Το αν η πορεία που ακολουθεί ο ΣΕΣΜΕ είναι αδιέξοδη ή αν με την πάροδο του χρόνου υπάρξει βελτίωση του κλίματος στη σχέση του με την κυβέρνηση και τη βιομηχανία, κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει, όταν μάλιστα η νέα διοίκησή του έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα: Τις αποχωρήσεις από τον Σύνδεσμο ορισμένων εκ των ισχυρών μελών του και την αμφισβήτηση των προτάσεών της. Όσον αφορά τις τελευταίες, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου προειδοποιούν: "Ήταν το πρώτο "στραβοπάτημα"...", υπονοώντας ότι "σε ένα δεύτερο" θα υπάρξουν νέες αποχωρήσεις.

Το βαρύ κλίμα στην αγορά λόγω των αρνητικών εξελίξεων για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η απόσταση που χωρίζει πλέον τον ΣΕΣΜΕ από την κυβέρνηση και η αμηχανία που προκάλεσαν στο λιανεμπόριο οι πρώτες επίσημες προτάσεις της νέας διοίκησης του Συνδέσμου, δείχνουν ότι ο κλάδος βρίσκεται στη χειρότερη, ίσως, φάση της ιστορίας του.

Το αν η πορεία που ακολουθεί ο ΣΕΣΜΕ είναι αδιέξοδη ή το αν με την πάροδο του χρόνου υπάρξει βελτίωση του κλίματος, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν με ασφάλεια, όταν μάλιστα ο Σύνδεσμος έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα: τις αποχωρήσεις ορισμένων εκ των ισχυρών μελών του. Η αρχή έγινε με τις Καρφούρ-Μαρινόπουλος, Dia και Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια, αφού (λίγο πριν την έκδοση του "σελφ σέρβις") πληροφορίες ανέφεραν ότι μια ακόμη ισχυρή αλυσίδα βρισκόταν …με το ένα πόδι εκτός ΣΕΣΜΕ. Το ίδιο διάστημα ο όμιλος Βερόπουλος αμφισβήτησε ευθέως τη διοίκηση του Συνδέσμου με αφορμή το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις… σακούλες. "Οι προτάσεις του ΔΣ δεν εκφράζουν τον όμιλο", αναφερόταν -μεταξύ άλλων- στη σχετική ανακοίνωσή του, η οποία ενίσχυσε τις γενικότερες αντιδράσεις για το σύνολο των προτάσεων του ΣΕΣΜΕ, με τις οποίες η νέα διοίκηση ζητούσε την κρατική συνδρομή για τη δημιουργία κέντρων διανομής τυποποιημένων αγαθών, την ίδρυση κεντρικών εγκαταστάσεων για τη συλλογή αγροτικών προϊόντων, την κατάργηση του αγγελιόσημου και την προώθηση ρύθμισης που να υποχρεώνει τους καταναλωτές να πληρώνουν για τις πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ κά. Μάλιστα, η διάσταση που έλαβε η πρόταση σχετικά με τις πλαστικές σακούλες, προκάλεσε επικοινωνιακό βραχυκύκλωμα στον Σύνδεσμο, αφού βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των ΜΜΕ!

Όσο για το θέμα που τέθηκε με τις "διπλές τιμές" και τις παραπομπές στον εισαγγελέα των Καρφούρ-Μαρινόπουλος, Ατλάντικ και Αφοί Βερόπουλοι, ο ΣΕΣΜΕ έσπευσε με ανακοίνωσή του να “υπερασπιστεί” τα μέλη του, διευκρινίζοντας ότι πρόβλημα ουσιαστικά αφορά μόνο την Καρφούρ-Μαρινόπουλος, αφού στην Ατλάντικ εντοπίσθηκε ένα μεμονωμένο περιστατικό και στην Αφοί Βερόπουλοι η τιμολόγηση των κοτόπουλων, για την οποία γινόταν αναφορά, ήταν σύννομη.

Το πώς θα πορευτεί στο εξής ο ΣΕΣΜΕ είναι άξιον απορίας, δεδομένου του γεγονότος ότι ήλθε στην επιφάνεια και ένα ακόμη πρόβλημα, εκείνο της ανομοιομορφίας των μελών του. Οι κόντρες, οι εντάσεις, οι αποχωρήσεις μελών και φυσικά το ζήτημα που ανέκυψε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού δείχνουν πως πλέον είναι μάλλον εξαιρετικά δύσκολο να συμβιώσουν όλοι, μικροί-μεγάλοι, υπό κοινή στέγη.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν κανείς δεν εξέφραζε την παραμικρή διαμαρτυρία για τη διαφορετικότητα των ταχυτήτων και των συμφερόντων μεταξύ των μελών, για τις εντάσεις μεταξύ τους. Και βέβαια όλα αυτά τα χρόνια διοικούσαν οι ισχυροί, ακολουθούμενοι από τους μικρούς, όπως εξάλλου είναι λογικό να συμβαίνει -και συμβαίνει- και σε άλλους Συνδέσμους, με τη μόνη διαφορά ότι πουθενά αλλού δεν κλήθηκαν οι μικρότερες δυνάμεις να αναλάβουν τα ηνία στη θέση των ισχυρών.

Προειδοποίηση για μαζικές αποχωρήσεις

Εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, που παρέμεναν στις τάξεις του Συνδέσμου, δήλωναν απερίφραστα στο "σελφ σέρβις" (λίγο πριν την έκδοσή του) ότι οι επίμαχες προτάσεις του νέου ΔΣ ήταν το πρώτο "στραβοπάτημα" κι ότι "σε ένα δεύτερο η αντίδραση δεν θα είναι η ίδια", υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα υπάρξει μαζική αποχώρηση από τον Σύνδεσμο.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε μια τέτοια περίπτωση; Ο ΣΕΣΜΕ αναπόφευκτα θα καταστεί εκπρόσωπος των μικρών και μικρομεσαίων αλυσίδων, ενώ οι ισχυροί του κλάδου πιθανώς θα συστήσουν τον δικό τους Σύνδεσμο. Σήμερα αν κάτι είναι ορατό ως ενδεχόμενο είναι η αποχώρηση και των οκτώ μεγάλων από τον Σύνδεσμο. Πάντως κορυφαία στελέχη τους δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να προβούν στη δημιουργία ενός δικού τους φορέα, τουλάχιστον άμεσα.