Η θέση του υπουργού Εργασίας, κ. Ρέππα, περί διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από 12 σε 16 ώρες στο διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ, κ. Παντελή Παντελιάδη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσει για ένα μικρό διάστημα και ειδικότερα για όσο διαρκέσουν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Η θέση του υπουργού Εργασίας, κ. Ρέππα περί διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από 12 σε 16 ώρες στο διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ, κ. Παντελή Παντελιάδη.

Όπως δήλωσε στο «σ.σ.», συμφωνεί με τη διεύρυνση του ωραρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσει για ένα μικρό διάστημα και ειδικότερα για όσο διαρκέσουν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Κατά την εκτίμησή του, η διεύρυνση του ωραρίου κατά δύο με τρεις ώρες καθημερινά και κατά τρεις με τέσσερις ώρες το Σάββατο θα καλύψει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης και τις απαιτήσεις των τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας.

Όμως ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ θέτει για μία ακόμη φορά το ζήτημα της μη ενημέρωσης των θεσμοθετημένων φορέων της εμπορικής κοινότητας για τις πρωτοβουλίες τις οποίες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση όσον αφορά στις ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «οποιοδήποτε ωράριο πριν εξαγγελθεί πρέπει να συζητηθεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς και έως σήμερα δεν υπήρξε η παραμικρή επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων».

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα προβλέπονται από νομοσχέδιο σχετικό με τις αναγκαίες ρυθμίσεις για τη λειτουργία της πόλης των Αθηνών κατά την εν λόγω περίοδο, το οποίο προετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού. Σίγουρο θεωρείται ότι τουλάχιστον τις μέρες των Αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των τριών Σαββατοκύριακων μεταξύ 13ης και 29ης Αυγούστου, τα καταστήματα θα λειτουργούν με παρατεταμένο ωράριο. Ειδική ρύθμιση θα υπάρξει σχετικά με τον εφοδιασμό των καταστημάτων και των οικιών, ενώ θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών και εκπαίδευσης των οργάνων της τάξης. Με βάση το νομοσχέδιο, όλο το 24ωρο τα μέτρα απαγόρευσης της στάθμευσης θα είναι αυστηρά, με στόχο να μην χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα, ενώ θα εφαρμοστεί αυστηρά η νομοθεσία για τις περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Περισσότεροι από 200 δρόμοι ή τμήματα δρόμων της Αττικής, με συνολικό μήκος 605 χιλιομέτρων, αποτελούν το Ολυμπιακό οδικό δίκτυο, το οποίο θα σηκώσει το βάρος των Ολυμπιακών Μεταφορών. To πρωτεύον Ολυμπιακό δίκτυο αποτελούν δρόμοι όπως οι Αμαλίας, Β. Αλεξάνδρου, Αττική οδός, Β. Γεωργίου, Βάρης-Κορωπίου, Θησέως, Κατεχάκη, Κηφισίας, Γαλατσίου, Θρακομακεδόνων, Νερατζιωτίσσης, Σταυρού-Ραφήνας, Συγγρού, Τατοΐου, Πειραιώς, Ομορφοκκλησιάς, Φιλελλήνων, Χαμοστέρνας και οι δρόμοι που περιβάλλουν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Στο δευτερεύον οδικό δίκτυο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Αγίου Κωνσταντίνου, Αιόλου, Αλίμου, Αλεξάνδρας, Αχαρνών, Δεκελείας, Ιουλιανού, Θηβών, Πρωτοπαπαδάκη, Μεσογείων, Λαυρίου, Μιχαλακοπούλου, Υμηττού, Χαλανδρίου, Φειδιππίδου, Φωκίδος, Χατζηκυριάκου, παραλιακή Μαραθώνα-Σχοινιά, Πεντέλης.