Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις των περιπτερούχων από τη μια και του Δήμου Αθηναίων από την άλλη. Στην πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το «Μαγαζί μας», ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επιλογές των δημοτικών αρχών.

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις των περιπτερούχων από τη μια και του Δήμου Αθηναίων από την άλλη. Στην πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το “Μαγαζί μας”, ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επιλογές των δημοτικών αρχών.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων (και υπεύθυνος για τα περίπτερα) κ. Νίκος Απέργης, εκφράζει τη δική του δυσαρέσκεια για τους περιπτερούχους.

“Η Αθήνα – λέει – είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαϊκούς Δήμους – Πρωτεύουσες που έχει αυτό το ιδιαίτερο είδος καταστήματος που είναι τα περίπτερα. Αυτά όμως, δυστυχώς, έχουν εξελιχθεί σε σούπερ μάρκετ. Είναι ολοφάνερο ότι τον τελευταίο καιρό έχουν ξεφύγει από τον αρχικό τους προορισμό και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία των παρακείμενων καταστημάτων. Πολλές φορές εμποδίζουν ακόμη και τη διέλευση των πεζών και των οχημάτων”.

Με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων (αρμόδιος για τα περίπτερα), ο κ. Απέργης ήρθε σε επαφή με τα προεδρεία των δύο σωματείων που εκπροσωπούν τον κλάδο στην περιοχή της Αθήνας. Πρόθεσή του ήταν αφενός μεν ν’ αρχίσει ένας κύκλος συναντήσεων με θέμα την ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που αφορούν τα περίπτερα, αφετέρου να τους ανακοινώσει κάποιες αποφάσεις του Δήμου για μια σειρά ρυθμίσεων, με επίκεντρο τη λειτουργία των περιπτέρων. “Στο άμεσο μέλλον – τονίζει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων – θ’ απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο μια σειρά από απαραίτητες ρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες έχουν συζητηθεί και με τα προεδρεία των συλλόγων των περιπτερούχων ως αναγκαίες πλέον για την απομόνωση εκείνων των επαγγελματιών, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα χωρίς να σέβονται τους πολίτες, τους διερχόμενους και την εικόνα της πόλης”.

Αυτό που ενοχλεί τον κ. Απέργη δεν είναι άλλο από την παράνομη επέκταση των περιπτέρων και την κατάληψη μεγαλύτερων κοινόχρηστων χώρων από αυτούς που δικαιούνται οι περιπτερούχοι. Όμως, σ’ αυτή την περίπτωση οι επιθεωρητές και τα συνεργεία του Δήμου “κάνουν καλά τη δουλειά τους”. Τα πρόστιμα που πληρώνουν οι περιπτερούχοι – σε ετήσια βάση – στο Δήμο για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου είναι ιδιαίτερα υψηλά, σε σημείο που μπορούν να χρηματοδοτήσουν άλλα έργα καλαισθησίας που θα συμβάλλουν στην καλύτερη εικόνα της πόλης.

Οι ευθύνες

Ο κ. Απέργης, ερμηνεύοντας τη σημερινή λειτουργία των περιπτέρων καταλογίζει ευθύνες μόνο στους κακούς επαγγελματίες, οι οποίοι σφετερίσθηκαν παλαιότερες ευνοϊκές ρυθμίσεις του Δήμου για τα περίπτερα:

“Είναι, δυστυχώς, αρνητική η εικόνα που αποκομίζει κανείς από τη σημερινή κατάσταση και είναι ακόμη πιο δυσάρεστο το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και σε θεσμικά ζητήματα, αλλά και σε μια πολιτική που ασκήθηκε από την πλευρά των επιχειρηματιών, οι οποίοι από όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπήρξαν μέχρι σήμερα, από την πλευρά του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, εφήρμοσαν ό,τι θετικό και ευνοϊκό και οι περισσότεροι δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τις αποφάσεις. Δηλαδή εφήρμοσαν επιλεκτικά ό,τι τους βόλευε από κάθε απόφαση”.

Νέες ρυθμίσεις

Η νέα ρυθμιστική πολιτική που “έχει στα σκαριά” ο Δήμος Αθηναίων περιστρέφεται γύρω από τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Ωστόσο, ο κ. Απέργης απέφυγε να “ονομάσει” αυτές τις ρυθμίσεις και προτίμησε μια γενικότερη ανάλυση της φιλοσοφίας που διέπει το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων:

“Αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε άλλου είδους ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν έναν κοινό στόχο, που σχετίζεται με οποιαδήποτε ανάλογη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Η φιλοσοφία μας είναι ότι στους κοινόχρηστους χώρους μπορούν να δραστηριοποιούνται και κάποιοι επαγγελματίες, είτε παροδικά είτε συνεχώς, υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιείται η συνθήκη της εξυπηρέτησης των πολιτών και της ομαλής λειτουργίας της πόλης”.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κλείνοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε στο “Μαγαζί μας” απευθύνει ένα σαφέστατο μήνυμα στους επαγγελματίες του κλάδου. Ένα μήνυμα που απ’ ότι φάνηκε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης αποτελεί “γραμμή” για το Δήμο Αθηναίων: “Αν αυτό (σ.σ. η ομαλή λειτουργία της πόλης) γίνει κατανοητό από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κοινόχρηστους χώρους όλα θα πάνε καλά. Αν όχι και στο βαθμό που δεν γίνεται κατανοητό, δυστυχώς ο δήμος θα λάβει τα μέτρα εκείνα που είναι απαραίτητα για την προστασία των πολιτών – δημοτών και της εικόνας της πόλης”.