Μήνας ορόσημο για την ελληνική οικονομία είναι ο Ιανουάριος. Οι κινήσεις και αποφάσεις που επίκεινται θα ενισχύσουν ή θα αποδυναμώσουν το θετικό κλίμα που δημουργήθηκε στην οικονομία με την ολοκλήρωση της συμφωνίας το Δεκέμβριο. Εφόσον στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου «κλειδώσει» η τρίτη αξιολόγηση και ακολουθήσει –ή προηγηθεί– αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μια μεγάλη ομολογιακή έκδοση από την Ελλάδα, η οικονομία θα μπορεί να σταθεροποιηθεί σε περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

H εξέλιξη αυτή είναι απαραίτητη για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και την αγορά, που πασχίζουν εδώ και καιρό να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας.

Ο κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, τον οποίο συμμερίζονται στην παρούσα φάση και οι Ευρωπαίοι εταίροι, είναι να οριστικοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο μια τελική συμφωνία σχετικά με το καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο φέτος. Η εν λόγω συμφωνία θα προβλέπει ένα υβριδικό μοντέλο εποπτείας και ελέγχου της επίτευξης αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, σταδιακή υλοποίηση μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και σταδιακή αποκατάσταση της πλήρους πρόσβασης στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.

Το πολύπλοκο αυτό εγχείρημα στηρίζεται καταρχήν στην υπόθεση περί δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει με ικανοποιητικό ρυθμό και να διατηρήσει αξιοπρεπή αναπτυξιακή δυναμική τα επόμενα χρόνια, η οποία θα διασφαλίζει ότι η οικονομία δεν θα εγκλωβιστεί στην παγίδα της στασιμότητας.

Δύσκολες μέρες για την αγορά
Το στοίχημα της ανάκαμψης είναι από όλες τις απόψεις ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένης της κόπωσης που κυριαρχεί στους Έλληνες φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, εξαιτίας των πολλαπλών επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί και που πρόκειται να υποστούν έως το 2020, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες με τους δανειστές.

Το πλαίσιο αυτό δημιουργεί μια δύσκολη πραγματικότητα για καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το τερατώδες πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», την περιορισμένη παροχή ρευστότητας και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Γενικότερα τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι, καθώς τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση των συμφωνιών με τους δανειστές είναι δύσκολα και δοκιμάζουν αντοχές σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. Οι ηλεκτρονικοί και οι φυσικοί πλειστηριασμοί για τα χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο είναι βασικό προαπαιτούμενο για τους πιστωτές, που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την ομαλή διενέργειά τους, αναμένοντας ενδείξεις ότι υπό το φόβο των πλειστηριασμών οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα προσέρχονται για τη ρύθμιση των δανείων τους. Φρονούν ότι, εάν εκφραστεί η δυναμική μιας τέτοιας τάσης, θα συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την ελληνική οικονομία.

Στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης περιλαμβάνονται κι άλλα αγκάθια, όπως η ψήφιση διάταξης που δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να «βγάζει στο σφυρί» ακίνητα για χρέη άνω των 500 ευρώ κατά την πρόβλεψη του μνημονίου, η ρύθμιση για την προκήρυξη απεργιών από το 50%+1των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων και η νομική κατοχύρωση της εφαρμογής μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, εάν αυτό απαιτηθεί από τους πιστωτές, στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα «κλειδώσει» τον προσεχή Μάιο. Δέσμη άλλων προαπαιτούμενων, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, η νέα μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, αλλά και το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων και πωλήσεων συμμετοχών του Δημοσίου τα επόμενα χρόνια, θα αποτελέσουν μέρος της νέας συμφωνίας, που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους δανειστές μέχρι τον Ιούνιο.


Καυτοί οι πρώτοι έξι μήνες
Πολλά θα κριθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018: Από τη δυναμική της ανάκαμψης φέτος έως την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και τους όρους της νέας συμφωνίας με τους δανειστές, σχετικά με το «μετα-μνημονιακό» καθεστώς. Σύμφωνα δε με ορισμένους είναι πιθανόν οι εξελίξεις στην οικονομία τους επόμενους μήνες, να σηματοδοτήσουν την προσφυγή στις κάλπες, ίσως εντός του 2018, αν και η κυβέρνηση επιμένει πως θα εξαντλήσει τη θητεία της. Το πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, εάν αναλογιστεί κανείς το βαρύ κλίμα στην Ε.Ε., η οποία στη σκιά ενός εντεινόμενου ευρωσκεπτικισμού είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις: Στην κορυφή βρίσκονται το Brexit, οι όροι του οποίου «κλειδώνουν» φέτος, για να λάβει σάρκα και οστά το Μάρτιο του 2019, οι ιταλικές εκλογές στις αρχές Μαρτίου και ασφαλώς η συγκρότηση νέας λειτουργικής κυβέρνησης στη Γερμανία το συντομότερο δυνατό.

Το μεγάλο ερώτημα τους επόμενους μήνες είναι εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τις αγορές για δύο πράγματα: Αφενός ότι θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία ακόμη και εάν βγει από το στενό κλοιό των μνημονίων και αφετέρου ότι θα καταφέρει να μετατρέψει τη βελτίωση, που καταγράφεται σήμερα στο επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, σε πραγματικές επενδύσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, είναι αισθητή η βελτίωση στην ελληνική αγορά χρέους, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου να υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει την επιστροφή του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, με μια έκδοση επταετούς ομολόγου μάλλον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Δημιουργεί, όμως, και καλύτερες συνθήκες για τις κινήσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Εάν δε οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες επιτρέψουν μια σχετικά θετική ροή ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, η βελτίωση του κλίματος μπορεί να επιδράσει θετικά γενικότερα στην οικονομική δραστηριότητα που δείχνει, σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες, σημάδια σταθεροποίησης και μιας αρχόμενης ανάκαμψης.

Κίνδυνος στασιμότητας
Πάντως, όπως προειδοποιούν αναλυτές και οικονομικοί παρατηρητές, η διατηρησιμότητα της ανάκαμψης δεν δεδομένη. Ο μεγάλος κίνδυνος μεσοπρόθεσμα δεν είναι άλλος από εκείνον της στασιμότητας μετά από μια περίοδο ήπιας ανάκαμψης σε συθήκες υψηλής ανεργίας, που εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας, πλήττοντας κυρίως τις πιο παραγωγικές ηλικίες και «στέλνοντας» χιλιάδες νέων και μορφωμένων Ελλήνων για εργασία στο εξωτερικό. Παράγων υπέρβασης του εν λόγω κινδύνου θεωρείται η διασφάλιση επαρκούς ροής ξένων επενδύσεων στη χώρα, με την ολοκλήρωση των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και των μεγάλων έργων υποδομής, ώστε μέσω της αύξησης της απασχόλησης να δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία.

Σε όλα τα σενάρια, πάντως, το 2018 είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις των επόμενων ετών, εντός των οποίων αναμένονται έντονες ανακατατατάξεις από άποψη διεθνών, εμπορικών, ενεργειακών και γεωπολιτικών ισορροπιών. Ωστόσο, στην περίπτωση που μέσα στους επόμενους μήνες δεν καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα τροφοδοτήσουν την οικονομία με μια θετική ροή ειδήσεων ενισχύοντας τις πιθανότητες μιας διατηρήσιμης ανάκαμψης, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως το υπό εξέλιξη εγχείρημα είναι να ανακάμψει με διατηρήσιμο τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα μια οικονομία μετά από οκτώ χρόνια βαθειάς κρίσης, κατά τα οποία έχασε περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της και ολοκλήρωσε μια τιτάνια δημοσιονομική προσαρμογή με τεράστιο κόστος, ενόσω φιλοδοξεί να βγει από την κρίση, χωρίς να έχει θέσει τις βάσεις απαιτούμενες βάσεις για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της μοντέλου. Το τελευταίο πολλοί το ευχήθηκαν ή το υποσχέθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, χωρίς όμως να έχουν το σθένος, τη στρατηγική και τη βούληση να το υλοποιήσουν.

Την ίδια ώρα εάν την κόπωση σε όλα τα επίπεδα, που επέφερε η κρίση, τη διαδεχθεί μια μακροχρόνια ασθενική φάση ανάπτυξης ή ακόμη χειρότερα μια φάση στασιμότητας, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο στη χώρα τα επόμενα χρόνια.