Η κυβέρνηση της Σκοτίας δήλωσε πρόσφατα πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρου που θα αφορά στη χρέωση της χρήσης σακούλας μεταφοράς αγορών, κάθε υλικού.

 Η χρέωση θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2014 και θα ανέρχεται σε 5 πένες. Η σχετική απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Παρόμοια μέτρα έχουν ήδη υιοθετηθεί στην Ουαλία, από τον Οκτώβριο του 2011, καθώς και από τη Βόρεια Ιρλανδία, τον Απρίλιο του 2013. Η Αγγλία είναι μόνη πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν χρεώνει τις σακούλες αγορών. Ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος της Σκοτίας δήλωσε πως οι  σακούλες επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.

Η μικρή αυτή χρέωση μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη χρήση τους και να αποτελέσει ένα κίνητρο ώστε να σκεφτούν οι καταναλωτές τη ρύπανση που προκαλείται με την απόρριψή τους στο περιβάλλον. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται θα μπορεί να δωρίζεται από τους λιανέμπορους για κοινωφελείς σκοπούς. Το ποσό αυτό υπολογίζεται πως μπορεί να ανέλθει σε 5 εκατ. λίρες Αγγλίας ετησίως, μετά την αφαίρεση του κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι λιανέμποροι.

Όπως τονίζεται, η συνεργασία λιανεμπόρων-κράτους έχει οδηγήσει στη μείωση κατά 40% στη χρήση της σακούλας μεταφοράς αγορών στην Ουαλία, ενώ θεωρείται λάθος να υπάρχει περιορισμός της συζήτησης μόνο στις σακούλες από πλαστικό, αφού συνολικά η επιβάρυνση, ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής, επιβαρύνουν το περιβάλλον.