«Εξωστρέφεια & Καινοτομία στην ανάπτυξη ενός αειφόρου και ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού τομέα. Ο ρόλος των clusters» ήταν το θέμα του Food Export Summit που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Food Expo από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδη, να παρουσιάζει τη σημαντική ανάπτυξη που έχει βίωσει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος τροφίμων και ποτών της ελληνικής οικονομίας, έχοντας αυξηθεί σταθερά από τα 6,1 δισ. ευρώ το 2019 στα 8,6 δισ. ευρώ το 2023, στη συνολική αξία εξαγωγών.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην πάγια θέση του Συνδέσμου Εξαγωγέων ως προς την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, έκανε λόγο για τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες οι οποίες θα καταφέρουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και να συντελέσουν σε μια πιο εξωστρεφή Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Παναγιώτης Χασάπης, αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ, το 2023, στην αξία των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων και ποτών, αλλά και στο σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ που πρόσφερε ο κλάδος. Ακόμη τόνισε την σημαντική θέση που κατέχει ο κλάδος για την χώρα, καθώς για το 2023 αποτέλεσε το 18% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Ελλάδας, με διπλάσιο μερίδιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παρουσιάζοντας εξάλλου τα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα τροφίμων και ποτών του 2023, υπογράμμισε την επιτυχία των ελαιόλαδων και τυροκομικών, τα οποία σημείωσαν αξία εξαγωγών άνω του 1 δισ. ευρώ το καθένα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τα ψάρια, ελιές και γιαούρτια, των οποίων οι εξαγωγές ανήλθαν στα 950 εκατ. ευρώ, 560 εκατ. ευρώ και 325 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter