Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράµµατος «Ενέργειες ενηµέρωσης και προώθησης για την γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ στην Ελλάδα και στη Γερµανία», η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου) πραγµατοποίησε ενηµερωτική εκδήλωση την Πέµπτη 7 Μαρτίου 2024, στο εστιατόριο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες». Αναφορικά, η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ είναι η «ναυαρχίδα» της παραγωγής, αλλά και το πιο σπουδαίο προϊόν του νησιού. Το τυρί παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά µέγιστο, µε την προσθήκη της παραδοσιακής πυτιάς. Σηµειώνεται ότι το γάλα που χρησιµοποιείται για την παραγωγή του προέρχεται αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στα πλούσια βοσκοτόπια της Νάξου.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δηµήτρης Καπούνης, παρευρέθηκε στην εκδήλωση, απευθείας µετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Ολλανδία, όπου η ΕΑΣ Νάξου προχώρησε στην αγορά περίπου 100 αγελάδων. «Αυτήν τη στιγµή, φέραµε αυτές τις αγελάδες ώστε να εγκλιµατιστούν στις συνθήκες της Νάξου. Οποιαδήποτε φυλή εκτρέφεται από την χλωρίδα της Νάξου, µπορεί να παράγει ΠΟΠ προϊόν», ανέφερε ο κ. Καπούνης, προσθέτοντας ότι η Νάξος µε αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί µε 5 επιπλέον τόνους γάλακτος, που θα οδηγήσουν ετησίως σε περίπου 150 τόνους τυριού. Ο στόχος ήταν η ενίσχυση του Ναξιώτη παραγωγού και της ζώνης γάλακτος του νησιού, προκειµένου να αντιµετωπιστεί το σοβαρό πρόβληµα έλλειψης πρώτης ύλης για την παραγωγή της γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ και των λοιπών τυροκοµικών και γαλακτοκοµικών προϊόντων, σύµφωνα µε τον κ. Καπούνη.

Η γραβιέρα Νάξου εξάγεται σε πάνω από 10 χώρες του εξωτερικού. Παρόλα αυτά, προτεραιότητα σήµερα για την ΕΑΣ Νάξου αποτελεί η εγχώρια ζήτηση, ενώ οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί για αυτόν το σκοπό. «Αυτήν την στιγµή έχουµε ελαττώσει πολύ τις εξαγωγές, έχουµε φτάσει τους 40 τόνους γραβιέρας» ανέφερε στο FOODReporter ο Δηµήτρης Καπούνης.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και ο Προϊστάµενος Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Νικόλαος Ταβουλάρης. «Έχουµε πλεονεκτήµατα έναντι άλλων χωρών σε ό,τι αφορά τα αγροτικά µας προϊόντα, καθώς έχουµε ευνοϊκές κλιµατολογικές συνθήκες και Έλληνες παραγωγούς που συνδυάζουν την παραδοσιακή εκδοχή των προϊόντων µας µε νεότερες διαδικασίες», σχολίασε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το «δυνατό χαρτί» της Ελλάδας για την προώθηση των τοπικών της προϊόντων είναι ο τουρισµός και η στενότερη επαφή του µε αυτά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter