Μια επιθετικότερη πολιτική προς εξασφάλιση ισχυρότερων μεριδίων αγοράς, μια πιθανή εξαγορά μικρότερης αλυσίδας του κλάδου, την ίδρυση 13 νέων καταστημάτων στη διετία 2020-2021, καθώς και τη λειτουργία e-shop προς τα τέλη του έτους προβλέπουν τα μεσοπρόθεσμα σχέδια της Πέντε ΑΕ, που λειτουργεί το δίκτυο καταστημάτων Γαλαξίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της Πέντε, η διοίκησή της βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά τοπικού δικτύου λιανικής με παρουσία σε τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Οι σχετικές συζητήσεις χαρακτηρίζονται προχωρημένες και, όπως σημειώνεται, αν δεν μεσολαβούσε το καλοκαίρι, το deal θα μπορούσε να κλείσει τον προσεχή μήνα. Εκτιμάται, πάντως, ότι, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Όπως φαίνεται, η Πέντε, έχοντας διαπιστώσει ότι, ενόσω ο τζίρος της παρέμεινε σταθερός τα τελευταία χρόνια, τα μεγάλα δίκτυα λιανικής εξακολούθησαν να αναπτύσσονται –τα περισσότερα και μέσω εξαγορών–, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συντηρητική πολιτική ανάπτυξης και να κινηθεί επιθετικά. Μένει να φανεί το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων διαπραγματεύσεων, όπως και θετική επίδραση μιας εξαγοράς στην ανάπτυξη των μεγεθών της.

Στο μεταξύ, το επιτελείο της εταιρείας συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, προσβλέποντας στην ίδρυση και λειτουργία έως 13 νέων σούπερ μάρκετ στη διετία 2020-2021. Ήδη το πρώτο λειτούργησε τον περασμένο Μάιο στη Νέα Πέραμο, το δεύτερο επρόκειτο να λειτουργήσει στο Ξυλόκαστρο, ενώ ένα τρίτο κατάστημα είναι υπό ανέγερση στην Πάτρα. Και τα τρία ακίνητα που στεγάζουν τα νέα καταστήματα της εταιρείας είναι ιδιοκτησίας της. Ακολουθεί ένα τέταρτο στην Αττική σε νοικιασμένο χώρο. Παράλληλα, οικοδομούνται ακίνητα σε επίσης ιδιόκτητα οικόπεδα, για καταστήματα τα οποία θα εγκαινιαστούν το 2021. Επισημαίνεται ότι η Πέντε συνεχίζει να επενδύει βασιζόμενη σε ίδια κεφάλαια, έχοντας μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

Σήμερα, το δίκτυο της Γαλαξίας αριθμεί 161 καταστήματα. Σημειώνουμε ότι η δημιουργία ενός «μίνι mall» στη Σαλαμίνα, όπως είχε ανακοινώσει η αλυσίδα, μια επένδυση της τάξης των 30-32 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι για την ώρα έχει «παγώσει».

Νέα τμήματα πωλήσεων και ίδρυση e-shop
Ταυτόχρονα, το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας περιλαμβάνει και πρόγραμμα ανακαινίσεων παλαιότερων εμπορικών μονάδων της, με σκοπό τη σταδιακή αναβάθμιση του συνόλου των καταστημάτων της. Στο πλαίσιο των σχετικών παρεμβάσεων, έχει ήδη δρομολογήσει και την εγκατάσταση έξι βασικών «πυλώνων τροφίμων», όπως ονομάζει τα συγκεκριμένα τμήματα πωλήσεων, που περιλαμβάνουν: Ζεστή γωνιά, βιολογικά φρούτα και λαχανικά, φρέσκα ψάρια, φρέσκα σαλατικά, κοτόπουλα και έτοιμα γεύματα. Οι σχετικές παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι είναι επενδυτικού κόστους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, η διοίκηση της αλυσίδας αποφάσισε να οργανώσει το δικό της e-shop, επηρεασμένη ασφαλώς από την έκρηξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων την περίοδο του lockdown. Το διαδικτυακό κατάστημα της Πέντε θα λειτουργήσει πιλοτικά περί τα τέλη του έτους. Η εταιρεία σημειώνουμε ότι από την περίοδο του lockdown καθιέρωσε τις παραδόσεις κατ’ οίκον τηλεφωνικών παραγγελιών ή μέσω e-mails, για προϊόντα που λάνσαρε στη διάρκεια του «Μένουμε σπίτι», μέσω του ψηφιακού της φυλλαδίου.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πωλήσεών της, η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της αγοράς την ωφέλησαν, όπως άλλωστε το σύνολο των αλυσίδων του κλάδου. Παράγοντας της εταιρείας μάς είπε χαρακτηριστικά ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών της εμφάνισε άνοδο 30% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Για το σύνολο του έτους εκτιμάται ότι ο τζίρος της θα αυξηθεί κατά 15%-20%, φθάνοντας έως τα 540 εκατ. ευρώ έναντι 450 εκατ. ευρώ πέρυσι.