Με απόφαση της Συνέλευσης ο ΣΕΒ άλλαξε επωνυμία κρατώντας το ίδιο διακριτικό σήμα, ενώ πλέον ως μέλος του θα μπορεί να εγγράφεται οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ανεξαρτήτως του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται. Οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι έχουν μεν τοποθετηθεί θετικά στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου στο οποίο θα εκπροσωπούνται ως αυτόνομα μέλη, αλλά αρνητικά στην ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας από την ΣΕΒ.

Την έντονη αντίθεσή του στην πρόταση του ΣΕΒ εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΛΠΕ κ. Θεόδωρος Βάρδας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα, στο πλαίσιο μιας διαρκώς φθίνουσας συμμετοχής της βιομηχανικής παραγωγής στην αύξηση της απασχόλησης όσο και στην δημιουργία του ΑΕΠ, ο ΣΕΒ βρίσκεται σε στάδιο αναζήτησης νέου ρόλου. Η αναζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει με τη συνεργασία των περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων, των συνδέσμων που εκπροσωπούν τη βιοτεχνία, τον τουρισμό, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το μικρό και μεσαίο εμπόριο, τις υπηρεσίες, καθώς και το μεγάλο οργανωμένο λιανικό εμπόριο. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός τριτοβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Η πρόθεση των οργάνων του ΣΕΒ για μονοπώληση της εκπροσώπησης του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με μόνο όπλο τη λεκτική μετάλλαξη της επωνυμίας του συνδέσμου, θεωρούμε ότι είναι ανεδαφική και ανεφάρμοστη. Η διαχρονική και διαρκής ενασχόληση του ΣΕΒ με θέματα που αφορούν στις βιομηχανικές επιχειρήσεις τού στέρησε τη δυνατότητα της εμπειρίας χειρισμού και γνώσης των θεμάτων που απασχολούν το ευρύτερο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Η δημιουργία πολυσυλλεκτικού οργάνου, που θα εκπροσωπεί το σύνολο του εργοδοτικού συνδικαλισμού στη χώρα μας, προαπαιτεί δημοκρατικό διάλογο και συναίνεση όλων των επιχειρηματικών φορέων. Κατά κύριο λόγο αυτών που καλούνται ν’ αναπληρώσουν τον ρόλο τον οποίο είχε στην αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης η βιομηχανία και η γεωργία, τομείς που σήμερα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.

Ο ΣΕΛΠΕ θα στηρίξει την αναζήτηση λύσης ενιαίας εκπροσώπησης των επιχειρηματικών φορέων της χώρας στη βάση της αμοιβαίας και ισότιμης κατανόησης των απόψεων των ενδιαφερομένων μερών και της ιδιαιτερότητας ανάπτυξης και λειτουργίας των διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων. Σε μια τέτοια προσπάθεια ο ΣΕΛΠΕ είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά».

Τοποθέτηση… υπεράνω κομμάτων

Στην ομιλία του στην ΓΣ ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε για άλλη μια φορά τις θέσεις του για την υγιή έκφραση της επιχειρηματικότητας και για μια πολιτική ανάπτυξης, που δεν εξαρτάται από πολιτικά κόμματα αλλά από την πρόθεση ή όχι των κοινωνικών εταίρων, των πολιτικών που είναι στην εξουσία και των ανθρώπων που συμμετέχουν στην οικονομική ζωή της χώρας, να προχωρήσουν σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και αλλαγές με στόχο την δημιουργία των κατάλληλων δομών που ευνοούν τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή πολιτικών που προάγουν την ανάπτυξη. «΄Οραμά μας», είπε χαρακτηριστικά, «είναι η ανάληψη συνευθύνης για το μέλλον από τις δυνάμεις της πρωτοβουλίας και της παραγωγής, οι οποίες αποτελούν τη δύναμη κρούσης μίας χώρας, που με αξιώσεις διεκδικεί τον ρόλο της στη σύγχρονη Ευρώπη, στον σύγχρονο κόσμο».

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η από του βήματος της ΓΣ έκφραση για άλλη μια φορά της θέσης, εκ μέρους του κ. Δασκαλόπουλου, πως οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθούν σε ίδιες δυνάμεις και όχι στις κρατικές επιδοτήσεις για να οδηγηθούν σε ανάπτυξη και αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κρατικοδίαιτος και σε σημαντικό βαθμό παρασιτικός ελλαδικός καπιταλισμός επί σειρά ετών ήταν η γενεσιουργός αιτία όλων των αρνητικών στερεότυπων, που και σήμερα βαρύνουν τον ΄Ελληνα επιχειρηματία. Στερεότυπα παρωχημένα και αναντίστοιχα με τις σημερινές υγιείς επιχειρήσεις, με τη σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα, ενώ οι θέσεις και πρωτοβουλίες του ΣΕΒ είναι ξένες προς τη συντεχνιακή λογική και την αντίληψη της επιδοτούμενης ανάπτυξης» και εξήγησε ότι νέος ΣΕΒ ταυτίζεται με τη νέα επιχειρηματική Ελλάδα.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε ενέργειες που εμπεριέχουν το στοιχείο της κοινωνικής ευαισθησίας. Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μίλησαν στον χαιρετισμό τους για την δέσμευσή τους να προωθήσουν με μεγαλύτερη ένταση το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Παπανδρέου έθεσε και πάλι το θέμα της προκήρυξης εκλογών.