Σε μπελάδες φαίνεται πως βάζει την Κύπρο η κόντρα προβατοτρόφων και αγελαδοτρόφων αναφορικά με την ποσόστωση πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη συνταγή του παραδοσιακού χαλλουμιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, οι αγελαδοτρόφοι βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να αποδείξουν -και κατά τη γνώμη τους, να δικαιωθούν- ότι η αυθεντική συνταγή του χαλλουμιού πρέπει να περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό αγελαδινού γάλακτος.

Άνθρωποι της αγοράς που γνωρίζουν προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που σύλλογοι αγελαδοτρόφων της Κύπρου κάνουν πράξη την απειλή τους για προσφυγή, είναι ορατό ακόμη και το ενδεχόμενο να ξανανοίξει ο φάκελος της επικύρωσης του χαρακτήρα ΠΟΠ για το κυπριακό χαλλούμι, ιδιαίτερα σε περίπτωση δικαίωσης των προσφυγομένων.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των συλλόγων των αγελαδοτρόφων ισχυρίζονται ότι η αναφερόμενη προσφυγή «αποτελεί το έσχατό τους μέτρο, μετά από μήνες άκαρπων συνομιλιών και διαπραγματεύσεων για κοινά αποδεκτή λύση». Μια τέτοια εξέλιξη, αν τελικά δεν αποτραπεί, σίγουρα θα αποτελεί το παράδειγμα προς αποφυγή για τον αντίστοιχο φάκελο που σκοπεύει να καταθέσει η Ελλάδα για το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι.