Τρία νέα καταστήματα εντός του 2010 σχεδιάζει να εγκαινιάσει η Σκλαβενίτης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το υπερκατάστημα της Καλλιθέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας δίνει φέτος ιδιαίτερη σημασία στις επενδύσεις που αφορούν στην επέκταση του δικτύου πωλήσεων, καθότι, λόγω της κρίσης και των πιέσεων που δέχονται οι αλυσίδες, κάθε νέο κατάστημα επιδρά σημαντικά στην ανάπτυξη ή έστω στη διατήρηση των μεγεθών τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέτος, τα νέα καταστήματα της Σκλαβενίτης πρόκειται να λειτουργήσουν στο τελευταίο τετράμηνο του έτους. Πρώτο προγραμματίζεται να ανοίξει τις πόρτες του το υπέρ μάρκετ της Καλλιθέας και στη συνέχεια τα άλλα δύο, τις έδρες των οποίων η εταιρεία δεν αποκαλύπτει.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι τα νέα καταστήματα δεν θα είναι freshmarket. Το συγκεκριμένο project έχει «παγώσει» λόγω διαφόρων ζητημάτων που προέκυψαν και σχετίζονταν με το καθεστώς αδειοδότησης.

Σε ό,τι αφορά στο κατάστημα της Καλλιθέας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για επένδυση υψηλού κόστους, η οποία αρχικά είχε σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2009, στη συνέχεια το έργο προγραμματίσθηκε να εγκαινιασθεί στις αρχές του 2010, για να πάρει μια ακόμη παράταση για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι εν λόγω καθυστερήσεις αποδίδονται από την εταιρεία σε ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Το υπερκατάστημα της Σκλαβενίτης στην Καλλιθέα θα στεγαστεί στο κτήριο, όπου κατά το παρελθόν λειτουργούσε η Ιζόλα και θα έχει έκταση περί τα 12.000 τμ.
Η εταιρεία αναμένει σημαντική τόνωση του τζίρου της από τη λειτουργία του νέου της υπερκαταστήματος, καθότι εκτιμά ότι θα μαγνητίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε μια μεγάλη ακτίνα, η οποία ενδεχομένως να συμπεριλάβει και περιοχές που γειτνιάζουν με την Καλλιθέα.

Χαμηλές τιμές αλλά και με ποιότητα
Στο μεταξύ, η φετινή χρονιά, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συγκυριών φαίνεται να ξεκίνησε καλά για τη Σκλαβενίτης. Πηγές του περιοδικού μας αναφέρουν ότι η αλυσίδα καταφέρνει και αυξάνει τον τζίρο της, σε επίπεδα όμως χαμηλότερα των ρυθμών που πέτυχε το 2009 και που ήταν της τάξης του 6 με 7%.

Η εταιρεία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επιμένει και φέτος δυναμικά με προσφορές στα επώνυμα είδη, αλλά και με ανταγωνιστικές τιμές στα private label προϊόντα, συνυπολογίζοντας πάντα τον παράγοντα ποιότητα, όπως και τη ζήτηση, που φέτος είναι αισθητά μειωμένη, με αποτέλεσμα ο κλάδος να πιέζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το 2009 να περιορίσει τα περιθώρια κέρδους.

«Για τη Σκλαβενίτης σημασία δεν έχει μόνο η τιμή στην οποία θα πουληθεί κάθε αγαθό, αλλά το πώς θα τιμολογηθεί σε σχέση με την ποιότητά του», τόνισε παράγοντας της εταιρείας για να συμπληρώσει ότι η εταιρεία επιμένει στις «σωστές» τιμές και όχι στο πώς να διαμορφώσει μια τιμή σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, όπως για παράδειγμα συνέβη με συγκεκριμένες αλυσίδες την περίοδο του Πάσχα με τον οβελία. «Η Σκλαβενίτης μέριμνα ώστε το καλάθι της νοικοκυράς να έχει πάντα χαμηλό κόστος και δεν επιδιώκει να πουλήσει φθηνά αποσπασματικά κάποια αγαθά», επεσήμανε ο ίδιος παράγοντας.

Ως προς τις στρατηγικές κινήσεις της Σκλαβενίτης, σε αυτή τη φάση φαίνεται πως δεν αναμένονται εξελίξεις, τουλάχιστον με βάση τα όσα προκύπτουν από πληροφορίες του «σελφ σέρβις». Η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει προβλέψει στα άμεσα πλάνα της τη διενέργεια κάποιας εξαγοράς, αλλά ούτε και να επενδύσει στα logistics. Το project για τη αγορά οικοπέδου όπου θα στεγαστούν οι νέες κεντρικές αποθήκες της εταιρείας φαίνεται ότι θα αργήσει να πάρει… σάρκα και οστά. Η Σκλαβενίτης δείχνει να είναι διατεθειμένη να δώσει μια ακόμη αναβολή στην εν λόγω επένδυση και, κατά συνέπεια, στο ενδεχόμενο επέκτασής της εκτός συνόρων Αττικής.