Σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της I. & Σ. Σκλαβενίτης αναμένεται ότι θα έχει το νέο υπερκατάστημα της αλυσίδας στην Καλλιθέα, που λειτουργεί ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού με πολλά στοιχεία καινοτομίας. Απαίτησε σημαντικό χρόνο για την κατασκευή, την οργάνωσή του και τη διαμόρφωση του χώρου που το περιβάλλει και φαίνεται ότι διαμορφώνει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές κατασκευής, αφού διαφοροποιείται έντονα από τον ανταγωνισμό του.

Ήδη τα πρώτα στοιχεία που αφορούν στην επισκεψιμότητά του κρίνονται από την εταιρεία ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, γεγονός το οποίο έχει μεγάλη σημασία την περίοδο αυτή, λόγω της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο γενικότερα.

Η I. & Σ. Σκλαβενίτης φέτος αναπτύσσεται με ρυθμό 3% (στοιχεία οκταμήνου) και η διοίκησή της προβλέπει ότι θα «κλείσει» τον χρόνο με υψηλότερο ποσοστό αύξησης τζίρου από τα 1,153 δισ. ευρώ, που είχε διαμορφωθεί πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά το νέο υπερκατάστημα, βρίσκεται επί τις Ευριπίδου 69 & Αιγέως, στην Καλλιθέα, στη θέση του πρώην εργοστασίου της Ιζόλα, απασχολεί 400 εργαζόμενους, εκτείνεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα, διαθέτει εκθεσιακούς χώρους εύρους 11.000 τμ και αποθηκευτικούς χώρους 5.000 τμ, διακινεί περί τους 20.000 κωδικούς αγαθών και λειτουργεί 40 ταμειακές μηχανές.

Επίσης, προσφέρει 530 θέσεις στάθμευσης, διαθέτει, εκτός από όλα τα τμήματα ενός σύγχρονου σούπερ μάρκετ, και ειδικότερα τμήματα, όπως αρτοζαχαροπλαστείο, καφεκοπτείο, εποχιακά είδη, βιβλιοπωλείο, παιχνίδια, είδη οικιακού εξοπλισμού, είδη ρουχισμού και κήπου, λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο κέντρο ανακύκλωσης συσκευασιών με ανταποδοτικότητα, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο, φιλοξενεί παιδότοπο, καφέ-εστιατόριο και στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσα, η οποία διατίθεται για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση και τη γενικότερη εικόνα του καταστήματος, πρέπει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό το εν λόγω κατάστημα διαθέτει ελεύθερους χώρους και διαδρόμους κατά πολύ μεγαλύτερους από ότι συνηθίζεται για ένα σούπερ μάρκετ, ώστε οι καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους με μεγαλύτερη ευχαρίστηση και άνεση. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα χρώματα του καταστήματος, τα οποία δεν είναι επιθετικά, όπως συνήθως στις μεγάλες σάλες των σούπερ μάρκετ, ενώ το κατάστημα φωτίζεται και από την οροφή του, που κατά ένα μέρος της είναι γυάλινη.

Όπως δήλωσε στο «σελφ σέρβις» κορυφαίος παράγοντας της αλυσίδας, «η γενικότερη εντύπωση που δίνει το κατάστημα είναι αυτή της ηρεμίας για τις αγορές, δημιουργώντας τη διάθεση στον καταναλωτή, μαζί με τις αγορές του, να κάνει και μια ευχάριστη βόλτα».

Ανάσα για την πόλη
Αναφορικά με το κόστος της επένδυσης, για την ανέγερση του νέου υπερκαταστήματος, η Σκλαβενίτης διέθεσε το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι τα 10 στρέμματα χώρου που περιβάλλουν το κατάστημα, διαμορφώθηκαν με δαπάνη της εταιρείας σε χώρους κοινόχρηστου πρασίνου, με πεζοδρόμηση για ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.

Στις προθέσεις της Σκλαβενίτης είναι να δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον ένα νέο χώρο στάθμευσης, σε οικόπεδο που γειτνιάζει με αυτό του υπερκαταστήματος, αφού κατεδαφίσει το κτίριο που βρίσκεται σήμερα στο οικόπεδο.

Σημειώνουμε ότι η I. & Σ. Σκλαβενίτης είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες του λιανεμπορίου. Λειτουργεί συνολικά 72 καταστήματα στο νομό Αττικής (Αθήνα και Πειραιά), απασχολεί 7.200 εργαζόμενους και εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 150.000 πελάτες.