Κατόπιν πρόσφατης επικύρωσής της και από την Νέα Ζηλανδία, η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (ΣΕΣ) της ΕΕ με τη Νέα Ζηλανδία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η Μαΐου 2024, σύμφωνα με πηγές του Γραφείου ΟΕΥ Σίδνεϊ.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΣΕΣ υπογράφηκε την 9η Ιουλίου 2023. Από πλευράς της Νέας Ζηλανδίας εκτιμάται ότι η εν θέματι ΣΕΣ θα συνεισφέρει έως και 1,8 δισ. δολάρια σε εξοικονόμηση δασμών από εξαγωγές στην ΕΕ ετησίως, έως το 2035. Η ΣΕΣ διαλαμβάνει την άμεση κατάργηση δασμών στο 91% των εξαγόμενων προϊόντων προς την ΕΕ.

Ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν δασμοί 100 εκατ. δολαρίων, ποσό που αποτελεί την υψηλότερη άμεση εξοικονόμηση δασμών. Στη Συμφωνία περιλαμβάνονται προϊόντα υψηλής εξαγωγικής αξίας για την Νέα Ζηλανδία, όπως τα ακτινίδια, το μέλι Manuka, τα ιχθυρά, τα κρεμμύδια, οι οίνοι και τα βιομηχανικά προϊόντα. Επιπλέον, παρέχεται στην Νέα Ζηλανδία σημαντική νέα πρόσβαση σε ποσοστώσεις εισαγωγής στην ΕΕ βόειου κρέατος, πρόβειου κρέατος, βουτύρου και γαλακτοκομικών.

Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ, έχοντας άμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η Γεωγραφική Ένδειξη «Φέτα» αποτελεί μία από τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ που προστατεύονται στο πλαίσιο της ΣΕΣ, μέσω ρήτρας “phasing out” χρονικής έκτασης εννέα ετών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter