Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου στην Αθήνα ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2019, που διοργανώνει ο ΣΕΒΤ από το 2011, αναδεικνύοντας ακόμα μια χρονιά δημιουργικές προϊοντικές προτάσεις των Ελλήνων φοιτητών, βασισμένες στην καινοτομία, την ποιότητα και τα ιδιαίτερα διατροφικά και οικολογικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους.

Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Anuga στην Κολωνία (6-7 Οκτωβρίου). Στην τελική φάση του εθνικού διαγωνισμού πέρασαν εννέα ομάδες από οκτώ πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου.

Το πρώτο βραβείο και το τιμητικό βραβείο «Καλύτερο πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκαν στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών-Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν της GReatings, ένα γευστικό, οικολογικό, έτοιμο προς μαγείρεμα γεύμα. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του ΕΜΠ-Σχολή Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν της Coofie, ένα μπισκότο πλούσιο σε ίνες, χωρίς γλουτένη και λακτόζη.

Το τρίτο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου-Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, για το προϊόν της Holi Bean, μία πάστα ζυμωμένων φασολιών με ελαιόλαδο, με αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου-Τμήμα Διατροφής & Επιστήμης Τροφίμων, για το προϊόν της Robustus, ένα ενεργειακό ρόφημα με χυμό ροδιού, χαρουπόμελο, εκχυλίσματα φύλλων ελιάς, ασπροθύμαρου, λεβάντας και αιθέριο έλαιο μέντας.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 400 φοιτητές από 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό, δημιουργώντας περισσότερα από 80 καινοτόμα προϊόντα διατροφής με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Οι ελληνικές ομάδες έχουν διακριθεί τρεις φορές στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, κατακτώντας δύο χρυσά και ένα αργυρό βραβείο.