Ως «χρονιά δύσκολων προβλέψεων, αλλά σημαντικών αποφάσεων» σχολιάζεται από τα στελέχη της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης το 2011. Πρόκειται για ένα 12μηνο στη διάρκεια του οποίου η διοίκηση της αλυσίδας θα επιδιώξει να κρατήσει τον ρυθμό ανάπτυξης που εμφάνισε το 2010, ή έστω σταθερότητα τζίρου, αλλά και να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου κέντρου logistics στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των πωλήσεων της αλυσίδας, πληροφορίες του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι το 2010 έκλεισε με αύξηση τζίρου περίπου 3,3%, σε σύγκριση με το 2009. Όσο για το καθαρό αποτέλεσμα της εταιρείας, εκτιμάται ότι τελικά θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα του 2009.

Για το 2011 προβλέψεις από τη διοίκηση της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης δεν γίνονται, λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, και κυρίως του γεγονότος ότι σε αυτήν τη φάση κανείς δεν γνωρίζει τι αποτελέσματα θα έχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατάξει την οικονομία, πόσο ψηλά θα κινηθεί η ανεργία, όπως και πότε και σε τι βαθμό θα υπάρξουν νέες περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αλυσίδα θα βασίσει την ανάπτυξή της και φέτος στα νέα καταστήματα, στο υπέρ μάρκετ της Καλλιθέας, όπως και στην πολιτική τιμών, που όπως επισημαίνεται από στελέχη της, φέτος θα είναι ακόμη πιο επιθετική, καθότι αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς και ο ανταγωνισμός, ο οποίος, αν κατά το παρελθόν ήταν εξοντωτικός, φέτος αναμένεται να φτάσει στον υπερθετικό του βαθμό.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο πωλήσεων, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης πρόκειται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 να λειτουργήσει τα εννέα καταστήματα της Ατλάντικ που πέρασαν στην κυριότητά της, από τα οποία αναμένει σημαντική τόνωση του τζίρου της. Μάλιστα, ένα εξ αυτών -επί της οδού Μ. Βόδα- λειτούργησε στα τέλη του 2010, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ένα δεύτερο -στην περιοχή του Ζωγράφου- θα στεγάσει κατάστημα της αλυσίδας, το οποίο γειτνιάζει με το νεοαποκτηθέν κατάστημα της Ατλάντικ.

Επισημαίνεται ότι και για τα εννέα καταστήματα της Ατλάντικ η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, πέρα από τον πάγιο εξοπλισμό τον οποίο αγόρασε, ανέλαβε τη δέσμευση να κρατήσει το προσωπικό και να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ατλάντικ έναντι των εργαζομένων, όπως και έναντι των ιδιοκτητών των ακινήτων όπου στεγάζονται τα σημεία πώλησης. Στο συνολικό κόστος για την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων πρέπει να προστεθούν, βέβαια, τα απαιτούμενα κεφάλαια για την προσαρμογή τους στα πρότυπα του δικτύου της Σκλαβενίτης.

Επενδυτικοί προβληματισμοί
Η διοίκηση της εταιρείας φαίνεται να προβληματίζεται, σχετικά με την προώθηση του σχεδίου δημιουργίας του νέου κέντρου αποθηκών της στην Αθήνα. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, φέτος ή το αργότερο το 2012 προτίθεται να προβεί στην αγορά του αναγκαίου ακινήτου, για το οποίο ήδη διενεργεί έρευνα αγοράς. Δεδομένου ότι οι αξίες των ακινήτων λόγω της κρίσης πέφτουν, η πρόκληση είναι να προχωρήσει το συντομότερο στην υλοποίηση των σχεδίων της.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο υπέρ μάρκετ της εταιρείας στην Καλλιθέα. Η Σκλαβενίτης κατεδάφισε ένα κτίριο που βρισκόταν μπροστά από το κατάστημα, προκειμένου να κατασκευάσει στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπόγειο parking δύο επιπέδων. Ήδη, οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη. Με την ολοκλήρωσή τους θα διαμορφωθεί πλήρως ο χώρος που περιβάλλει το κατάστημα.

Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η εταιρεία δεν θα προχωρήσει -όπως αρχικά σχεδίαζε- στην υπόγεια σύνδεση του νέου αυτού parking με τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του καταστήματος, προφανώς λόγω του υψηλού κόστους που απαιτεί μια τέτοια κατασκευή.