Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός δεύτερου προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, με στόχο να καλύψει σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση και πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε ρευστότητα.

Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην προσφορά της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων στην ανάπτυξη του τόπου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στους ίδιους τους καταναλωτές μέσα από την κάλυψη των αναγκών τους και επεσήμανε ότι, χωρίς τη συμβολή της βιομηχανίας, η ανάπτυξη της χώρας δεν θα βρισκόταν στο επίπεδο που είναι σήμερα, ενώ τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας. «Το 2009 είναι έτος κοινωνικής ευθύνης», είπε ο υπουργός. «Περιμένουμε από εσάς να αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στη χώρα». Και συνέχισε λέγοντας: «Ζητάω μείωση τιμών». 

Πριν ο κ. Χατζηδάκης αποχωρήσει από τη συνέλευση, λόγω της δέσμευσής του για παρουσία του στα τηλεοπτικά κανάλια με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο κ. Καλούσης κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Α. Δασκαλόπουλο. ‘Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δέχομαι να προηγηθώ του κ. Καλούση, αφού έχω πολλές ευκαιρίες να ακούσω τον υπουργό, αλλά λίγες να με ακούσει εκείνος». Ο κ. Δασκαλόπουλος μίλησε με σκληρά λόγια για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών από την κυβέρνηση, λέγοντας πως «για να ξεπεραστεί η κρίση απαιτείται πάνω απ’ όλα αλλαγή νοοτροπιών».

Τόνισε πως, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη χώρα μας δαιμονοποιούνται οι επιχειρήσεις, αφού αυτό αποτελεί την «εύκολη συνταγή για την υπεκφυγή των πολιτικών από τις ευθύνες τους». Και συνέχισε λέγοντας πως ο καταναλωτής είναι ο τελικός κριτής των επιλογών της βιομηχανίας, και γι’ αυτό οι επιχειρηματίες δεν χρειάζονται κανέναν να τους πει τι πρέπει να κάνουν. «Δεχόμαστε αφοριστικές προειδοποιήσεις και απροσδιόριστες απειλές», σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Εμείς λέμε “ναι” στη συμμόρφωση όλων μας με τον νόμο, και αυτό είναι το μοναδικό πλαίσιο στο οποίο δεχόμαστε να λειτουργήσουμε. Η αυθαίρετη καταγγελία γίνεται δικαίωμα όσων θέλουν να έχουν ασυλία απέναντι στον πολίτη, και αυτό τον υποτιμά». ‘Αφησε, δε, αιχμές για την φηφοθηρική αντιμετώπιση των προβλημάτων, λέγοντας πως «Στην Ευρώπη κανείς δεν επιδιώκει σταυροδοτικά εύσημα». Και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως «οι πολίτες απαιτούν καθαρές πράξεις. Το ίδιο και οι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, μείωση της ζήτησης, απαιτήσεις για μείωση τιμών. ‘Η θα βγούμε όλοι μαζί και όρθιοι από την κρίση, ή θα μας βρει η έξοδος από αυτή διχασμένους και γονατιστούς».

Στοιχεία παρεμβατισμού έχουν τα μέτρα για την ακρίβεια

Στην ομιλία του ο κ. Καλούσης επεσήμανε τη συμβολή της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελληνική Οικονομία και τόνισε ότι: “H Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στην ελληνική οικονομία, αποτελεί τον κλάδο με τη μεγαλύτερη συμβολή σε όλα τα βασικά μεγέθη της μεταποίησης (πωλήσεις, προστιθέμενη αξία, αριθμός επιχειρήσεων, απασχόληση) και απασχολεί το 26% του εργατικού τομέα της μεταποίησης, ποσοστό που μεταφράζεται σε πάνω από 350.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και τον αγροτικό πληθυσμό”.

O πρόεδρος του ΣΕΒΤ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών συγκυριών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο και δήλωσε ότι: «Μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, η Βιομηχανία Τροφίμων κάνει το παν για την υπέρβαση της κρίσης, συγκρατώντας τις τιμές των προϊόντων και προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας. Εμείς, στη Βιομηχανία Τροφίμων, πιστεύουμε ότι η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί με ενιαία βούληση και κοινή προσπάθεια της πολιτείας, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα και να αμβλυνθεί το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό και τον επιχειρηματικό κόσμο».

Αναφερόμενος στην πολιτική καταπολέμησης της ακρίβειας, ο κ. Καλούσης δήλωσε ότι «τα μέτρα για την ακρίβεια έχουν στοιχεία παρεμβατισμού και επιφέρουν εμπόδια στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη γραφειοκρατία». Συμφώνησε, δε, με τις δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου περί δαιμονοποίησης της επιχειρηματικότητας, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία εχθρότητας μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτών. Τέλος, ζήτησε ψυχραιμία, συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων και κοινή προσπάθεια, ώστε να αμβλυνθεί το κλίμα αβεβαιότητας που εντείνει τα φαινόμενα της κρίσης, ενώ ζήτησε από την πολιτεία να είναι σύμμαχος της επιχειρηματικής δράσης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Το διαμάντι της ελληνικής οικονομίας

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Α. Παπανδρόπουλου, επίτιμου προέδρου της ‘Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Ο κ. Παπανδρόπουλος τόνισε τον αρνητικό ρόλο της καλλιέργειας κλίματος απαισιοδοξίας στην ανάκαμψη της ζήτησης και τόνισε πως η ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι το διαμάντι της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην έξοδό μας από την κρίση. Γι’ αυτό χαρακτήρισε άφρονες εκείνους που θέλουν να την καταστρέψουν.

Το νέο ΔΣ

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΤ εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την επόμενη τριετία με την κάτωθι σύνθεση: κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος, κ. Λουκάς Κόμης, Α’ Αντιπρόεδρος, κ. Γιάννης Γιώτης, Β’ Αντιπρόεδρος, κ. Γιώργος Πίτας, Ταμίας, και κκ Γρηγόρης Αντωνιάδης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Κίκιζας, Μηνάς Τάνες και Αθανάσιος Κύρος Φιλίππου, μέλη.