Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε στις 22 Σεπτεμβρίου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων με την πραγματοποίηση επίσημου δείπνου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.  Μέλη του ΣΕΒΤ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, των καταναλωτών, του λιανεμπορίου, της επιστημονικής κοινότητας, των συνεργαζόμενων φορέων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τίμησαν με την παρουσία τους την 30ή επέτειο δημιουργικής δράσης και προσφοράς του Συνδέσμου στη Βιομηχανία Τροφίμων.

Τη σημαντικότατη συμβολή της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην ελληνική οικονομία επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης, στον χαιρετισμό του, με τον οποίο ξεκίνησε η βραδιά (ο κλάδος συμβάλλει στην ελληνική οικονομία με το 26% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της χώρας σε αξία, ενώ οι πωλήσεις του ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ, και στις επιχειρήσεις του απασχολείται το 26% του εργατικού δυναμικού της δευτερογενούς  παραγωγής).

Ο κ. Καλούσης αναφέρθηκε στην πολύχρονη πορεία του ΣΕΒΤ, που σήμερα εκπροσωπεί το 85% της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων, και στην ικανότητα που διαθέτει να προσαρμόζεται στις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές τονίζοντας ότι «ο ΣΕΒΤ συνειδητοποιεί τις επερχόμενες εξελίξεις και προσπαθεί να τις ενσωματώνει στους στόχους και τις δράσεις του και αφετέρου αντιλαμβάνεται τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών και ανταποκρίνεται σε αυτές, στο μέτρο του δυνατού».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καλούσης αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι σήμερα αλλά και στις πάγιες θέσεις που εκφράζει για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, ως κύριος θεσμικός συνομιλητής με την Κυβέρνηση και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων, την έρευνα, την καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναγκαία η συνεργασία με το λιανεμπόριο

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας που πλήττει τη βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο και στη λανθασμένη εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη, επισημαίνοντας ότι τα βιομηχανικά τυποποιημένα τρόφιμα καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος του πληθωρισμού (το 0,45% του πληθωρισμό του Αυγούστου, που έκλεισε στο 4,7%). Το υπόλοιπο 4,25% διαμορφώθηκε από τις ανατιμήσεις που έγιναν στο πετρέλαιο, τις ΔΕΚΟ, την ένδυση και στέγαση, τις μεταφορές, τα αγροτικά προϊόντα, την υγεία, τις υπηρεσίες και άλλα αγαθά. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ τόνισε ότι: «Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων αντιμετωπίζει με μεγάλη υπευθυνότητα και ευαισθησία το θέμα των τιμών. Σε αυτό το περιβάλλον, η συνεργασία της βιομηχανίας με το λιανεμπόριο πρέπει να είναι βασικός κοινός στόχος και των δύο κλάδων, ώστε να φτάνουν τα τρόφιμα στον τελικό τους παραλήπτη στην καλύτερη ποιότητα και την καλύτερη τιμή».

Χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση απέστειλε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο κλάδος των τροφίμων είναι αυτός με την μεγαλύτερη ένταση ανταγωνισμού και αυτός που παρέχει τις περισσότερες δυνατότητες ελεύθερης και εύκολης επιλογής στους καταναλωτές. «Η επιχειρηματική αριστεία, η κοινωνική προσφορά και η συλλογική δράση στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού αποτελεί μονόδρομο, από τον οποίο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι δράσεις του ΣΕΒΤ ξεκίνησαν στις 22 Μαρτίου του 1978. Αποστολή του ΣΕΒΤ, από το έτος ίδρυσής του μέχρι και σήμερα, είναι να προωθήσει την αντίληψη της συνυπευθυνότητας και του υπεύθυνου και φερέγγυου συνομιλητή προς το κοινωνικό σύνολο και τις Αρχές.

Σχετικά με τον ΣΕΒΤ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών τροφίμων (ΣΕΒΤ) χρονολογείται από το 1978, οπότε και ιδρύθηκε ως σωματείο με την επωνυμία “Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Τροφίμων”, το επίσημο όργανο εκπροσώπησης των κοινών θέσεων και απόψεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων. Μέλη του είναι κλαδικοί σύνδεσμοι της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και πολλές μεμονωμένες επιχειρήσεις του κλάδου.