Συνταγή κερδοφόρας ανάπτυξης εφαρμόζουν οι εταιρείες λιανικής, συμφερόντων του κ. Νίκου Βερόπουλου, σε Σερβία και ΠΓΔΜ, οι οποίες φέτος εμφανίζουν ιδιαιτέρως υψηλούς ρυθμούς αύξησης εσόδων και καθαρών αποτελεσμάτων. Ο Έλληνας επιχειρηματίας, απαλλαγμένος πλέον από τα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας μας, που επί χρόνια επιβάρυναν τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό, βλέπει τις δύο εταιρείες του στα Βαλκάνια να αναπτύσσονται εν υγεία, επιτρέποντας την επανεπένδυση του μεγαλύτερου μέρους των κερδών τους στην επέκταση των δικτύων τους.

Στο σχετικά μικρό διάστημα που μεσολάβησε από την πώληση της Αφοί Βερόπουλοι στη Metro, ο επιχειρηματίας αναδιοργάνωσε το διοικητικό μηχανισμό των δύο εταιρειών του, τις στελέχωσε με νέο προσωπικό, ενώ άλλαξε τόσο το μίγμα των προϊόντων όσο και την εμπορική πολιτική των Vero. Παράλληλα, έχοντας εξασφαλίσει την αποκλειστική χρήση του δικαιώματος franchise για τα Jumbo σε Σερβία και ΠΓΔΜ, «πάντρεψε» το εν λόγω brand με το brand Vero, συστεγάζοντας σε πολλά από τα σημεία πωλήσεων τις δραστηριότητες των δύο εμπορικών σημάτων.

Θετικά «έτρεξε» το 2016
Το 2016, οπότε ολοκληρώθηκαν οι προαναφερόμενες προσαρμογές, έκλεισε με αύξηση τζίρου 1,2%, ενώ φέτος αναμένεται υψηλό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 30%, το οποίο θα πριμοδοτηθεί από τις νέες επενδύσεις για την επέκταση των τοπικών δικτύων, καθώς όμως και από τις επιθετικές προωθητικές ενέργειες, αλλά και το λανσάρισμα νέων προϊόντων, τοπικών αλλά και ελληνικών.

Ειδικότερα, το δίκτυο της Σερβίας το 2016 απέφερε κύκλο εργασιών 41,8 εκατ. ευρώ (Vero + Jumbo) αυξημένο κατά 1,3% σε σχέση με το 2015, έχοντας στο δυναμικό του 6 καταστήματα, στα οποία πέρυσι δεν προστέθηκε κάποιο νέο. Φέτος έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις για την επέκταση των εγκαταστάσεων δύο εκ των σούπερ μάρκετ της εταιρείας στη Σερβία, ώστε να φιλοξενήσουν και τις δραστηριότητες καταστημάτων Jumbo. Επίσης, σχεδιάζεται η οργάνωση και λειτουργία ενός ακόμη Jumbo στα περίχωρα του Βελιγραδίου, αλλά και ενός νέου Vero στο Βελιγράδι, που θα στεγαστεί σε ενοικιαζόμενο χώρο έκτασης 1.200τμ.

Η αδελφή εταιρεία στην ΠΓΔΜ απέδωσε το 2016 κύκλο εργασιών 69 εκατ. ευρώ (Vero + Jumbo), αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Φέτος η εταιρεία, που έχει δίκτυο 11 εμπορικών μονάδων (όλες τους εν λειτουργία προ του 2016), προγραμμάτισε την ίδρυση τριών νέων καταστημάτων. Το πρώτο, που εγκαινιάσθηκε στις 29 Απριλίου, έκτασης 2.500τμ, φιλοξενεί και τις δραστηριότητες καταστήματος Jumbo. Το επόμενο σούπερ μάρκετ Vero θα εγκαινιαστεί στα Σκόπια και το επόμενο Jumbo στο Τέτοβο.

Σύμφωνα με το κ. Βερόπουλο, το 2016 και οι δύο εταιρείες σε Σερβία και ΠΓΔΜ εμφάνισαν θετικά καθαρά αποτελέσματα. Τα συνολικά προ φόρων κέρδη τους ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ. «Και στις δύο χώρες «τρέχουμε» με πολύ καλό ρυθμό ανάπτυξης και υψηλή κερδοφορία», δήλωσε στο σελφ σέρβις, εκτιμώντας ότι η χρονιά θα κλείσει φέτος με θετικό καθαρό αποτέλεσμα υψηλότερο κατά 2-3 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν μας επηρεάζει η πολιτική κρίση»
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις πολιτικές αναταραχές, που κλιμακώνονται την τελευταία διετία στην ΠΓΔΜ των 2,1 εκατ. κατοίκων, ο κ. Βερόπουλος εξηγεί ότι αρνητικές επιδράσεις στα έσοδα της τοπικής εταιρείας δεν έχουν καταγραφεί. «Ο κόσμος έχει συνηθίσει στην πολιτική ρευστότητα, γι’ αυτό τα όποια προβλήματα δημιουργούνται, περιορίζονται μόνο στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως είναι αναμενόμενο, οι πωλήσεις εμφανίζουν μείωση», λέει.

Όπως τονίζει, οι πωλήσεις του δικτύου του στα Σκόπια εξελίσσονται με γρήγορο ρυθμό και θα ήταν ταχύτερος, αν δεν υπήρχε η πολιτική αναταραχή, η οφειλόμενη σήμερα στην αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου –μια αδυναμία όχι «τεχνικού» χαρακτήρα, αλλά με υπόβαθρο την αναζωπύρωση των εθνικιστικών αντιθέσεων και τη χρόνια διαφθορά του συστήματος εξουσίας. Αν κάτι θα μπορούσε να δοκιμάσει σοβαρά την τοπική εταιρεία, εξηγεί ο κ. Βερόπουλος, αυτό είναι μόνο το ενδεχόμενο του εμφυλίου πολέμου και της διάσπασης της χώρας, ένα ενδεχόμενο που αποφεύχθηκε το 2001 στο «παρά 5΄». Σημειώνουμε ότι τις παραμονές έκδοσης του τεύχους η πολιτική κρίση στα Σκόπια λίγο έλειψε να βγει εκτός ελέγχου, με την κατάληψη του κοινοβουλίου από εθνικιστές διαδηλωτές και τον ξυλοδαρμό βουλευτών, προεικονίζοντας ως κάθε άλλο παρά αποκλειόμενο το ενδεχόμενο διάστασης της ΠΓΔΜ (επί της ουσίας σε δύο προτεκτοράτα, ένα σλαβόφωνο κι ένα αλβανικό).

Επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ
Σε ό,τι αφορά το σενάριο επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε τρίτη χώρα, πιθανώς των Βαλκανίων, ο κ. Βερόπουλος δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ανοίξει γεωγραφικά τις επενδύσεις του, καθότι θεωρεί ότι «στη Σερβία και την ΠΓΔΜ υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που δεν τις έχουμε ακόμη εκμεταλλευθεί». Σχετικά με το ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά, όπως ξεκαθαρίζει, το ενδεχόμενο μιας επιστροφής του επιχειρηματικά δεν υπάρχει στα σχέδιά του.

«Η υψηλή κερδοφορία στις δύο χώρες όπου σήμερα δραστηριοποιούμαστε απορροφάται από την ανάπτυξη», τονίζει ο κ. Βερόπουλος, εξηγώντας: «Αθροιστικά στη Σερβία και την ΠΓΔΜ έχουμε επενδύσει 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που κατά ένα μεγάλο μέρος διατέθηκαν και για αγορές ακινήτων».

Αναφέρει ως παράδειγμα την ΠΓΔΜ, όπου «ήδη αγοράσαμε έναντι 2,8 εκατ. ευρώ ένα ακίνητο με το οποίο θα επεκταθεί ένα από τα παλιά μας σούπερ μάρκετ, ενώ στο Τέτοβο επενδύσαμε 2 εκατ. ευρώ για δύο νέα καταστήματα –συνολικά στο Τέτοβο έχουμε διαθέσει περί τα 5 εκατ. ευρώ». Για τη Σερβία ο σχεδιασμός της αδελφής εταιρείας προβλέπει τη διάθεση 2-3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στη διάρκεια του 2017 και του πρώτου εξαμήνου του 2018.

«Αν και στη Σερβία δεχόμαστε μεγαλύτερες πιέσεις από τον ανταγωνισμό, θεωρούμε ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις σε δίκτυα λιανικής, που καθίστανται αποδοτικότερες λόγω του υψηλότερου μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών. Πάντως, σε μια πενταετία εκτιμούμε ότι θα έχουμε λειτουργήσει ακόμη από οκτώ νέα καταστήματα σε καθεμιά από τις δύο χώρες, όπου έχουμε σήμερα παρουσία» δηλώνει ο κ. Βερόπουλος, προσθέτοντας ότι όλες οι επενδύσεις γίνονται με χαμηλό δανεισμό. «Αν δανειζόμασταν από τις τράπεζες, θα «τρέχαμε» ταχύτερα απ΄ότι σήμερα, όμως δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Αναπτυσσόμαστε με λελογισμένες κινήσεις και καλά οικονομικά αποτελέσματα», αναφέρει.

Η παρουσία των ελληνικών προϊόντων
Σε ό,τι αφορά την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στο δίκτυο των δύο εταιρειών, ο κ. Βερόπουλος, σημειώνει καταρχάς ότι οι επιλογές τους είναι εστιασμένες σε εξειδικευμένους κωδικούς προϊόντων, που εκτιμάται ότι ενισχύουν τις προσπάθειες διαφοροποίησης του προϊοντικού μίγματος στα ράφια τους. Όπως μας πληροφορεί, η σειρά των νέων προϊόντων που θα προέρχονται από την Ελλάδα θα καλύπτει το 2,5% του τζίρου που αποφέρουν τα δύο δίκτυα, θα αφορά σε τρόφιμα και θα αυξήσουν τη συνολική συμμετοχή των ελληνικών προϊόντων στο 5%-5,5% του ετήσιου τζίρου των δύο αλυσίδων.