Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος, SMERemediumCAP

Στις προχωρημένες συζητήσεις με εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του ελαιολάδου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCAP, Νίκος Καραμούζης. Η επένδυση αφορά εταιρεία εκτός Αττικής, με την οποία έχει ήδη υπάρξει καταρχήν συμφωνία για λογιστικό έλεγχο, που θα διασφαλίσει τα επενδυτικά κεφάλαια που θα κατατεθούν, εφόσον καρποφορήσει οριστικά το deal. Η επένδυση αφορά το βραχίονα επενδύσεων στον κλάδο των τροφίμων.

Είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη επένδυση να είναι η τελευταία του SMERemediumCAP στον κλάδο, καθότι, όπως πληροφορήθηκε το FOODReporter, τα 143 εκατ. ευρώ που έχει λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα έχουν σχεδόν εξαντληθεί μετά από αυτή την τελευταία επένδυση και τις επενδύσεις στον βραχίονα των ζώων συντροφιάς και τον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι επενδύσεις γίνονται εκτός Αθηνών, «στις Περιφέρειες όπου είναι διαπιστωμένο ότι λείπουν επενδύσεις και κεφάλαια». Ο κ. Καραμούζης αποκάλυψε επίσης ότι προ ενός έτους περίπου, το SMERemediumCap είχε έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία για εξαγορά γαλακτοβιομηχανίας της βόρειας Ελλάδας, στην οποία είχε γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και τελικά, δεν υπήρξε τελικό βήμα επένδυσης, επειδή κρίθηκε ότι απαιτούνταν πολύ μεγαλύτερη επένδυση στη βιομηχανική μονάδα απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Το δόγμα του «ζεστού χρήματος» για την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας
Άλλωστε, ο κ. Καραμούζης, με αφορμή τη στρατηγική επένδυση στη βιομηχανία αναψυκτικών Έψα μέσω της Αγριάς Εμπορική, ανέπτυξε με ξεκάθαρα λόγια το δόγμα του επενδυτικού κεφαλαίου: «Στηρίζουμε με κεφάλαια τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που, από άποψη μεγέθους, χρειάζεται να μεγαλώσουν ώστε να επιβιώσουν στη νέα εποχή, διότι, για την ώρα, είναι από τις μικρότερες στην Ευρωζώνη και χρειάζονται ρευστότητα και στρατηγικές συνεργασίες, ώστε να αποκτήσουν και πάλι δυναμική, με έμφαση στην εξωστρεφή ανάπτυξη.

Παρέχουμε τεχνογνωσία, “ζεστό χρήμα” και βοηθάμε προς την ψηφιοποίηση και τεχνολογική και επιχειρησιακή αναβάθμισή τους, βάσει επιταγών της ΕΕ. Επιλέγουμε επιχειρήσεις με δυνατό επιχειρηματικό αφήγημα και δυναμική προοπτική ανάπτυξης εργασιών και εξωστρέφειας. Είναι πιθανό προσωρινά να αντιμετώπιζαν έλλειμμα κεφαλαίων ή υπερδανεισμό και γενικά, δυσκολία αντιμετώπισης των προκλήσεων της νέας εποχής».

Ταυτόχρονα, σημείωσε: «Η διοίκηση της κάθε εταιρείας έχει την ευθύνη για την εταιρεία στην οποία εμείς επενδύουμε». Για τη σύμπραξη με τα EOS Capital Partners και Bespoke SGA Partners στη Water Invest, η οποία επένδυσε στη Σ. Μεντεκίδης ΑΕ, ο κ. Καραμούζης απάντησε ότι σε σχέση με την Έψα, η μόνη συνέργεια έχει να κάνει με την κοινή αγορά πρώτων υλών για τη συσκευασία των αναψυκτικών Έψα και των φυσικών μεταλλικών νερών Διός και Σέλι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter