Τα σοβαρότερα προβλήματα διαπιστώνονται στα Σκόπια, όπου όμως, όπως μας δηλώνουν τοπικοί παράγοντες, η κρίση δεν έχει επιδράσει ιδιαίτερα στην ψυχολογία των πολιτών, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση διαρκείας, και το μέσο καλάθι της νοικοκυράς προ πολλού περιέχει μόνο τα άκρως απαραίτητα για την καθημερινή επιβίωση του σκοπιανού νοικοκυριού.

Κατάσταση ανάλογη φαίνεται ότι πλέον ζει και η Βουλγαρία, ίσως με κάπως μικρότερη ένταση. Η Σερβία φαίνεται ότι αντιστέκεται περισσότερο στις επιπτώσεις της κρίσης, κυρίως λόγω του συγκριτικά υψηλότερου βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών της. Ωστόσο, και εδώ οι δυσμενείς συνέπειες της κρίσης είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς.

Στελέχη του ομίλου Βερόπουλος, μιλώντας στο «σελφ σέρβις» σχετικά με την εικόνα της πραγματικότητας στη σερβική αγορά, δηλώνουν ότι τα καταστήματα Super Vero ήδη καταγράφουν απώλειες τζίρου. Μάλιστα, την περίοδο αυτή κινούνται με ρυθμούς της τάξης του 4%, έναντι ανάπτυξης 15% που παρουσίαζαν την περίοδο προ της εκδήλωσης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Στα Σκόπια, οι ρυθμοί της αγοράς είναι σαφώς καλύτεροι, δηλαδή… ακόμα δεν έχουν γίνει αρνητικοί. Ως τη λήξη του πρώτου τριμήνου του έτους το δίκτυο των Super Vero κατέγραφε άνοδο πωλήσεων 2,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ίσως γιατί και στο παρελθόν οι Σκοπιανοί πολίτες επεδείκνυαν μεγάλη αυτοσυγκράτηση στις αγορές τους.

Στη Βουλγαρία, όπου ο όμιλος Carrefour από κοινού με την Καρφούρ Μαρινόπουλος λειτούργησαν ήδη το πρώτο τους κατάστημα, το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα καλό, με τους καταναλωτές να προσέρχονται στις αίθουσες πωλήσεων κυρίως για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης. Το «στοίχημα» που βάζει ο όμιλος Carrefour στη Βουλγαρία είναι το πώς θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους που εξαρχής έθεσε για την τοπική αγορά. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και κατά πόσο θα συνεχίσει να υλοποιεί στους προκαθορισμένους χρόνους το επενδυτικό του πλάνο, κυρίως σε ό,τι αφορά στα μακροπρόθεσμα σχέδια.

Το πλάνο του ομίλου Βερόπουλος

Πάντως, ο όμιλος Βερόπουλος συνεχίζει την υλοποίηση των προγραμματισμένων του επενδύσεων σε Σερβία και Σκόπια, αναστέλλοντας επί του παρόντος κάθε άλλη πρωτοβουλία επέκτασης του δικτύου του στις δύο αυτές εθνικές αγορές. Ειδικότερα στα Σκόπια, ο όμιλος θα περιοριστεί στην ολοκλήρωση του έργου που αφορά στη λειτουργία του μεγάλου εμπορικού κέντρου στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για ένα πολύ ακριβό project, συνολικού κόστους περίπου 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2009, ώστε η έναρξη της λειτουργίας του να προλάβει την εορταστική κίνηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι στα Σκόπια ο όμιλος λειτουργεί σήμερα 8 Super Vero.

Στη Σερβία, όπου το δίκτυο του ομίλου αριθμεί τρία καταστήματα, συνεχίζονται οι εργασίες ανέγερσης και λειτουργίας ενός τέταρτου καταστήματος, έκτασης περίπου 3.000 τμ, το οποίο θα κοστίσει περί τα 4,5 εκατ. ευρώ. Η έναρξη της λειτουργίας του έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του έτους. Η επένδυση για το πέμπτο κατά σειρά κατάστημα μεταφέρεται εν ευθέτω χρόνω, αφού ούτως ή αλλιώς ήδη διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην αδειοδότησή του, λόγω της γραφειοκρατίας, η οποίες, ωστόσο, δεν φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαίτερα τον όμιλο, αφού εξαιτίας ακριβώς της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας επιχειρεί τη μερική αυτοσυγκράτηση στην υλοποίηση των επενδυτικών του πλάνων.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο τεύχος 383 (Απρίλιος 2009) του περιοδικού «σελφ σέρβις» (Εκδόσεις Comcenter).