«Συμφωνούμε στα 9 από τα 10, δε χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα». Η φράση αυτή του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη θα λέγαμε ότι συνοψίζει το κλίμα μεταξύ βιομηχάνων και κυβέρνησης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν… φιλοφρονήσεις, αλλά και προβληματισμούς.

Ποιο είναι όμως αυτό το «ένα στα δέκα» θέματα που χωρίζει τις δύο πλευρές; Δεν είναι άλλο από τη μείωση του ΦΠΑ, που αποτελεί πάγιο αίτημα της βιομηχανίας τροφίμων, όμως ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Το «δεν μπορεί» συνοψίζεται στη φράση του υπουργού:

«Δεν έχουμε δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν θέλω να βάλω την υπογραφή μου σε μια αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού και σε όλες τις συνακόλουθες αναταράξεις.
Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας, παρά να με κυνηγάτε κι εσείς και όλοι οι υπόλοιποι μετά».

Γιατί όμως δεν θέλει; Για λόγους ισοζυγίου, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης: «Διότι θα ενθαρρύνουμε την κατανάλωση, και δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις».

Σημεία τριβής και αιχμές
Η άποψη αυτή βέβαια δε βρίσκει σύμφωνη τη βιομηχανία, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ, Ιωάννη Γιώτη, να τονίζει πριν την τοποθέτηση του υπουργού: «Ότι μας ζητήθηκε, και όταν ήρθε κοντά μας το υπουργείο, εμείς ήμασταν εκεί και συζητήσαμε και προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπο να λειτουργήσουμε καλύτερα.

Εδώ που έχουμε φτάσει, στο 0,6% πληθωρισμό στα τυποποιημένα τρόφιμα, θέλουμε να έχουμε μια μείωση του ΦΠΑ, να μπορέσουμε κι εμείς να ανταγωνιστούμε τις υπόλοιπες χώρες.
Η Γαλλία έχει 5% και εμείς 13%. Έχουμε την Ισπανία με 0%.

Και όταν τα συζητήσαμε αυτά τα πράγματα, μας λένε ‘ναι, αλλά έκαναν λάθος’. Δεν έκαναν λάθος. Έκαναν τη συγκεκριμένη στιγμή μείωση ΦΠΑ σε ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα, που αν δεν την είχαν κάνει, οι αυξήσεις που θα είχαν υποστεί τα προϊόντα αυτά και ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερες».

Ένα άλλο σημείο τριβής φάνηκε μετά την αναφορά του κ. Χατζηδάκη στην προτεραιότητα για επενδύσεις από την πλευρά των βιομηχανιών, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ να αντιτείνει ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση των σχετικών επιδοτήσεων, ενώ για το θέμα των «κλειδωμένων» περιθωρίων κέρδους ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πως πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που ελήφθη για να αντιμετωπιστεί μία έκτακτη συνθήκη, που τώρα όμως δείχνει να ομαλοποιείται, και άρα όταν έρθει η ώρα θα αρθεί.

Ενδιαφέρον είχε η αιχμή του κ. Γιώτη προς την κυβέρνηση για το Καλάθι του Νοικοκυριού: «Στηρίξαμε το Καλάθι, που βέβαια αγωνιστήκαμε πάρα πολύ για να βάλουμε και τα υπόλοιπα προϊόντα μέσα, γιατί όπως είχε στηθεί δεν ήταν σωστό. Από εκεί και πέρα είδαμε να διαφημίζονται τα private label προϊόντα εις βάρος των επωνύμων. Εγώ δε θεωρώ ότι αυτό επιτρέπεται σε μία ελεύθερη οικονομία». Επίσης, συζητήθηκε πολύ από τους παριστάμενους ένα σχόλιο του κ. Γιώτη προς τον κ. Χατζηδάκη, που ερμηνεύθηκε ως… μπηχτή για τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα: «Προτιμώ να συνομιλούμε με εσάς».

«Η επώνυμη βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν κερδοσκοπεί»
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Ιωάννης Γιώτης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς περί αισχροκέρδειας από τη βιομηχανία τροφίμων, εξηγώντας πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός των επώνυμων, τυποποιημένων τροφίμων (εξαιρουμένου του ελαιόλαδου) ήταν μόλις 0,6%.

Επεσήμανε ακόμα ότι, εξετάζοντας τους ισολογισμούς μελών του ΣΕΒΤ για το 2022 και αφαιρώντας έκτακτα κέρδη από εξαγορές και συγχωνεύσεις, διαπιστώνεται ότι τα καθαρά κέρδη τους εμφάνισαν μείωση 7,5%, αποδεικνύοντας ότι «η επώνυμη βιομηχανία τροφίμων και ποτών όχι μόνο δεν κερδοσκοπεί, αλλά κάνει μια τιτάνια προσπάθεια για να διατηρήσει τις τιμές προσιτές».
Άλλωστε, ο ίδιος υπογράμμισε πως η ακρίβεια δεν είναι εχθρός μόνο για τον πολίτη, αλλά και για τη βιομηχανία. «Καμία επώνυμη βιομηχανία δεν επιδιώκει ευκαιριακά υψηλές τιμές, γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό θα μειώσει την κατανάλωση», ξεκαθάρισε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter