Με αφορμή τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΣΕΛΠΕ, με τίτλο «Λιανικό Εμπόριο: Μοχλός Οικονομικής Ανάπτυξης» (10-11/4), ο πρόεδρός του κ. Αντώνης Μακρής επισημαίνει την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου για το ότι τόσο η διοίκηση του Αθήνα 2004 όσο και τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών αγνοούν τις αιτήσεις των φορέων του λιανεμπορίου για συζήτηση επί θεμάτων που τον αφορούν άμεσα, όπως του ωραρίου, του ανεφοδιασμού των καταστημάτων, της επέκτασης του δακτυλίου κ.ά. «Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει έφεραν και κάτι καλό: έφεραν τους φορείς του εμπορίου πιο κοντά », δηλώνει ο κ. Μακρής.

Με αφορμή τη διοργάνωση εκ μέρους του ΣΕΛΠΕ του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Λιανικό Εμπόριο: Μοχλός Οικονομικής Ανάπτυξης», που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Απριλίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αντώνης Μακρής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου του ΣΕΛΠΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας έθιξε και σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν το σύνολο του εμπορικού κόσμου.

Το συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΛΠΕ θα έχει αυτόν κυρίως τον στόχο: να εξετάσει για πρώτη φορά τόσο εμπεριστατωμένα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο στο σύνολό του και να καταλήξει σε συμπεράσματα ωφέλιμα για όσους έχουν σχέση με αυτόν αλλά και για τους αρμόδιους να χαράσσουν την πολιτική του κράτους απέναντι στον κλάδο.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και με την υποστήριξη του αμερικανικού National Retail Federation, του Eurocommerce και του International Retail Forum. Το βράδυ της 1ης ημέρας του συνεδρίου θα παρατεθεί δείπνο με επίτιμο προσκεκλημένο και ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας κ. John Major, ενώ το μεσημέρι της 2ης μέρας θα παρατεθεί επίσημο γεύμα με προσκεκλημένο επίτιμο ομιλητή τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή. Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών συγκαταλέγονται οι: κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Daniel Bernard, διευθύνων σύμβουλος της CARREFOUR, κ. Peter Bernert, πρόεδρος Eurocommerce, κ. Xavier Durieu, γενικός γραμματέας, Eurocommerce, κ. Petro Solbes Mira, επίτροπος για Οικονομικές & Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Tracy Mullin, πρόεδρος & δ/νουσα σύμβουλος, NRF, κ. Νίκος Βερόπουλος, πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος του ομίλου ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, κ. Ανδρέας Κορασίδης, πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος του ομίλου ΚΟΡΑΣΙΔΗ, κ. Θανάσης Κοσμόπουλος, σύμβουλος E-commerce στο Υπουργείο Οικονομικών, κ. Δημήτρης Λώλης, γενικός διευθυντής του δίκτυου καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ, κ. Παντελής Παντελιάδης, πρόεδρος ΣΕΣΜΕ, κ. Χρήστος Φώλιας, πρόεδρος ΕΣΕΕ κ.ά. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: το ελληνικό λιανικό εμπόριο στο παγκόσμιο περιβάλλον, τα μέσα για την ανάπτυξη του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, το κεφάλαιο, logistics-αλυσίδες τροφοδοσίας, ανθρώπινοι πόροι, αγορά-marketing, merchandising, τεχνολογία & E-commerce, franchise ή ίδια ανάπτυξη.

Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν στελέχη των εταιρειών-μελών του ΣΕΛΠΕ, στις οποίες συγκαταλέγεται το σύνολο των σπουδαιότερων επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Έλλειψη επικοινωνίας με τα αρμόδια υπουργεία

Την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου για το γεγονός ότι η διοίκηση του Αθήνα 2004 εξακολουθεί να αγνοεί τις επανειλημμένες αιτήσεις των φορέων του για συζήτηση θεμάτων που τον αφορούν άμεσα, επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Αντώνης Μακρής. Το ίδιο ισχύει, τόνισε, και με ζητήματα που αφορούν τους εμπόρους και για τα οποία τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών αποφασίζουν αυθαίρετα, χωρίς να συμβουλευτούν τους εκπροσώπους του εμπορίου.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα, για το οποίο έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό προσπάθειες επικοινωνίας με εκπροσώπους τους Αθήνα 2004 χωρίς κανένα αποτέλεσμα, είναι το θέμα του ωραρίου. Ο κ. Μακρής αναφέρθηκε στο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μετέπειτα, αν η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ισχύσει μόνο για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν οι επιχειρήσεις αναγκαστούν να προσλάβουν προσωπικό μόνο για τη συγκεκριμένη περίοδο που τα καταστήματα θα λειτουργούν περισσότερες ώρες, χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι μετά το τρίμηνο θα απολυθούν, αλλά και οι επιχειρήσεις που θα επιβαρυνθούν με το υπερβολικά μεγάλο κόστος της αναζήτησης και εκπαίδευσης του έκτακτου προσωπικοί. Εκτός του ωραρίου υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να εξετασθούν από κοινού με τους εκπροσώπους του εμπορίου, όπως ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων, η επέκταση του δακτυλίου κλπ.

Σημαντικό πρόβλημα έχει προκαλέσει στο εμπόριο και η πρόσφατη υπουργική απόφαση που αφορά στην υποχρεωτική χρησιμοποίηση ειδικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων (Ειδικό Φορολογικό Μηχανισμό-Ειδική Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων «ΕΑΦΔΣΣ»), ώστε να διασφαλίζεται η πιστότητα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων. Η απόφαση αφορά όλες τις επιχειρήσεις που εκδίδουν τιμολόγια, δελτία αποστολής, αποδείξεις λιανικής πώλησης κλπ. Όπως δήλωσε ο κ. Μακρής, το οργανωμένο λιανεμπόριο έχει επενδύσει στην μηχανοργάνωσή του έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει και για δικό του όφελος τα έσοδά του. Ένα επιπλέον έξοδο αυτή τη στιγμή το μόνο που θα προσφέρει είναι να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με ένα περιττό κόστος, χωρίς να εξυπηρετεί με κανέναν τρόπο το ζητούμενο του υπουργείου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που υποχρέωνε τους εμπόρους να αναγράφουν τις τιμές τους σε ευρώ και λεπτά, ο κ. Μακρής άφησε να εννοηθεί πως έχει βρεθεί λύση, η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Μιλώντας τέλος για το θέμα των πινακίδων και της αναγραφής στην ελληνική γλώσσα όλων τους των στοιχείων, ο κ. Μακρής αναφέρθηκε στην επίσης προβληματική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου ορίζεται ότι στις επιγραφές θα πρέπει να δηλώνεται και το είδος της επιχείρησης. Ο ΣΕΛΠΕ έχει ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας την κατάργηση της σχετικής εγκυκλίου. Στην προσφυγή καταγγέλλεται η παραβίαση των αρχών της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών και εμπορευμάτων, καθώς και η κοινοτική νομοθεσία περί σημάτων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει έφεραν και κάτι καλό: οδήγησαν τους φορείς του εμπορίου σε συνεννόηση για την κοινή αντιμετώπισή τους.