Οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων εγγυώνται την υψηλή ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων που παράγουν. Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει στους εκπροσώπους του τύπου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων με την επίσκεψη σε τρία ελληνικά εργοστάσια, που διοργάνωσε στις αρχές Απριλίου.

Οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων εγγυώνται την υψηλή ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων που παράγουν. Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει στους εκπροσώπους του τύπου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων με την επίσκεψη σε τρία ελληνικά εργοστάσια, που διοργάνωσε στις αρχές Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, της ΔΕΛΤΑ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΕ και της ΕΛΑΪΣ ΑΕ δόθηκε από τους εκπροσώπους των βιομηχανιών ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθημερινή και επίπονη δουλειά που γίνεται από εργαζόμενους και επιστήμονες, προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν στον καταναλωτή. Ο διευθυντής διασφάλισης ποιότητας της Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, κ. Χαράλαμπος Βολάνης, αναφέρθηκε στο σύστημα που εφαρμόζει η εταιρεία (ISO 9002-1994 και προσεχώς τη νεότερη έκδοση ISO 9001: 2000) για να εγγυηθεί απόλυτα την ασφάλεια και τη σταθερή ποιότητα των προϊόντων της. Όπως δήλωσε ο κ. Βολάνης, το 70% των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η βιομηχανία αφορούν τις πρώτες ύλες, γι’ αυτό και η εταιρεία εφαρμόζει συνεχείς ποιοτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους. Παράλληλα δίνει βαρύτητα στην ποιότητα των υλικών συσκευασίας που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.

Η ΔΕΛΤΑ έχει καθιερώσει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ασφάλειας (Ο.Σ.Α.), βάσει του οποίου ελέγχονται σχολαστικά οι φυτικές ζωοτροφές και οι φάρμες νέας γενιάς ΔΕΛΤΑ, η υγεία των ζώων και η ποιότητα κάθε λίτρου γάλακτος. Περισσότερες από 20.000 αναλύσεις στο γάλα γίνονται ημερησίως στα εργαστήρια της ΔΕΛΤΑ, τόνισε ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της γαλακτοβιομηχανίας, κ. Ιωάννης Πολίτης. Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών τέθηκε σε λειτουργία από το Σεπτέμβριο το Κέντρο Ενημέρωσης Καταναλωτών ΔΕΛΤΑ, το οποίο επτά ημέρες την εβδομάδα επί 24ώρου βάσεως δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα που τους απασχολούν, στον αριθμό 0800-199-800 (χωρίς χρέωση).

Η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων και διατροφής της ΕΛΑΪΣ ΑΕ, κ. Μίνα Βαλαβάνη, αναφέρθηκε στους συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στις γραμμές παραγωγής της εταιρείας, ενώ ο κ. Γιάννης Μπάστας, διευθυντής ανάπτυξης προϊόντων και διασφάλισης ποιότητας, έκανε εκτενή αναφορά στην ολοκληρωμένη δομή παραγωγής και διοίκησης, η οποία εγγυάται την υψηλή ποιότητα των ελαιουργικών προϊόντων της εταιρείας, που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά.

Η ΕΛΑΪΣ ήταν η πρώτη εταιρεία τροφίμων στη χώρα μας που πιστοποιήθηκε το 1994 από το διεθνή οργανισμό BVQI σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001 για το σύνολο των παραγωγικών της δραστηριοτήτων. Το 2001 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επαναπιστοποίηση κατά το πρότυπο ISO 9001- έκδοση 2002, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε και η πιστοποίηση της εταιρείας στο νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 1416, που αφορά στην εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων κατά HACCP.