Ήδη το συμβουλεύονται για τη λίστα των αγορών τους και για την επιλογή σούπερ μάρκετ απ’ όπου ψωνίζουν περισσότεροι από χίλιους καταναλωτές την ημέρα. Το timimas.gr είναι ακόμα ένα καινοτόμο μέσο της ηλεκτρονικής εποχής του B2C εμπορίου στα FMCG προϊόντα, που «περιγράφει» με τη δράση του μια από τις κυρίαρχες τάσεις της «επόμενης ημέρας», καλώντας τα brands να συμμεριστούν επ’ ωφελεία τους τις πρωτοποριακές αναγγελίες του.

Το site timimas.gr, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να μαθαίνει ανά πάσα στιγμή ποιο σούπερ μάρκετ διαθέτει φθηνότερα τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν, εμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2013. Πίσω από την καινοτόμο εφαρμογή βρίσκεται μια εξαμελής ομάδα νέων ανθρώπων με δημιουργικό πνεύμα, επιστημονική κατάρτιση στους τομείς του μάρκετινγκ, των πωλήσεων και των νέων τεχνολογιών και κυρίως με ισχυρή θέληση στο να «φέρνει το μέλλον στο παρόν» της εγχώριας αγοράς. Αυτό είναι όλο κι όλο το κεφάλαιο της ομάδας του timimas.gr, για την αξία του οποίου, άλλωστε, τιμήθηκε πρόσφατα στα Evolution Awards με το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Ηλεκτρονική Αγορά B2C, αποσπώντας την αναγνώριση της αγοράς για το εγχείρημά της στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της εφαρμογής της. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι για την απόδοση αυτής της διάκρισης επιλέχθηκε –αυτή μια επιχειρηματική δραστηριότητα μόλις στο ξεκίνημά της, από ανθρώπους στο πρώτο βήμα της καριέρας τους– μεταξύ ήδη καταξιωμένων εταιρειών του τομέα της. Και ήταν από τις λίγες τέτοιες περιπτώσεις στα Evolution Awards…

Από τα μέσα του 2014 η επιχειρηματική ομάδα του timimas.gr, δεκτή ως μέλος του θεσμού Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα –θεσμού που λειτουργεί εν είδει θερμοκοιτίδας των νεοφυών επιχειρήσεων–, απέκτησε στέγη στα γραφεία της πρεσβείας στην Αθήνα. Σε αυτό το φιλόξενο χώρο, που λειτουργεί περίπου εδώ κι ένα χρόνο, η μέριμνα της συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης στην πρωτοποριακή νεανική επιχειρηματικότητα εκδηλώνεται υποδειγματικά όχι απλά ως αξιέπαινο εγχείρημα ενός ακόμα φορέα, μεταξύ άλλων δημόσιων και ιδιωτικών που στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά ως σχετικό case study στοχευμένης επίσημης κρατικής πολιτικής εκφρασμένης, μέσω των διακρατικών σχέσεων, όπου βλασταίνουν με χρεία αρωγής κι ενθάρρυνσης οι καινοτόμες ιδέες του νεανικού επιχειρείν.

Στον αντίποδα αυτού του υποδείγματος η χρεοκοπία δομών, πολιτικής και ηθικού του ελληνικού κράτους ουδεμία τιμή περιποιεί στους κυβερνήτες του, που ευθύνονται για το μεταναστευτικό κύμα κυρίως του νεαρού επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας και για την εργασιακή απαξίωση εν συνόλω του νεανικού δυναμικού της, που ασφυκτιά άνεργο, υποαπασχολούμενο, υποαμειβόμενο, με περιφρονημένα ταλέντα και φιλοδοξίες αδικαίωτες. Αλλά αυτά είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο»…

Σύγκριση τιμών 4.000 προϊόντων σε πέντε αλυσίδες
Όπως μας είπε η κυρία Σοφία Βλάχου, εκπροσωπώντας την ομάδα του timimas.gr ως Marketing & Communication Manager του site, απόφοιτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σπουδές στο μάρκετινγκ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη διοίκηση επιχειρήσεων, «το κίνητρο για το εγχείρημά μας ήταν η διαπίστωση ότι, ενώ υπήρχε πληθώρα υπηρεσιών στο διαδίκτυο για τη διευκόλυνση του καταναλωτή στο να συγκρίνει τις τιμές σε μια μεγάλη ποικιλία αγαθών που τον ενδιαφέρουν, ώστε να αποφασίζει προς το συμφέρον του τι θα αγοράσει και από πού, ο τομέας των FMCG προϊόντων παρέμενε ακάλυπτος.

Κι όμως, οι αγορές από το σούπερ μάρκετ αποσπούν το υψηλότερο ποσοστό τακτικών δαπανών του προϋπολογισμού του μέσου νοικοκυριού, περίπου 3.500 ευρώ τον χρόνο! Έτσι συλλάβαμε την ιδέα του timimas.gr και στήσαμε την επιχειρηματική και την τεχνολογική του πλατφόρμα, με την υπόσχεση της διευκόλυνσης του καταναλωτή-χρήστη του για την εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου από τις καθημερινές του αγορές στα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ένα εύχρηστο εργαλείο σύγκρισης των τιμών διαφορετικών επωνυμιών σούπερ μάρκετ, με το οποίο ο χρήστης ενημερώνεται αξιόπιστα για τις τιμές τουλάχιστον 4.000 προϊόντων, που διαθέτουν στα καταστήματά τους οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης, Αφοί Βερόπουλοι και Πέντε (Γαλαξίας). Ειδικότερα, η πλατφόρμα της εφαρμογής μας οργανώνει αυτόματα για τον χρήστη την πιο συμφέρουσα λίστα αγορών, δηλαδή τον κατατοπίζει σχετικά με το ποιο σούπερ μάρκετ διαθέτει φθηνότερα τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν, αφού προηγουμένως τα τσεκάρει».

Συνεργασία διασύνδεσης με το www.agora-zw.gr

σελφ σέρβις: Ως «σύμβουλος οικονομίας» του χρήστη, πόσο εύκολο είναι το timimas.gr να συνδυάσει στις υπηρεσίες του τη διαμεσολάβηση για την ηλεκτρονική αποστολή των παραγγελιών του, με σκοπό την κατ’ οίκον παράδοσή τους;

Σοφία Βλάχου: Αυτό μας απασχόλησε έντονα, καθώς διαπιστώσαμε ότι το σημαντικότερο αίτημα των χρηστών μας είναι να παρέχουμε ακριβώς μια τέτοια υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις τον Δεκέμβριο εγκαινιάστηκε η συνεργασία διασύνδεσής μας με το ηλεκτρονικό κατάστημα agora-zw.gr, το οποίο προσφέρει στους πελάτες του υπηρεσίες διεκπεραίωσης των παραγγελιών τους και αποστολής τους κατ’ οίκον σε όλη τη χώρα, για συγκεκριμένες, όμως, κατηγορίες non food FMCG προϊόντων –συγκεκριμένα μόνο για προϊόντα ομορφιάς-ατομικής περιποίησης και καθαρισμού- υγιεινής του σπιτιού. Άμεσος στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τις συνεργασίες αυτού του είδους με περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα, ώστε οι χρήστες μας να ικανοποιούν τις σχετικές ανάγκες τους στο σύνολο των προϊοντικών κατηγοριών του σούπερ μάρκετ.

«Oικονομία-ευκολία-εμπειρία»

σελφ σέρβις: Πόσους επισκέπτες έχει καθημερινά το timimas.gr και πόσοι απ’ αυτούς είναι σταθεροί επισκέπτες του; Μιλήσατε για τη διαπίστωση των αιτημάτων τους προς εσάς. Πώς έχετε οργανώσει το «διάλογο» μαζί τους;

Σοφία Βλάχου: Ο διάλογος μέσω e-mail μεταξύ μας από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του site είναι για εμάς πηγή πολύτιμης πληροφόρησης όχι μόνο για το πώς μας αξιολογούν οι χρήστες από άποψη επιπέδου ικανοποίησης που τους προσφέρει η υπηρεσία μας, αλλά και για τις βελτιώσεις που μας ζητούν. Αυτή την άντληση γνώσης, λοιπόν, την επιχειρήσαμε πιο συστηματικά τον Σεπτέμβριο, οπότε οργανώσαμε μια σχετική on line έρευνα. Ήδη σας μίλησα για το βασικό αίτημά τους, όπως μας έδειξε η έρευνα, και για την απόφαση να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.

Οι χρήστες, πρέπει να πω, κάνουν αξιόλογες και εύστοχες παρατηρήσεις, είτε εκφράζοντας την ικανοποίησή τους είτε διατυπώνοντας βελτιωτικές προτάσεις ή τα παράπονά τους. Σε αυτές τις παρατηρήσεις, άλλωστε, βασιστήκαμε σε μεγάλο βαθμό για μια σειρά αναπροσαρμογές που κάναμε έναν ολόκληρο χρόνο, αναβαθμίζοντας την εφαρμογή μας, μετά την πιλοτική εμφάνισή της τον Ιούνιο του 2013. Είμαστε, πάντως, ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί κατά βάση συλλέγουμε πλέον πολύ θετικά σχόλια για τη συμβολή μας στην εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου των χρηστών του timimas.gr, όπως και για την αναγνώριση της αξιοπιστίας του.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο χρήστης περνά κατά μέσο όρο περίπου 5 λεπτά της ώρας σε αυτό, χρόνος αρκετά σημαντικός για on line αναζητήσεις σε μια ιστοσελίδα, δείχνει ότι πράγματι βρίσκει αξία στην πληροφορία που του παρέχουμε. Το site μας, δημιουργημένο με γνώμονα το τρίπτυχο «οικονομία-ευκολία- εμπειρία», ώστε να συνδυάζει ως εργαλείο εξοικονόμησης την ευχρηστία και την ευχαρίστηση της χρήσης του, σήμερα το επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 1.000 άτομα. Περίπου 4.000 άτομα είναι εγγεγραμμένα μέλη στη βάση δεδομένων της εφαρμογής, δηλαδή είναι σταθεροί χρήστες της, στους οποίους, μάλιστα, σχεδιάζουμε να προσφέρουμε σύντομα νέες web υπηρεσίες. Στα σχέδιά μας, επίσης, περιλαμβάνεται και ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών του timimas.gr με μια mobile εφαρμογή, ώστε όλοι οι χρήστες του να μπορούν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα αυτού του εργαλείου οπουδήποτε και οποτεδήποτε το χρειάζονται.


Τρεις λόγοι που ενδιαφέρουν τους προμηθευτές

σελφ σέρβις: Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι το timimas.gr αφορά τα brands;

Σοφία Βλάχου: Για τρεις, τουλάχιστον, λόγους. Ο πρώτος είναι ότι, επειδή η πλατφόρμα μας προσφέρει τη δυνατότητα γνώσης και ανάλυσης της αγοραστικής συμπεριφοράς, δίνουμε στα brands την ευκαιρία να μιλήσουν με αποτελεσματικότητα στη γλώσσα του καταναλωτή –για παράδειγμα, προτείνοντάς του κουπόνια αγορών με βάση το προφίλ του, δηλαδή εξατομικευμένα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η βάση των δεδομένων μας, αποτυπώνοντας καθημερινά όλες τις πληροφορίες για τη ζωή της αγοράς, μας δίνει τη δυνατότητα να τις επεξεργαζόμαστε, προκειμένου να δημιουργούμε εξειδικευμένες αναφορές –πχ για το ιστορικό των τιμών και των προσφορών συγκεκριμένων brands–, όπως και να τις αναλύουμε περαιτέρω –πχ παρακολουθώντας το ιστορικό διακύμανσης του ύψους των προσφορών, σε σχέση με τη διαμόρφωση των μεριδίων αγοράς κλπ.

Αυτή η υπηρεσία, που είναι πολύτιμη στη χάραξη της στρατηγικής των brands, είναι άμεσα διαθέσιμη. Ο τρίτος λόγος είναι ότι το timimas.gr προσφέρεται για την εφαρμογή εργαλείων του μάρκετινγκ, όπως η διαφήμιση, οι προσφορές και οι προωθήσεις, τη στιγμή ακριβώς που ο χρήστης του-καταναλωτής πρόκειται να αποφασίσει τις αγορές του, δηλαδή την πιο σημαντική στιγμή για να του υπενθυμίσει το brand τα πλεονεκτήματά του, να του προτείνει μια εναλλακτική επιλογή, μια ειδική προσφορά, ένα νέο καινοτόμο προϊόν, έναν διαγωνισμό κλπ.

Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις και τις ιδέες των ίδιων των brands. Ως νέα επιχείρηση την έχουμε αυτού του είδους την ευελιξία, ενώ μας ενθουσιάζουν ιδιαίτερα οι καινοτόμες προσεγγίσεις του καταναλωτή, που αυξάνουν την ικανοποίησή του. Η ικανοποίηση του καταναλωτή, άλλωστε, είναι το κέντρο του ενδιαφέροντός μας και από αυτή την άποψη συμπίπτουμε απόλυτα με τους σκοπούς των brands.

Απαντήσεις στον «δικηγόρο του διαβόλου»

σελφ σέρβις: Η δουλειά σας, άραγε, αφορά με τον ίδιο τρόπο στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ;

Σοφία Βλάχου: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα τις επαφές μαζί τους, αλλά είναι στις προθέσεις μας να μας γνωρίσουν και να εξετάσουμε από κοινού τα ενδεχόμενα συνεργασίας μας. Το βέβαιο είναι ότι μας συνδέει, όπως και με τους προμηθευτές, το ίδιο θερμό ενδιαφέρον για την ικανοποίηση των πελατών τους.

σελφ σέρβις: Έχετε σκεφτεί μήπως κάποιες από αυτές ενοχλούνται, είτε γιατί δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των αλυσίδων που επιλέξατε να παρακολουθείτε είτε γιατί, ενδεχομένως, δεν θα ήθελαν να περιλαμβάνονται τα δεδομένα τους στη μηχανή αναζήτησης του timimas.gr για το φθηνότερο καλάθι;

Σοφία Βλάχου: Έχοντας τον καταναλωτή στο κέντρο κάθε δραστηριότητάς μας, θεωρούμε ότι συμπράττουμε με τα brands και με τα σούπερ μάρκετ, εφόσον όλοι μας του προσφέρουμε υπηρεσίες προς το συμφέρον του. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη δική μας προσφορά, η λειτουργία μας αρθρώνει τη σύγκριση δημόσια γνωστών πληροφοριών, από την οποία, μάλιστα, δεν προκύπτει ενιαία εικόνα για την πολιτική τιμών καθεμιάς αλυσίδας, αλλά περιπτωσιακά μόνο για το φθηνότερο καλάθι προϊόντων, που επιλέγει στιγμιαία ο εκάστοτε μεμονωμένος καταναλωτής. Άλλωστε, η εικόνα κάθε αλυσίδας δεν κρίνεται μόνο από τις τιμές, και μάλιστα ανόμοια διαμορφωμένων καλαθιών αγορών από καταναλωτή σε καταναλωτή…

Όσο για την επιλογή μας να παρακολουθούμε τις τιμές μόνο πέντε αλυσίδων, πέρα από το γεγονός ότι τα μερίδια αυτών των εταιρειών αποτελούν τον μεγάλο όγκο του κλαδικού τζίρου των σούπερ μάρκετ, ας ληφθεί υπόψη και το σημαντικό μέγεθος του όγκου εργασίας, προκειμένου να συντηρούμε κατά το δυνατόν αρτιότερη την πληροφόρηση γι’ αυτές τις αλυσίδες. Με δεδομένη, πάντως, τη θερμή υποδοχή της προσπάθειάς μας από το καταναλωτικό κοινό, εντάξαμε ήδη στα σχέδιά μας την επέκταση της παρατήρησης σε περισσότερες αλυσίδες, τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας.

Αξιοπιστία πληροφοριών

σελφ σέρβις: Μιλήσατε προηγουμένως για την αξιοπιστία της δουλειάς σας. Τι την εγγυάται;

Σοφία Βλάχου: Έχουμε αναπτύξει ένα στατιστικό μοντέλο, που συνδυάζει τη συλλογή και καταγραφή όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για τις τιμές, όπως αυτές αντλούνται από τα εβδομαδιαία φυλλάδια των αλυσίδων, τις σχετικές διαφημίσεις τους στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τα on line περιεχόμενα των sites τους, με τη δειγματοληπτική επαλήθευση των πληροφοριών αυτών, μέσω της καθημερινής φυσικής καταγραφής τους στα σημεία πώλησης. Πρόκειται για μια επίπονη δουλειά, αλλά η αξιοπιστία των πληροφοριών μας επιδιώκουμε πάντα να είναι το ασύγκριτο πλεονέκτημά μας. Το επισημαίνω αυτό, καθώς η εμπειρία μας από τη μελέτη παραπλήσιων εγχειρημάτων εντοπίζει μόνιμα ένα έλλειμμα επικαιροποίησης των τιμολογικών δεδομένων που παρέχουν. Και πάλι, όμως, τα εγχειρήματα αυτά περιορίζονται κατά κανόνα στην παρουσίαση των προσφορών σε ορισμένες μόνο κατηγορίες προϊόντων ή μάρκες. Το timimas.gr, βλέπετε, είναι το πρώτο site που προσεγγίζει συστηματικά το αντικείμενο του καλαθιού αγορών του σούπερ μάρκετ και φιλοδοξεί να το κάνει, για λογαριασμό του καταναλωτή, πιο ολοκληρωμένα από τον καθένα…