Μικρή υποχώρηση σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τα οποία δημοσιεύθηκαν στις 7 Νοεμβρίου και επεξεργάστηκε το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ (Σύνδεσμο Εξαγωγέων).
Ειδικότερα, η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 4,115 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 4,6% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023.

Αντίθετα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1%, ανερχόμενες σε 7,173 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε περαιτέρω επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο παρουσίασε έλλειμμα 3,058 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 12,9%.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΣΕΒΕ, τα στοιχεία χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνουν διαφορετική εικόνα.

Οι εξαγωγές, εξαιρώντας το συγκεκριμένο κλάδο, αυξήθηκαν κατά 13,3%, φτάνοντας τα 3,154 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,5%.

Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου σε αυτήν την κατηγορία είναι εμφανής, με μείωση του ελλείμματος κατά 184,7 εκατ. ευρώ.

Τρόφιμα, ποτά και καπνός: Πρωταγωνιστές στις εξαγωγές
Σε ετήσια βάση (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2024), οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1%.
Παρά τη γενική τάση, ο κλάδος των τροφίμων, ποτών και καπνών ξεχώρισε για την ανθεκτικότητά του.

Οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 7,7% (436,9 εκατ. ευρώ), ενώ οι εξαγωγές ποτών και καπνών κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατά 9,4%.

Σταθερή απόδοση στις πρώτες ύλες
Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του κλάδου των πρώτων υλών, ο οποίος σημείωσε μικρή αύξηση 0,6%, ενισχύοντας τις εξαγωγές του στα 1,220 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κατηγορίες λιπών και ελαίων παρουσίασαν δραματική πτώση 36,1%, ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών και μηχανημάτων σημείωσαν ήπιες μειώσεις.

Η σταθερή ανοδική τάση των τροφίμων και ποτών υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία.

Παρά τις πιέσεις από τη γενική μείωση των εξαγωγών, ο τομέας διατηρεί σημαντική δυναμική, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της διεθνούς αγοράς και αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter