Δύο στα τρία εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης υπέστησαν τον Δεκέμβριο υποχώρηση του τζίρου τους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, λόγω της οικονομικής κρίσης και των βίαιων επεισοδίων, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) σε δείγμα 200 καταστημάτων της πόλης.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 74% οι Θεσσαλονικείς έμποροι δήλωσαν απογοητευμένοι από τις επιδόσεις των μαγαζιών τους. Η κατάσταση εξελίχθηκε χειρότερα σε επιμέρους αγορές του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, ενώ στο ιστορικό κέντρο της πόλης ο δείκτης της απογοήτευσης έφτασε το 77% του δείγματος, στην περιοχή μεταξύ Ερμού-Β. Ηρακλείου και Δημ. Γούναρη ανήλθε στο 79%. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκαν τα καταστήματα επί της Εγνατίας, της Ιων. Δραγούμη και της Βενιζέλου, όπου ο δείκτης εκτοξεύεται στο 94%.

Στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης η αγορά δείχνει να κινήθηκε λίγο καλύτερα, καθώς το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποίηση και το 64% δυσαρέσκεια, ενώ στην ανατολική πλευρά της πόλης, ικανοποίηση δήλωσε το 29% και δυσαρέσκεια το 71%.