Τη διασφάλιση ομαλού κλίματος στις συναλλαγές, αλλά και την κάλυψη των πάγιων αιτημάτων της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η εφαρμογή συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και ο προσδιορισμός του πλαισίου λειτουργίας του εμπορίου, ζητούν με αποκλειστικές δηλώσεις τους στο «σελφ σέρβις» οι πρόεδροι έξι εκ των βασικότερων φορέων της αγοράς από την κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες την 7η Μαρτίου
Τη διασφάλιση ομαλού κλίματος στις συναλλαγές, αλλά και την κάλυψη των πάγιων αιτημάτων της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η εφαρμογή συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και ο προσδιορισμός του πλαισίου λειτουργίας του εμπορίου, ζητούν με αποκλειστικές δηλώσεις τους στο «σελφ σέρβις» οι πρόεδροι έξι εκ των βασικότερων φορέων της αγοράς από την κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες την 7η Μαρτίου.
Με τις τοποθετήσεις τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό, αφού όπως επισημαίνουν οι ανταγωνιστικές τιμές προϋποθέτουν σταθερή φορολογία, τόνωση της επιχειρηματικότητας και πολιτικούς στο «τιμόνι» της κυβέρνησης οι οποίοι να γνωρίζουν τα της αγοράς και να είναι διατεθειμένοι να παρέμβουν χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, κ. Παντελής Παντελιάδης, μεταξύ άλλων, ζητά από την επόμενη κυβέρνηση να οριοθετήσει τους κανόνες της αγοράς που σήμερα λειτουργεί σε καθεστώς σύγχυσης, υποσχόμενος τη συμβολή του κλάδου στη συγκράτηση του πληθωρισμού κάτω του 3% στο πρώτο εξάμηνο του 2004. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Δρακούλης Φουντουκάκος, επιμένει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και χαρακτηρίζει ως συγκυριακή την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την κυβέρνηση. Ο κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνει ότι για την αποφυγή των ανατιμήσεων τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, ενώ ο κ. Δημήτρης Αρμενάκης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, εκτιμά ότι το 2004 δεν θα υπάρξει μπαράζ ανατιμήσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυξήσεις γίνονται και θα γίνονται πάντα». Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ. Αντώνης Μακρής, καλεί τη νέα κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της αστυνόμευσης, προκαλώντας την να προσδιορίσει το πλαίσιο λειτουργίας του εμπορίου, και ο κ. Παναγής Καρέλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, επισημαίνει ότι οι παρανομούντες παραμένουν σήμερα ατιμώρητοι με ευθύνη των κυβερνώντων.
Ολόκληρες οι τοποθετήσεις των προέδρων των έξι βασικών φορέων της αγοράς έχουν ως εξής:
Παντελής Παντελιάδης, πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ
«Eίναι γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος στρέφει το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε άλλες κατευθύνσεις, εκτός αγοράς, κάτι που έχει παρατηρηθεί άλλωστε σε όλες τις αντίστοιχες περιόδους. Aπό την άποψη αυτή, είναι θετικό το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος συντομεύτηκε έστω και κατά έναν μήνα. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει από τα βασικά, να οριοθετήσει δηλαδή τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά, η οποία λίγο έως πολύ λειτουργεί σήμερα σε καθεστώς σύγχυσης. Αναφέρω για παράδειγμα τον νόμο για τις πωλήσεις κάτω του κόστους, τους ελέγχους που γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς παρά το γεγονός ότι έχουμε «Eνιαίο» Φορέα Eλέγχου Tροφίμων, την κωδικοποίηση και αποσαφήνιση της νομοθεσίας που διέπει τα σούπερ μάρκετ, ώστε να καταργηθεί ο γραφειοκρατικός κυκεώνας που αντιμετωπίζουμε σήμερα για την ίδρυση ενός νέου καταστήματος. Aκόμη και η πώληση του ψωμιού, θέμα που υποτίθεται ότι έχει λήξει από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, παραμένει σε εκκρεμότητα. Aπό εκεί και πέρα στα τρέχοντα ζητήματα πάντα μπορούν να βρίσκονται λύσεις εφόσον υπάρχει καλή συνεργασία. Πάντως θέλω να επισημάνω ότι οι εκλογές δεν αποτελούν ορόσημο για την εξέλιξη των τιμών. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο, ισχύει απολύτως η συμφωνία μας με το ΥΠΕΘΟ να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο πληθωρισμός να μην ξεπεράσει το 3% στο πρώτο εξάμηνο του έτους».
Δρακούλης Φουντουκάκος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ
«Η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η απελευθέρωση κρίσιμων τομέων της οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, μια νέα δημοσιονομική πολιτική, θα πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Δυστυχώς η ταχύρυθμη ανάπτυξη του 4% δεν μοίρασε τα οφέλη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και πολύ περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο εξής, έστω και με καθυστέρηση, πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα πολιτικής που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Πρέπει ολοένα και περισσότεροι αναπτυξιακοί πόροι να αφιερωθούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων και του επιχειρηματικού κλίματος και ασφαλώς να μειωθούν αισθητά οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές. Διότι αυτά συνιστούν το μόνο ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.
Ταυτόχρονα πρέπει οι σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων του επιχειρηματικού κόσμου και της κυβέρνησης να είναι σχέσεις στενής συνεργασίας και συνεχούς διαβούλευσης, για την προώθηση αποτελεσματικών πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Όσον αφορά το ζήτημα των ανατιμήσεων εκτιμώ ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί. Διότι όποια μέτρα και αν ελήφθησαν ήταν αναποτελεσματικά και κυρίως δεν επέλυσαν το πρόβλημα, που είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής πτώση του κύκλου εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων. Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει από τη νέα κυβέρνηση ουσιαστικές αποφάσεις που θα προωθούν τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα απελευθερώνουν πλήρως τις αγορές, ενώ δεν θα αντιμετωπίζουν το θέμα του πληθωρισμού ως ένα συγκυριακό φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα, ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, στη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, στην ουσιαστική απελευθέρωση των αγορών στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες κά, στην ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταπολέμηση των μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά και στην προώθηση γνήσιων ιδιωτικοποιήσεων με όρους συμφέροντες, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους επενδυτές, και στην εγκατάλειψη της μεθόδου των μετοχοποιήσεων».
Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
«Ανεξαρτήτως του ποια κυβέρνηση θα αναδείξουν οι κάλπες τα προβλήματα των ΜΜΕ απαιτούν γρήγορες και με αναπτυξιακό πνεύμα λύσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν δρομολογηθεί αναπτυξιακές πολιτικές που αφορούν στη φορολογία, στη χρηματοδότηση, στην ένταξη στη «νέα οικονομία», στην επιδότηση της απασχόλησης κά. Αυτή η πορεία πρέπει να συνεχισθεί. Παράλληλα η αγορά αναμένει την προώθηση λύσεων στα ζητήματα της προστασίας του ανταγωνισμού από τις αθέμιτες πρακτικές των μεγάλων εταιρειών, των κινήτρων εισαγωγής νέων τεχνολογιών και εκσυγχρονισμού, της προώθησης της επαγγελματικής κατάρτισης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κυρίως του περάσματος των ΜΜΕ σε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό επίπεδο που θα απαντά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Αν αρχή της νέας κυβέρνησης είναι το «σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» θα υπάρξει καλό έδαφος συνεννόησης.
Προβλέψεις για τις τιμές δεν είναι δυνατό να γίνουν. Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι τα ΜΜΕ, παρότι δεν ήταν οι κύριοι φορείς των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού, πάντα συμμετείχαν στις συσκέψεις και διαβουλεύσεις για τη συγκράτηση των χωρίς λόγο ανατιμητικών φαινομένων. Προϋπόθεση για να μην υπάρξουν ανατιμητικές τάσεις, είναι να μη θεσμοθετηθούν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα δημοτικά τέλη, στα καύσιμα, και εν γένει στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων».
Δημήτρης Αρμενάκης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ
«Είναι γνωστή, πάγια και αμετακίνητη η θέση μου περί δημιουργίας του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, που θα διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και θα δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για χαμηλές και συμφέρουσες τιμές για τον καταναλωτή.
Αυτές οι εκλογές, στις οποίες διαφαίνεται ένας καινούργιος πολιτικός πολιτισμός, πρέπει να αποτελέσουν την αρχή για τη μη επίδραση της διενέργειας εκλογών στη λειτουργία της αγοράς και όχι μόνο. Δεν μπορεί με πρόσχημα τις εκλογές να παραλύει η επιχειρηματική κοινότητα, οι κοινωνικές ομάδες να υποβάλλουν υπερβολικά αιτήματα –πολλές φορές παράλογα– και οι πολιτικοί να μη λαμβάνουν τις αποφάσεις εκείνες που οφείλουν για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, όπως το ασφαλιστικό, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η τόνωση του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας.
Η εμπορική κοινότητα αναμένει από τη νέα κυβέρνηση παρεμβάσεις που θα προβλέπουν την παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, καθώς και τη διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.
Οι τιμές, όπως είναι φυσικό, πρόκειται να απασχολήσουν και τη νέα κυβέρνηση. Όμως διακατέχομαι από αισιοδοξία, καθώς εκτιμώ ότι ο ανταγωνισμός θα διαμορφώσει τις αναγκαίες συνθήκες για αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μπαράξ αυξήσεων μετά το τετράμηνο παγώματος των τιμών. Ωστόσο, για να μην παρεξηγούμε, επισημαίνω ότι ανατιμήσεις γίνονται και θα γίνονται πάντα».
Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ
«Η νέα κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει κλίμα ηρεμίας στην αγορά, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να παρακολουθήσει όλες τις τάσεις, να ακούσει τις σκέψεις και τις απόψεις που αφορούν στο εμπόριο και να μην να περιοριστεί στους τύπους. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να φθάσει σε βάθος, ώστε να προσδιορίσει επιτέλους το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινείται το εμπόριο και όχι να ενισχύσει τα μέτρα αστυνόμευσης. Οι επιχειρηματίες ζητούν από την εκάστοτε κυβέρνηση να θεσμοθετηθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται με ασφάλεια, να επενδύουν με προοπτικές και να αναμένουν τα προσδοκώμενα οφέλη. Μέχρι σήμερα το θεμελιώδες αυτό αίτημα δεν έχει υλοποιηθεί.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα ακόμη μεγάλο ερωτηματικό για το εμπόριο. Όλοι τρέφουμε προσδοκίες, χωρίς ωστόσο –θα τολμούσα να πω– να γνωρίζουμε επ’ ακριβώς τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Το βέβαιο είναι ότι η αγορά θα έχει δύο διαφορετικές όψεις: Μια πριν και μια μετά την τέλεση των Αγώνων. Κατά το διάστημα που θα προηγηθεί της παγκόσμιας διοργάνωσης η επιχειρηματική κοινότητα θα συγκροτήσει τις δυνάμεις της, θα ενημερωθεί, θα προετοιμαστεί κατάλληλα και θα συγκρατήσει τις τιμές της. Μετά τους Αγώνες εκτιμώ ότι θα ενδεχόμενα είναι δύο: Είτε οι τιμές θα διατηρηθούν σε ομαλά επίπεδα, εφόσον η αγορά στο αμέσως προηγούμενο διάστημα εξασφαλίσει τα επιθυμητά έσοδα, είτε θα ακολουθήσουν καθοδικές τάσεις σε περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, αν στο διάστημα του καλοκαιριού δεν υπάρξει η αναμενόμενη κίνηση».
Παναγής Καρέλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Κρίνω σκόπιμο κατ’ αρχήν να επισημάνω τη λάθος εικόνα που έχει δημιουργηθεί στο ευρύ κοινό σχετικά με τις τιμές. Συγκεκριμένοι κύκλοι άρχισαν ήδη από τον Δεκέμβριο να θέτουν το ζήτημα των ανατιμήσεων, προκειμένου να προεξοφλήσουν τις αυξήσεις των τιμών που ισχύουν από τον Ιανουάριο. Δεν ήταν λίγες οι προαναγγελίες εκ μέρους συγκεκριμένων φορέων της αγοράς, που δημιούργησαν εντυπώσεις και το αναγκαίο κλίμα για τις ανατιμήσεις.
Κατά τη μετεκλογική περίοδο μεγάλη σημασία θα έχει το ποιοι θα ηγηθούν στο οικονομικό επιτελείο της όποιας νέας κυβέρνησης. Κρίσιμο σημείο θα θεωρηθεί η σχέση τους με τον τομέα των επιχειρήσεων, διότι αν δεν διαθέτουν την αναγκαία γνώση και εμπειρία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ίδιους να βάλουν τάξη σε μια αγορά χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, στην οποία καταγράφονται σοβαρές παρατυπίες και παρανομίες, με τους υπαίτιους να μένουν ατιμώρητοι, υπό τις ευλογίες βέβαια της πολιτείας.
Τα αιτήματά μας προς την νέα κυβέρνηση είναι τα πάγια και χρονίζοντα. Ζητάμε και αναμένουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο με ορίζοντα πενταετίας, κωδικοποίηση των νόμων για τη δραστηριότητα του εμπορίου και απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν το εμπόριο».