Σε ιστορία δίχως τέλος φαίνεται πως μετατρέπεται το πρόβλημα με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σούπερ μάρκετ στην περιφέρεια.

Σε ιστορία δίχως τέλος φαίνεται πως μετατρέπεται το πρόβλημα με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σούπερ μάρκετ στην περιφέρεια.

Παρά τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί έως και σήμερα από το ΣΕΣΜΕ για την επίλυση των διαφωνιών με τους τοπικούς άρχοντες και τα υπομνήματα που έχουν κοινοποιηθεί σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, αρκετοί νομάρχες σε όλη τη χώρα επιμένουν στη μη εφαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σούπερ μάρκετ. Η διοίκηση του ΣΕΣΜΕ, διαπιστώνοντας ουσιαστικά προβλήματα στην εφαρμογή του ελεύθερου ωραρίου, ζητά από την κυβέρνηση να… απαλλάξει τους νομάρχες από την ευθύνη για τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων και να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή των νόμων που η ίδια θεσμοθετεί.

Όπως είναι γνωστό, οι διατάξεις περί λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ορίζουν ως ελεύθερο το ωράριο για το διάστημα από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, ενώ για την Κυριακή τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, εκτός από αυτά που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Το… νέο καθεστώς ισχύει από το 1997, οπότε εργαζόμενοι και εργοδότες (ΕΣΕΕ, ΣΕΣΜΕ και ΣΕΛΠΕ) συμφώνησαν τα καταστήματα σε όλη τη χώρα να λειτουργούν μέχρι τις 8:00 το βράδυ κατά τη χειμερινή περίοδο και έως τις 9:00 το βράδυ κατά τη θερινή περίοδο. Μάλιστα, προκειμένου η σχετική συμφωνία να αποκτήσει αυξημένο κύρος υπεγράφη και από τον τότε υπουργό Εργασίας κ. Μ. Παπαϊωάννου.

Όμως έως και σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας καταστρατηγούνται βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας. Σύμφωνα με το ΣΕΣΜΕ, σε 10 περίπου νομούς οι τοπικές αρχές δεν επιτρέπουν την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Αχαϊας, Κοζάνης, Αγρινίου και Ιωαννίνων.

Το καθεστώς

Στις περιοχές αυτές οι τοπικοί άρχοντες εφαρμόζουν διαφορετικό καθεστώς για τη λειτουργία των λιανεμπορικών καταστημάτων, καθεστώς το οποίο προβλέπει:

  • Είτε τη μη λειτουργία των καταστημάτων κάθε Σάββατο κατά τη θερινή περίοδο.
  • Είτε τη διακοπή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές από νομό σε νομό μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στον κλάδο του λιανεμπορίου και ειδικότερα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες πραγματοποιούν επενδύσεις σημαντικού ύψους και προσλαμβάνουν μεγάλο αριθμό προσωπικού, έχοντας ως δεδομένο το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας της αγοράς.

Τα προβλήματα

Παράγοντες του ΣΕΣΜΕ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι με τον περιορισμό των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων δημιουργούνται δύο βασικά ζητήματα:

  • Αυξάνεται η ανεργία σε τοπικό επίπεδο λόγω της μείωσης του προσωπικού που μπορεί να απασχοληθεί σε ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ.
  • Δεν εξυπηρετείται σωστά το καταναλωτικό κοινό, το οποίο σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί όποια ώρα επιθυμεί τα εμπορικά καταστήματα και κατ΄ επέκταση τα καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο ΣΕΣΜΕ έχει ζητήσει -και θα συνεχίσει να ζητά- την πλήρη και σωστή εφαρμογή του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ακόμη κι αν αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην αφαίρεση από τους νομάρχες των αρμοδιοτήτων που έχουν να λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις περί εφαρμογής του ωραρίου. Ο ΣΕΣΜΕ ζητάει επίσης από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει τη συνέχιση των μικροπολιτικών παιχνιδιών σε τοπικό επίπεδο και να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να εφαρμόσει στο σύνολο της χώρας τις αποφάσεις και τους νόμους που η ίδια θεσπίζει.