Σε καταγγελίες για την παραγωγή και πώληση φέτας προχωρά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με αποκορύφωμα βίντεο που δείχνει τη φέτα να πωλείται στην Ιρλανδία για €5,45 το κιλό, ως αφορμή. Ο ΣΕΚ «καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες εξελίξεις που πλήττουν βαρύτατα τον κλάδο» και θεωρεί ότι όλοι «γινόμαστε μάρτυρες ενός άνευ προηγουμένου πολέμου ενάντια στους κτηνοτρόφους, ο οποίος εκτυλίσσεται μέσα από την υποτίμηση της τιμής της φέτας και την αδιαφορία των αρμοδίων Αρχών».

Καταγγέλλεται απουσία ελέγχων
Ταυτόχρονα, ο ΣΕΚ, με βάσει βίντεο καταναλωτών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν τιμές φέτας σε διάφορα καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, «εγείρει ερωτήματα για τους ελέγχους που (δεν) γίνονται στα προϊόντα», όπως εκτιμά.

«Είναι αδιανόητο πώς πιστοποιημένη φέτα μπορεί να πωλείται σε τόσο χαμηλή τιμή, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής της ανέρχεται €7,20 έως €8,00 το κιλό. Η απουσία επαρκών ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές και η αδιαφορία για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών είναι εξοργιστική», αναφέρει ο ΣΕΚ.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος προσθέτει στην ανακοίνωση του: «Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο υποτιμούν την ποιότητα της φέτας, αλλά οδηγούν και στη μείωση της τιμής του γάλακτος, πλήττοντας σοβαρά τους κτηνοτρόφους που ήδη δεινοπαθούν από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις δυσκολίες του επαγγέλματος τους. Απαιτούμε άμεσες ενέργειες από τον πρωθυπουργό και τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις τιμές και ταυτόχρονα, να προστατευτεί η ελληνική κτηνοτροφία».

«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες αποκλίσεις στις τιμές»
«Η φέτα, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), πρέπει να διατηρεί την ποιότητά της και να πωλείται σε τιμή που αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής της. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες αποκλίσεις στις τιμές και ταυτόχρονα το κράτος να αδιαφορεί για την επιβίωση των κτηνοτρόφων. Απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του προϊόντος και των παραγωγών. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα και την αξία των ελληνικών προϊόντων, υποστηρίζοντας τους κτηνοτρόφους μας και εξασφαλίζοντας την επιβίωση του κλάδου», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΣΕΚ.

«Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προβεί άμεσα σε κατά τόπους ελέγχους της γνωστής βιομηχανίας, της οποίας προϊόν πωλείται σε εξευτελιστική τιμή, αλλά και σε έλεγχο ποιότητας του προϊόντος στη συγκεκριμένη χώρα, σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τέτοιες αθέμιτες πρακτικές και συμπράττει με αυτόν τον τρόπο και η ίδια στον “πόλεμο” κατά της κτηνοτροφίας», αναφέρει επίσης ο ΣΕΚ, εγκαλώντας και την κυβέρνηση σχετικά με τις υποσχέσεις που έλαβε ο Σύνδεσμος. «Δεν είναι δύσκολο να ξαναβρεθούμε όχι μόνο μπροστά. αλλά και μέσα στην Βουλή», καταλήγει.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter