Σε μια κατάμεστη αίθουσα και σε κλίμα ενθουσιασμού βραβεύτηκαν στις 24 Ιουνίου στην Αίγλη Ζαππείου οι νικήτριες ομάδες φοιτητών του Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2015, στην 5η του διοργάνωση από τον ΣΕΒΤ, στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life.

Στον θεσμό συμμετείχαν 14 ομάδες, από όλα τα σχετικά τμήματ των ΑΕΙ, αναδεικνύοντας έμπρακτα την ευρηματικότητα των φοιτητών στον κλάδο της αγροβιοδιατροφής. Φέτος ο ΣΕΒΤ εισήγαγε, για πρώτη φορά, και δύο τιμητικά βραβεία που αφορούσαν στην Καλύτερη Παρουσίαση και το Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας. Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε σε ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν MarmΕλλada, μια καινοτόμο βιολογική μαρμελάδα από βιολογικά καρότα και κολοκύθες, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Παρασκευάζεται στην Καρδίτσα. Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του ΕΜΠ για το προϊόν Greek Salad on the Go, ένα γευστικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, βασισμένο στην χωριάτικη σαλάτα και στον συνδυασμό επιστήμης και παράδοσης.
 
Η σταθερότητά του βασίζεται στην παραγωγή του με χρήση τεχνολογίας εμποδίων. Το 3ο βραβείο έλαβε η ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν TYROYO-Raisin Delight, ένα βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης, που παράγεται από φυσικώς συμπυκνωμένο φρέσκο αγελαδινό τυρόγαλα, σε συνδυασμό με φρέσκο αγελαδινό γάλα, ΠΟΠ μαύρες σταφίδες Κορίνθου, Β-γλυκάνες βρώμης, που μειώνουν τη χοληστερίνη και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ελιάς. Το τιμητικό βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης απονεμήθηκε σε δυο ομάδες: στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το Dios Valani και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Επιστήμης, Τροφίμων & Διατροφής, για το Tartique.

Το τιμητικό βραβείο για το Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας δόθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το Gluten Care Muffin. Ο νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν από την Εθνική Επιτροπή, που αποτελείτο από τους Ε. Καλούση, πρόεδρο του ΣΕΒΤ, Καθ. Α. Τριχοπούλου, επικεφαλής του συνεργαζόμενου Κέντρου Παγκόσμιου Οργανισμού Διατροφής και Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Καλλιμάνη, διευθύνουσα σύμβουλο της Γ. Καλλιμάνης ΑΕ, και Ρ. Γαμβρό, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ. Η νικήτρια ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα παρουσιάσει το προϊόν της, μαζί με τους αντίστοιχους νικητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο Μιλάνο (4-6 Οκτωβρίου), στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών EXPO 2015: Feeding the Planet, Energy for Life.