Το σύνθημα «έξι χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουνε επτά» ήταν από τα δημοφιλέστερα των διαδηλωτών πριν την κατάρρευση της χούντας. Σαράντα χρόνια μετά η ύφεση ήδη έχει συμπληρώσει μια τυραννική εξαετία... Η κυβέρνηση, βέβαια, δεν παύει να διακηρύσσει ότι «η ώρα της ανάπτυξης έφτασε» και ότι το έτος –το έβδομο από την έναρξη της ύφεσης– θα κλείσει για την ελληνική οικονομία με μεγέθυνση της τάξης του 0,6%.

Αλλά η πραγματικότητα ούτε αλλάζει με διακηρύξεις ούτε εξορκίζεται: Ο ελληνικός λαός και οι ελληνικές επιχειρήσεις, που αιμορράγησαν σε απίστευτο βαθμό ιδιαίτερα την τελευταία μνημονιακή τετραετία, μάλλον δεν φαίνεται να διακρίνουν κάποιο «φως στο τούνελ». Ξένες επενδύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα, η κυβέρνηση συνεχίζει τους καταστροφικούς αυτοσχεδιασμούς της στον χώρο της υγείας, η φορολογική πολιτική της όλο και περισσότερο ομοιάζει με ληστρική επιδρομή και οι τράπεζες παραμένουν θεατές, αφήνοντας τις επιχειρήσεις να ασφυκτιούν δίχως χρηματοδότηση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην τελευταία του Έκθεση επισημαίνει ότι την τετραετία 2010-2013 η ελληνική οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών υπέστησαν «συρρίκνωση ανάλογη της οποίας σε μέγεθος δεν έχει καταγραφεί μεταπολεμικά σε άλλη οικονομία του ΟΟΣΑ». Βέβαια, η αιμορραγία είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν τα σημερινά δεδομένα συγκριθούν με εκείνα του προ της ύφεσης τελευταίου έτους, δηλαδή του 2007. Όπως προκύπτει, λοιπόν, από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,

  • Την εξαετία της ύφεσης το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 48,6 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2005, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ του 2007, και έχει περιοριστεί πλέον στα 162,3 δισ. ευρώ, από τα 210,9 δισ. το 2007.
  • Η ανεργία έχει παγιωθεί σε επίπεδα κοντά στο 28%, με τους άνεργους να ξεπερνούν τα 1.350.000 άτομα. Αν, μάλιστα, προστεθούν και οι μερικής απασχόλησης υποαπασχολούμενοι (άτομα που, αν και απασχολούνται, δεν εργάζονται ικανό αριθμό ωρών, οπότε από αυτή την άποψη βρίσκονται κοντύτερα μάλλον στην κατάσταση των ανέργων παρά των εργαζομένων), που κατά την ΕΛΣΤΑΤ ξεπερνούν τις 210.000, τότε ο αριθμός των ανέργων αγγίζει τα 1,6 εκατομμύρια και το ποσοστό τους ξεπερνά το 30%-32%.
  • Σε σύγκριση με το 2008, το 2013 η παραγωγή της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας μειώθηκε κατά 27,6% και αντιστοιχεί πλέον μόλις στο 72% του αντίστοιχου μεγέθους του έτους 2005.

Οι «άθλοι» της ύφεσης
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία τροφίμων, αποδείχθηκε κάπως πιο ανθεκτική σε σχέση με το σύνολο της μεταποίησης. Έτσι, μεταξύ 2008 και 2013 η παραγωγή της μειώθηκε κατά 15,1%. Με βάση τους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, η εικόνα που παρουσιάζουν οι επιμέρους κλάδοι της βιομηχανίας τροφίμων είναι η εξής:

  • Αύξηση κατέγραψε μόνο ο κλάδος του κρέατος (6,5%), ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η παραγωγή ζωοτροφών (αμελητέα αύξηση 0,3%).
  • Οι υπόλοιποι κλάδοι της βιομηχανίας τροφίμων κατέγραψαν μειώσεις που κυμαίνονται από 5,6% (έλαια και λίπη) έως 32,2% (φρούτα και λαχανικά).
  • Σημαντική συρρίκνωση υπέστη και η ποτοποιία, της οποίας η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 28,4%.

Καταστροφική ήταν η εξαετία της ύφεσης για τον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης. Η κατασκευή ειδών ένδυσης μειώθηκε το διάστημα αυτό κατά 60,8% και έχει περιοριστεί πλέον στο 32,25% του επιπέδου του 2005. Αντίστοιχα, η κατασκευή υποδημάτων μειώθηκε κατά 67,4% και μόλις ξεπερνά το 30% του επιπέδου του 2005. Ανθεκτικότητα στην κρίση έδειξε ο κλάδος των καθαριστικών- απορρυπαντικών-αρωμάτων και ειδών ατομικής υγιεινής και καλλωπισμού, που παρέμεινε στα επίπεδα του 2008, καταγράφοντας μείωση μόλις 0,1%. Πολύ μεγαλύτερο ήταν το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Το διάστημα 2008-2013 ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε στο σύνολό του κατά 39,7%.

Όλοι οι επιμέρους κλάδοι περιλαμβάνονται στην κατηγορία των «χαμένων». Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στον κλάδο των καυσίμων, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 56,2%. Τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, ήταν οι «λιγότερο χαμένοι» του λιανικού εμπορίου, με απώλειες της τάξης του 28,8%. Το πιο ανησυχητικό, όμως, και τελείως αναντίστοιχο με τις ενέσεις αισιοδοξίας που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση στην αγορά, είναι ότι και το 2014 η πορεία των πωλήσεων συνεχίζει να είναι το ίδιο κατηφορική με τα προηγούμενα χρόνια. Τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι χειμερινές εκπτώσεις που κάλυψαν το πρώτο δίμηνο του έτους.

Οι αντοχές εξαντλήθηκαν «Οι έμποροι της λιανικής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), είχαν σαν στόχο κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων να διατηρήσουν τα επίπεδα του περσινού τζίρου, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα αφού μεσοσταθμικά η μείωση κυμάνθηκε στο -19%». Ο στόχος της εμπορικής κίνησης δεν επιτεύχθηκε, διαπιστώνει η Συνομοσπονδία, βασιζόμενη στη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους ολόκληρης της χώρας.

Ο τζίρος κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων εκτιμάται ότι κυμάνθηκε γύρω στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 5,5 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και 8,83 δισ. κατά τις χειμερινές εκπτώσεις του 2008. Δηλαδή, σωρευτικά από το 2008 ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων μειώθηκε περίπου στο μισό. «Έχει πλέον καταστεί κοινή αντίληψη, ακόμη και στους πλέον αδαείς σε ζητήματα λειτουργίας της αγοράς», τονίζει η ΕΣΕΕ, «πως το ακολουθούμενο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής έχει εξαντλήσει τις αντοχές του καταναλωτικού κοινού. Η εγχώρια αγορά, ούσα στη δίνη των αλλεπάλληλων φοροεισπρακτικών μέτρων και της καταβαράθρωσης των εισοδημάτων, χρήζει ουσιαστικής αρωγής μέσω της παροχής αναπτυξιακών κινήτρων που θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας».

Αποθαρρυντικές είναι και οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές στο σύνολό τους μειώθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με το 2012 και έφθασαν τα 27,54 δισ. ευρώ, ενώ αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το ποσοστό μείωσης φθάνει το -2,1% (16,82 από 17,2 δισ. ευρώ το 2012). Μειωμένες κατά 4,9 δισ. ευρώ ήταν και οι εισαγωγές. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μειώθηκε κατά 11%, ή κατά 8,1% αν δεν ληφθούν υπόψη τα πετρελαιοειδή, αλλά η μείωση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση των εισαγωγών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη ανάκαμψης της παραγωγικής διαδικασίας στο εσωτερικό της χώρας.