Η πρώτη εκδοχή της είδησης «έπαιξε» στην αγορά της ενημέρωσης περί τα μέσα Αυγούστου, με αναφορές του τύπου «η Σκλαβενίτης εξαγοράζει την Αφοί Βερόπουλοι». Τι κι αν οι δύο πλευρές διέψευδαν την είδηση, ο Τύπος επέμενε προς την ίδια λάθος κατεύθυνση. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου το θέμα τοποθετήθηκε ειδησεογραφικά στη σωστή του βάση: «Η Σκλαβενίτης διαπραγματεύεται την πλειοψηφική συμμετοχή της Αφοί Βερόπουλοι, ύψους 60%, στη Χαλκιαδάκης».

Αυτή την εκδοχή της πληροφορίας ουδείς από τους εμπλεκόμενους διέψευσε, αλλά δεν θέλησαν, αρχικά τουλάχιστον, να τοποθετηθούν επισήμως. Το πρώτο που διερωτήθηκαν οι κοινωνοί της πληροφορίας ήταν «τι γυρεύει η Σκλαβενίτης στην Κρήτη;», καθώς, μετά από πολλές δεκαετίες επιτυχούς παρουσίας στο λιανεμπόριο, λίαν προσφάτως αποφάσισε να κάνει τα πρώτα της βήματα σε μια ακτίνα περί τα 100χλμ εκτός τειχών της Αττικής. Η απάντηση κατά πληροφορίες ήλθε από την τραπεζική αγορά: Σκλαβενίτης και Αφοί Βερόπουλοι διατηρούν δανειακά χαρτοφυλάκια στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα στελέχη της τράπεζας, λοιπόν, ακολουθώντας τις επιταγές της διοίκησής της, αλλά και της εποπτικής αρχής, περί της εκκίνησης πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης των αγορών και συγκέντρωσης του επιχειρείν, «έριξαν» την ιδέα του περιορισμού της δανειακής έκθεσης της Αφοί Βερόπουλοι, μέσω της πώλησης της πλειοψηφικής της συμμετοχής στη Χαλκιαδάκης!

Οι τραπεζίτες και η αναδιάρθρωση του κλάδου
Παραμονές έκδοσης του παρόντος τεύχους η αγορά ανέμενε τις επίσημες ανακοινώσεις, με την επισήμανση ότι οι δύο πλευρές υπέβαλλαν αίτημα έγκρισης του deal από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στελέχη του λιανεμπορίου δήλωναν ότι μέχρις ότου η Επιτροπή εκδώσει την απόφασή της και οι δύο πλευρές υπογράψουν την τελική συμφωνία, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ή μη ανατρέψιμο. Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα στην όλη υπόθεση είναι το κατά πόσο προτάθηκε στη Χαλκιαδάκης να εξαγοράσει η ίδια το πλειοψηφικό πακέτο του 60% της Αφοί Βερόπουλοι, αντί της Σκλαβενίτης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογη πρόταση ουδέποτε έγινε, τουλάχιστον από την τράπεζα που κίνησε και τη σχετική διαδικασία…

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι μέτοχοι της Χαλκιαδάκης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης παρενέβησαν, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που είχαν βάσει συμβολαίου. Αυτό το οποίο ζήτησαν ήταν να εξαγοράσουν μέρος των μετοχών της Αφοί Βερόπουλοι, ώστε να επανακτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών, άρα τον έλεγχο της εταιρείας τους, πράγμα απολύτως εύλογο. Το πού κατέληξε η εν λόγω προσπάθεια δεν έγινε γνωστό μέχρι την έκδοση του τεύχους… Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μέτοχοι της Χαλκιαδάκης δεν είχαν τον αναγκαίο χρόνο, κυρίως λόγω των πιέσεων της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε να συγκεντρώσουν το ποσό στο οποίο αποτιμήθηκε το 60% της Χαλκιαδάκης. Γι’ αυτό περιόρισαν εξ ανάγκης την πρότασή τους στην εξαγορά ενός μικρού ποσοστού, αρκετού να τους εξασφαλίσει τον επανέλεγχο της αλυσίδας.

Θέμα, όπως φαίνεται, τέθηκε και με την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας. Πηγές του σελφ σέρβις ανέφεραν ότι κατά την πρώτη αποτίμηση διαπιστώθηκε μια απόκλιση της τάξης του 10% μεταξύ του ποσού που αξίωνε η Αφοί Βερόπουλοι και της αξίας που προσδιόριζε η Χαλκιαδάκης. Η διαδικασία απογραφής και αποτίμησης της Χαλκιαδάκης ήταν ακόμα σε εξέλιξη λίγο πριν την έκδοση του τεύχους. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, το βέβαιο ήταν ότι και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι –οι τρεις αλυσίδες και η τράπεζα– θα κατέληγαν σε κάποια συμφωνία. Το κρίσιμο ερώτημα ήταν, αν η Σκλαβενίτης θα δεχόταν να εξαγοράσει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, αφήνοντας ελευθερία κινήσεων στη Χαλκιαδάκης, ή θα επέμενε να έχει τον έλεγχο της κρητικής αλυσίδας.

«Αλλαγή» ή αλλαγή σκηνικού;
Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα συμβεί με τον μετοχικό έλεγχο της εταιρείας, ενδιαφέρον έχει και η στάση της Σκλαβενίτης αναφορικά με το μάνατζμεντ της Χαλκιαδάκης και πολύ περισσότερο με τη στρατηγική της στην Κρήτη. Πληροφορίες αναφέρουν σχετικά ότι οι Σκλαβενίτης και Χαλκιαδάκης συμφώνησαν πως η κρητική εταιρεία θα διατηρήσει την «ανεξαρτησία» της, αν και θυγατρική της αθηναϊκής αλυσίδας. Στην ουσία, δηλαδή, αυτό που θα αλλάξει, μετά από είκοσι χρόνια συνεργασίας με την Αφοί Βερόπουλοι, θα είναι ο βασικός της μέτοχος!

Η Χαλκιαδάκης, βέβαια, από τη συνεργασία της με τη Σκλαβενίτης θα αναβαθμίσει τη θέση της στο λιανεμπόριο, καθώς, πρώτον, θα αποτελέσει μέλος ενός πολύ ισχυρότερου ομίλου στην αγορά της οργανωμένης λιανικής, δεύτερον, μέσω των ετήσιων συμφωνιών της Σκλαβενίτης με τους προμηθευτές θα επιτυγχάνει καλύτερες παροχές, άρα και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά της, και, τρίτον, θα ελέγχεται από μια εταιρεία με ισχυρότερες κεφαλαιακές βάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά αναμένει τα πρώτα επίσημα μηνύματα της Σκλαβενίτης, σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει στην Κρήτη. Αν όντως, δηλαδή, προτίθεται να μην αλλάξει την καθημερινότητα της Χαλκιαδάκης, οπότε δεν θα επιδιώξει ριζικές ανατροπές, όπως θα ήταν, για παράδειγμα, η αλλαγή του εμπορικού σήματος της αλυσίδας, που είναι ταυτισμένο με την κρητική κοινωνία όσο και οι μέτοχοί της.

Εικόνα και ερωτήματα της επόμενης ημέρας
Στο μεταξύ, από το επιδιωκόμενο deal, το οποίο η τράπεζα επείγεται να κλείσει εντός του έτους, εξελίξεις αναμένονται όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην Αθήνα. Φυσικά, σχετίζονται με τα σχέδια τόσο της Σκλαβενίτης όσο και της Αφοί Βερόπουλοι. Σε ό,τι αφορά τη Σκλαβενίτης: Από την ενοποίηση των μεγεθών της με τη Χαλκιαδάκης θα δημιουργηθεί ένα νέο, πολύ ισχυρότερο σχήμα στην οργανωμένη λιανική, με ετήσιο τζίρο της τάξης του 1,33 δισ. ευρώ, βάσει στοιχείων του 2013, υψηλότερα μερίδια αγοράς και ένα δίκτυο 148 καταστημάτων σε Αττική και Κρήτη. Πρόκειται για εξέλιξη ικανή να θέσει σε νέα βάση τις σχέσεις της Σκλαβενίτης με τους προμηθευτές, η οποία θα της επιτρέψει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των ετήσιων συμφωνιών, από το 2015.

Όσο για την Αφοί Βερόπουλοι, εφόσον το deal ολοκληρωθεί, θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της, στη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου της και στην τόνωση της ρευστότητάς της. Για την Αφοί Βερόπουλοι, το «στοίχημα της επόμενης ημέρας» είναι το πώς θα πορευτεί δίχως νέες εκπλήξεις στη στρατηγική της, το πώς θα διατηρήσει την πολιτική επέκτασης του δικτύου της, στην οποία επανήλθε πολύ πρόσφατα, και το πώς θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τις όποιες πιέσεις, οικονομικές ή άλλες, δέχεται εξαιτίας της κρίσης. Καθοριστική αναμένεται να είναι η συνδρομή των θυγατρικών της στα Βαλκάνια, οι οποίες εισφέρουν στον όμιλο ανάπτυξη και κερδοφορία, όπως άλλωστε, μέχρι σήμερα η Χαλκιαδάκης…