Τη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου ανακοίνωσαν η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών και το Υπουργείο Τουρισμού σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2023, στο beer bar Barley Cargo, στην Αθήνα. Μέσα από την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλή Παναγιώτου και της Υφυπουργού Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκαν οι βασικοί στόχοι του νέου Σήματος, καθώς και οι λόγοι που το εν λόγω Σήμα θα ενισχύσει την εξωστρέφεια του κλάδου της ζυθοποιίας.

Αναλυτικότερα, η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών είχε ως στόχο την σύνδεση της ελληνικής παραγωγής ζύθου με τον τομέα της φιλοξενίας, μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο. Μέσα από την ομιλία, δόθηκε έμφαση στην ένταξη του ζυθοτουρισμού στις εθνικές δράσεις προώθησης του τουριστικού προϊόντος, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα και την εξωστρέφεια των ζυθοποιείων, καθώς και την κουλτούρα του ζύθου στην Ελλάδα.

Ενίσχυση της κουλτούρας της ελληνικής μπύρας μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο
Η Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι το Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου προέκυψε ύστερα από μία στενή συνεργασία πολλών μηνών με τους επαγγελματίες του κλάδου. «Επιδιώκουμε την υπεύθυνη ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με όρους βιωσιμότητας και την περαιτέρω διαφοροποίησή του μέσω της προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού και της δημιουργίας νέων, σύνθετων τουριστικών πακέτων, με έμφαση στην ποιότητα και την ένταση της εμπειρίας που προσφέρεται» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών δήλωσε ότι κάποιοι από τους βασικούς στόχους της Ένωσης είναι η ενίσχυση της κουλτούρας της ελληνικής μπύρας, η ασφάλεια του προϊόντος και το γεγονός ότι η ήπια κατανάλωση μπορεί να ενταχθεί σε ένα σύγχρονο μοντέλο διατροφής. «Με γνώμονα την εμπειρία από την μακρόχρονη λειτουργία των επισκέψιμων οινοποιείων και υλοποιώντας ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών με μεγάλη επιτυχία τη δράση των Ανοικτών Ζυθοποιείων, από το 2018, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από το Υπουργείο Τουρισμού την θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιώτου.

Στη συνέχεια, ο ίδιος υπογράμμισε ότι, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 60 ζυθοποιεία στην Ελλάδα, πολλά από τα οποία λειτουργούν ως επισκέψιμα, δεν είχαν μέχρι πρότινος ένα θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παναγιώτου, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα διαμορφώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για έναν επαγγελματία του κλάδου ο οποίος θέλει να συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ζυθοτουρισμού, εντάσσοντας τον σε μία κατηγορία ποιοτικού προϊόντος. Συγκεκριμένα, οι κύριες προϋποθέσεις που οφείλει να έχει μία ζυθοποιία ώστε να αποκτήσει το Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, αφορούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις και την εύκολη προσβασιμότητα ΑμεΑ, μεταξύ άλλων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter