Με το Ol’eve ελαιόλαδο ως ναυαρχίδα των λιανικής πώλησης προϊόντων της, η Falcon S.A. διακρίνεται στην αγορά και στους διεθνείς διαγωνισμούς για την τεχνογνωσία και καινοτομία στο χώρο των τροφίμων, της έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής και εμπορίου αγροτικών και βιολογικών συστατικών και προϊόντων. Η εταιρεία κατάφερε να αποσπάσει τέσσερα χρυσά βραβεία στο διεθνή διαγωνισμό του Βερολίνου GOOA 2022 και δύο διακρίσεις στην Ιαπωνία στο διεθνή διαγωνισμό Olive Japan 2022, καθώς επίσης, η Ol’eve και το εγχείρημα της στο Σίγρι Λέσβου, αναδείχθηκαν σε ευρωπαϊκή μελέτη, ως μία από τις 21 περιπτώσεις από όλη την Ευρώπη για τις φιλικές προς το περιβάλλον καλλιέργειές και την προώθηση της βιοποικιλότητας.

Λίγα λόγια για την Falcon
«H Falcon ΑΕΒΕ δραστηριοποιείται κυρίως στα Bαλκάνια με εξαγωγές σε όλον τον κόσμο, έχει έδρα τη Βάρη και το εργοστάσιο παραγωγής της βρίσκεται στο Κορωπί. Έχουν δημιουργηθεί εδώ και τρία χρόνια δύο αποθήκες, η μία στην Κερατέα και η άλλη στην Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο Βασίλειος Γκινόπουλος, Business Development Manager και υπεύθυνος για τις εισαγωγές – εξαγωγές μελιού της εταιρείας.

Από μία ερημοποιημένη γη, σε ένα μικροκλίμα με 50.000 δέντρα
Το πρωτοποριακό ελαιοτριβείο της Falcon στο Σίγρι της Λέσβου «Sigri olive mill» βρίσκεται στο κτήμα Faros Estate το οποίο είναι 2000 στρεμμάτων και καλλιεργημένο με 40.000 ρίζες ελιών και 10.000 άλλες (πεύκα, κυπαρίσσια, κλπ.). Πρόκειται για ένα ελαιοτριβείο που έχει τον πλήρη έλεγχο: από τη γεωργία ελιάς, τη συγκομιδή της, την σωστή μεταφορά της στο ελαιοτριβείο σε δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία έως και το δικό του τυποποιητήριο. «Έχουμε μία γερή βάση που συνεχώς μεγαλώνει» αναφέρει η Νανά Κανακάκη, Retail και Exports Manager της εταιρείας. Όσον αφορά στη διαχείριση του ελαιοτριβείου, η Μαριάνθη Κωστούλα, υπεύθυνη προμηθειών της Falcon, υπογραμμίζει: «Έχουμε οριζόντια διαχείριση στο ελαιοτριβείο, γεγονός το οποίο ουσιαστικά εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μόριο ελιάς. Είναι πρότυπο και τελείως διαφορετική τεχνική στην Ευρώπη. Η διαχείριση αυτή μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε την κάθε ποικιλία ελιάς και επίσης, η οριζόντια διαχείριση εφαρμόζει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου μάλαξης ώστε να εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος, το οποίο αναγνωρίζεται με πιστοποιήσεις όπως εκείνες της Bio Hellas και της ISO». Η εταιρεία διαθέτει 12 διαφορετικές ποικιλίες δέντρων με δύο τοπικές τις Λέσβου. «Η βιοποικιλότητα και βιωσιμότητα είναι σημαντικές. Έχουμε εξαλείψει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα για 2000 άτομα, χάρη στην έκταση που καλλιεργήσαμε. Έτσι, έχει αλλάξει το μικρόκλιμα του Σίγρι καθώς η καλλιέργεια έχει ξεκινήσει πάνω από 20 χρόνια» τονίζει η κ. Κωστούλα. Το ελαιοτριβείο παράγει και το early harvest το οποίο είναι ένα υψηλό σε πολυφαινόλες ελαιόλαδο και με περιεκτικότητα 1000 mil. πολυφαινολων, παρέχει στον άνθρωπο αμέτρητα οφέλη υγείας. Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία και τα Olympia Awards, βράβευσαν το Ol’eve – early harvest ελαιοκομικής περιόδου 2021 με ασημένιο βραβείο.

Τα δένδρα του κτήματος Faros Estate – συμπεριλαμβανομένων των ελαιόδεντρων – τρέφονται αποκλειστικά με φύκι Ποσειδωνία που υπάρχει στη θάλασσα της Λέσβου σε συνδυασμό με την οργανική ύλη των ζώων της περιοχής και των προϊόντων του κλαδέματος. «Ό,τι μας δίνει η φύση το γυρνάμε πίσω σε αυτήν, χωρίς χημικά και λιπάσματα» σημειώνει η Νανά Κανακάκη.

Τα επενδυτικά πλάνα και η επόμενη αγορά-στόχος
«Στα άμεσα μελλοντικά πλάνα της Falcon είναι η μεταφορά και επέκταση του εργοστασίου από το Κορωπί στην Κερατέα για θέματα καλύτερης οργάνωσης και ευκολότερης διανομής. Δημιουργούμε καινούργιες εγκαταστάσεις συνέχεια» δηλώνει ο Βασίλειος Γκινόπουλος. «Η παρουσία μας είναι παγκόσμια. Είμαστε μία αρκετά σύγχρονη και digital ομάδα. Τα σημεία τοποθέτησης των προϊόντων μας γίνονται όλο και περισσότερα. Μετά την δραστηριοποίησή μας σε Ρουμανία, κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβία και Καναδά, ο άμεσος επόμενος στόχος μας είναι η Ιαπωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κανακάκη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter