Η εγχώρια ζυθοποιία σε επίπεδο ΕΕ παρουσιάζει από τους μεγαλύτερους δείκτες απωλειών, καθώς η Ελλάδα κατέχει μια από τις τρεις πρώτες θέσεις ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης μπίρας σε ho.re.ca., όπου ιδιαίτερα το καλοκαίρι γίνεται το 75%-80% των πωλήσεων του προϊόντος. «Πέρυσι οι περισσότεροι ζυθοποιοί «πάγωσαν» τις επενδύσεις τους, αλλά ο κλάδος θα ανακάμψει ταχύτατα, εφόσον ξεπεραστεί παγκοσμίως η πανδημία. Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης έχουν απόδοση, κυρίως όμως σε εταιρείες εγνωσμένης βιωσιμότητας», λέει ο κ. Σοφοκλής Παναγιώτου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, ΕΕΖ.

Για τη ζυθοποιία το σοκ από την παράλυση της αγοράς ho.re.ca. είναι απερίγραπτο, αν υπολογιστεί ότι, εφόσον αυτή λειτουργήσει μετά τον Απρίλιο, θα έχει μείνει αδρανής έξι συναπτούς μήνες. «Εκεί γίνεται σχεδόν το 70% των πωλήσεών μας, καθώς ο Έλληνας καταναλωτής σε αντίθεση με τον Βορειοευρωπαίο συνδέει την κατανάλωση μπίρας με την κοινωνικότητα στο δημόσιο χώρο. Πάντως περιορίσαμε τις απώλειες αισθητά, αφού πέρυσι αθροιστικά στους έξι μήνες των περιοριστικών μέτρων χάθηκε το 25% των ετήσιων πωλήσεών μας, διότι τονώθηκε και η ζήτηση των σούπερ μάρκετ», διαπιστώνει ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας: «Αν και το καλοκαίρι πέρυσι εξελίχθηκε μάλλον καλά για τη μπίρα παρά τους περιορισμούς, το πρώτο τετράμηνο φέτος τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα. Τι έπεται; Φανταστείτε λ.χ. ότι στον τομέα του βαρελιού θα βρούμε όλα τα προϊόντα μας ληγμένα, ενώ πρέπει και να στηρίξουμε τους πελάτες των ho.re.ca., στο πλαίσιο του αμοιβαίου συμφέροντος. Αλλά κατά το νόμο, εφόσον φύγει το προϊόν από τη φορολογική αποθήκη και καταβληθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), δεν επιστρέφεται. Εδώ όμως πρόκειται για μη καταναλωμένα ληγμένα προϊόντα συνεπεία των επιβεβλημένων μέτρων από το κράτος, οπότε είναι εκτός λογικής η κράτηση του ΕΦΚ. Σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία ορίζει σαφώς ότι για προϊόντα, που δεν έχουν καταναλωθεί ή καταστρέφονται λόγω της λήξης τους πριν περάσουν στην κατανάλωση, ο ΕΦΚ δεν καταβάλλεται ή συμψηφίζεται. Από τον Μάρτιο πέρυσι, λοιπόν, ζητούμε τουλάχιστον το δεύτερο. Ωστόσο, η απάντηση της πολιτείας ακόμα εκκρεμεί. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική».

Οι εξαγωγές έπαψαν να δίνουν τη λύση
Σύμφωνα με το συνομιλητή μας, «οι εξαγωγές στα χρόνια της κρίσης ήταν η λύση. Δυστυχώς όμως τώρα τα ho.re.ca. παντού στον πλανήτη είναι κλειστά. Δεν επλήγησαν οι ζυθοποιίες που απευθύνονται σε διεθνείς λιανέμπορους ή οι πολυεθνικοί ζυθοποιοί, που έδωσαν έμφαση στις ενδοομιλικές εξαγωγές. Όμως οι μικροζυθοποιοί, που απευθύνονται εξαγωγικά στην παγκόσμια αγορά ho.re.ca., ζημιώθηκαν».

Κατά την πεποίθηση του κ. Παναγιώτου ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις του κλάδου έχει αυξηθεί. «Εφόσον η αγορά ανακάμψει γρήγορα, αν και περί κανονικότητας θα μιλούμε μετά το 2023, θέλω να πιστεύω ότι ο δανεισμός δεν θα «κοκκινίσει» για κανέναν», λέει.

Ένα σημαντικό αίτημα της ζυθοποιίας και εν γένει των αλκοολούχων ποτών, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΕΖ, είναι η δυνατότητα καταβολής των ΕΦΚ και ΦΠΑ σε δόσεις. Σχετικά δόθηκαν παρατάσεις δύο μηνών για τις πωλήσεις Απριλίου, Μαΐου και Δεκεμβρίου πέρυσι. Επειδή όμως, τουλάχιστον ως τον Απρίλιο, η αγορά ho.re.ca. θα παραμένει κλειστή, ενόσω οι αποπληρωμές της οργανωμένης λιανικής ως γνωστόν καθυστερούν, η πληρωμή των σχετικών φόρων (καταβάλλονται πάντα εντός 25ημέρου) δημιουργεί έντονο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι το κράτος είναι προκαταβολικά καλυμμένο έναντί τους, εφόσον όλες τους λειτουργούν με εγγυητικές επιστολές (που καταπίπτουν υπέρ του, εφόσον δεν καταβάλλονται οι φόροι), γίνεται έκκληση στην πολιτεία να προβεί με κατανόηση σε σχετική ρύθμιση.

Συνολικά οι εταιρείες του κλάδου σήμερα είναι 55 εκ των οποίων οι 48 είναι μικροζυθοποιίες. Η κατά κεφαλή ετήσια κατανάλωση μπίρας στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 36-37 λίτρα –είμαστε τρίτοι από το τέλος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης– και η συνολική ετήσια κατανάλωση είναι περίπου 3,8 εκατ. εκατόλιτρα. Το μερίδιο της μικροζυθοποιίας σήμερα υπερβαίνει το 5%.

Διαβάστε και τις άλλες συνεντεύξεις του αφιερώματος εδώ:

https://selfservice.gr/christos-apostolopoulos-sevgap-tha-perasei-kairos-gia-na-epanelthoume-stin-kanonikotita/

https://selfservice.gr/agis-pistiolas-ella-dika-mas-i-epideinosi-enteinei-tis-anisychies/

https://selfservice.gr/giannos-benopoulos-eek-skeptikismos-gia-tin-epiousa/

https://selfservice.gr/dimitris-mentekidis-sefymen-programmatismos-evdomada-tin-evdomada/