Στο υπόμνημα των πέντε σημείων που παρέδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ κ. Π. Παντελιάδης στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου, τίθενται θέματα όπως η πολυνομία και η ύπαρξη αλληλοσυγκρουόμενων ρυθμιστικών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων του κλάδου, η επανεξέταση της πολυδαίδαλης διαδικασίας έκδοσης άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και του καθεστώτος πώλησης ψωμιού από τα σούπερ μάρκετ.

Υπόμνημα πέντε σημείων παρέδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, κ. Παντελής Παντελιάδης, στον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου με τη νέα ηγεσία του υπουργείου

Στη συνάντηση ο κ. Παντελιάδης αναφέρθηκε στη δύναμη του οργανωμένου λιανεμπορίου τονίζοντας ότι ο ετήσιος τζίρος του υπερβαίνει κατά πολύ τα 7 δισ. ευρώ, ότι κάθε χρόνο δημιουργεί τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις εργασίας και περιλαμβάνει 95 επιχειρήσεις με περισσότερα από 1.700 καταστήματα και 60.000 εργαζόμενους. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η στήριξη των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ από την κυβέρνηση θα δώσει νέα ώθηση στα επενδυτικά τους πλάνα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Στο υπόμνημά του ο ΣΕΣΜΕ θέτει ως πρώτο και κυριότερο ζήτημα το πρόβλημα της πολυνομίας και της ύπαρξης αλληλοσυγκρουόμενων πολλές φορές διατάξεων που προσδιορίζουν ρυθμιστικά, μεταξύ άλλων, τις έννοιες της υπεραγοράς και του μικτού καταστήματος, τις διαδικασίες και προϋποθέσεις ίδρυσης μιας εμπορικής μονάδας, καθώς και τις κατηγορίες των προϊόντων που επιτρέπεται να πωλούν. Επίσης θέτει ως αναγκαία την επανεξέταση από μηδενική βάση της πολυδαίδαλης διαδικασίας έκδοσης άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο υπόμνημα του Συνδέσμου εφιστάται η προσοχή στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το καθεστώς πώλησης ψωμιού από τις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου, καθώς και στο ζήτημα της κόντρας μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου και των αρτοποιών σχετικά με τις «θερμές γωνιές» στα σούπερ μάρκετ.

Αναφορικά με το καθημερινό πλέον ζήτημα των ελέγχων, ο ΣΕΣΜΕ τάσσεται υπέρ της λύσης του ΕΦΕΤ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, παρά την ίδρυση και λειτουργία του ενιαίου φορέα, τα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να υπόκεινται σε ελέγχους από 5-6 διαφορετικά υπουργεία. Επίσης θέτει το ζήτημα της μη εφαρμογής του νόμου 2941/01 που απαγορεύει τις πωλήσεις αγαθών σε τιμές κάτω του τιμολογιακού κόστους, ενώ σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων –όπως ισχύει σήμερα, με τη συμφωνία όλων των φορέων της αγοράς (ΣΕΣΜΕ, ΣΕΛΠΕ και ΕΣΕΕ)– ζητά: α) να αποκτήσει ενιαία και καθολική ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια και β) να καταργηθεί η προεκλογική ρύθμιση που αφορά θέματα Ολυμπιακών Αγώνων και, μεταξύ άλλων, καθιερώνει το χρονικά απεριόριστο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές εφόσον αυτά στεγαστούν στο υπό ανέγερση στάδιο Καραϊσκάκη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο Σύνδεσμος θέτει το πάγιο αίτημα του κλάδου να θεσμοθετηθεί η πρόσβαση του οργανωμένου λιανεμπορίου στα Κοινοτικά Προγράμματα Στήριξης, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την ταχύτερη ανάπτυξη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.