΄Ολα δείχνουν ότι η συμφωνία με την Παπαγεωργίου, για την οποία η Σκλαβενίτης έχει ζητήσει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για την πολιτική, την οποία θα ακολουθήσει το νέο management της αλυσίδας, που έχει πλέον ξεφύγει των συντηρητικών επιλογών της προηγούμενης διοίκησης. Εξάλλου, αυτό φάνηκε και από τη απόφασή του να επενδύσει στα Fresh Market, δίνοντας μια νέα διάσταση στο δίκτυο της εταιρείας.

Μετά, λοιπόν, την πρώτη επιθετική κίνηση της Σκλαβενίτης, το δίκτυό της αυξάνεται από τα 41 καταστήματα στα 60, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι τα περισσότερα από τα σούπερ μάρκετ της εξαγορασθείσας αλυσίδας σταδιακά θα μετατραπούν σε Fresh Market, ενδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτόν το νέο concept καταστημάτων που δημιούργησε η Σκλαβενίτης για την Αττική. ΄Οσο για τον τζίρο της αλυσίδας μετά και την εξαγορά της Παπαγεωργίου, υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ, πλησιάζοντας τον όγκο πωλήσεων του δεύτερου “παίκτη” της αγοράς, που είναι η Α-Β Βασιλόπουλος.

Τέλος, πληροφορίες του greekretail αναφέρουν ότι η διοίκηση της Παπαγεωργίου ζήτησε από τη Σκλαβενίτης δεσμεύσεις ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις, ότι δηλαδή θα διατηρήσει το προσωπικό της εξαγορασθείσας εταιρείας ως έχει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το… αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό.

Η εικόνα των αριθμών

Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας Παπαγεωργίου από το 2002-2006 δείχνουν μια επιτυχή εξέλιξη. Η κερδοφορία της, αν και μικρή σε ποσοστό % επί των πωλήσεων, εξελίχθηκε σταθερά και διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια γύρω στα μέσα επίπεδα του κλάδου (1,5%). Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων από 49% το 2005 ανήλθε στο 61% το 2006, γεγονός που την καθιστά μια από τις αποδοτικότερες του κλάδου.

Από τα οικονομικά στοιχεία προκύπτει ότι η εταιρεία λειτουργεί με υψηλό ποσοστό % μικτού κέρδους (το 2006 ήταν 25,1%) και με αντίστοιχο υψηλό λειτουργικό κόστος (23,1% το 2006). Είναι προφανές ότι η νέα ιδιοκτησία δεν θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική τιμών. Επίσης, θα διαφοροποιηθεί το λειτουργικό κόστος με οικονομίες κλίμακας, οπότε και θα αλλάξουν οι επιδόσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων.