Ο ΣΕΚΛΑ, καλεί τους καταναλωτές στην υιοθέτηση βιώσιμου μοντέλου και συνηθειών για κάθε νοικοκυριό, με προγραμματισμό, ορθή αποθήκευση τροφίμων, μαγείρεμα σωστών ποσοτήτων φαγητού, επαναχρησιμοποιώντας υλικά και πρώτες ύλες: Επιλέγουμε είδη που δε φέρουν χτυπήματα ή δυσχρωμίες στην επιφάνεια τους.

Επιλέγουμε το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου και τα ειδικά συρτάρια, θερμοκρασία έως και 10°C, για τη συντήρηση φρούτων και λαχανικών, ώστε να διατηρήσουν άρωμα, γεύση, χρώμα και θρεπτική αξία. Τα αποθηκεύουμε άπλυτα, ειδικά τα λαχανικά τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες, διαχωρισμένα από τα φρούτα, για να αποφύγουν την ωρίμανση μέσω της εκπομπής αιθυλενίου που επιταχύνει την αλλοίωση. Για φρέσκα βότανα (μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, δυόσμο), αφαιρούμε το σπάγκο από το ματσάκι και τυλίγουμε σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας.

Αποθηκεύουμε σε πλαστικό σακουλάκι. Οι ρίζες (καρότα, παντζάρια, πατάτες) διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, εντός ή εκτός ψυγείου. «Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Αναλαμβάνουμε ευθύνη, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθήνας (ΣΕΚΛΑ), Νίκος Καλόγρης.

«Η κλιματική κρίση δημιουργεί συνακόλουθη δυσκολία πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε επαρκή θρεπτική τροφή και επισιτιστική ανασφάλεια», αναφέρει ο ΣΕΚΛΑ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter