής έτρεχε με 6,6%, δηλαδή με ταχύτητα υψηλότερη κατά 35% από το γενικό δείκτη. Σε βάθος τριετίας, από τον Μάιο του 2005 έως τον Μάιο του 2008, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 11%, ενώ στα είδη διατροφής η αύξηση είναι 12%. Το διάστημα αυτό ο βασικός μισθός του άγαμου εργαζόμενου αυξήθηκε κατά 89,41 ευρώ και του έγγαμου κατά 98,35 ευρώ. ‘Ομως, το μέσο “καλάθι” της νοικοκυράς, απλώς για να διατηρηθεί το ίδιο γεμάτο με το 2005, απαιτεί σήμερα περίπου 200 ευρώ επιπλέον, εκ των οποίων τα 48 ευρώ για τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα.

Σοκ για τα “ώριμα” νοικοκυριά

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η θέση του “ώριμου” νοικοκυριού, δηλαδή αυτού με τους γονείς σε ηλικία 45-55 ετών, το οποίο κατά τεκμήριο είναι το πιο άγρια φορολογούμενο, το πιο υπερδανεισμένο και με τις μεγαλύτερες οικογενειακές δαπάνες (φροντιστήρια παιδιών, αυξημένα έξοδα εκτός κατοικίας, δόσεις δανείων κλπ). ‘Ενα τέτοιο νοικοκυριό χρειάζεται πάνω από 270 ευρώ επιπλέον τον μήνα, απλώς -όπως και στην προηγούμενη περίπτωση- για να κρατήσει το ίδιο γεμάτο με πριν από τρία χρόνια το “καλάθι της νοικοκυράς”. Οι δαπάνες για τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα απαιτούν περίπου 63 ευρώ επιπλέον. Αντίστοιχα, η αύξηση μισθού σε έναν εργαζόμενο με τρεις τριετίες ανέρχεται συνολικά στα 123,51 ευρώ. Που σημαίνει ότι οι αυξημένες δαπάνες για είδη διατροφής απορροφούν πάνω από τη μισή αύξηση, ενώ το σύνολο αύξησης των αποδοχών αντιστοιχεί μόλις στο 45% της διεύρυνσης του “καλαθιού”.