Ως μία καλή βάση για σταθερές και τακτικές επαφές μεταξύ φορέων – μελών της «Πρωτοβουλίας» για το Nutriscore και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους του ΒΕΑ η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά και των εκπροσώπων των φορέων.

Παρ΄όλα αυτά, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το FOODReporter όπου είχαν αναλυθεί και οι ενστάσεις των φορέων, η εθνική πρόταση δεν θα είναι έτοιμη πριν το τέλος του 2022, λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και της εμπλοκής πολλών φορέων.

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, η καθιέρωση του προωθούμενου από την Ε.Ε συστήματος επισήμανσης τροφίμων Nutri- Score αναμένεται να δημιουργήσει στραβλώσεις στην αγορά, σύμφωνα με τους φορείς τους οποίους εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης και του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης.

Στην συνάντηση, παραβρέθηκαν, εκπροσωπώντας και τα υπόλοιπα Μέλη – Φορείς της «Πρωτοβουλίας», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων κος Χρήστος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της ‘Ένωσης Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος κ. Ιωάννης Λαγός, ο Δ/ντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου κος Γεώργιος Οικονόμου και η Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας ένωσης Μεταποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς κα Κίμη Ζαζή. Συμμετείχε, ο επιστημονικός συνεργάτης του Β.Ε.Α., κος Στέφανος Κομνηνός. Από τον ΕΦΕΤ παραβρέθηκε ο Πρόεδρος κος Αντώνης Ζαμπέλας.

Η ανάγκη για ενιαία εθνική θέση
Οι εκπρόσωποι της “Πρωτοβουλίας”, έθεσαν στον Υπουργό, την ανάγκη να χαραχτεί μια ενιαία εθνική θέση για την δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης στα προϊόντα διατροφής, με βάση τις καταναλωτικές ιδιαιτερότητες των πολιτών και χωρίς να παραπλανάται ο καταναλωτής.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς, επισήμανε ότι κατανοεί απολύτως το σκεπτικό και τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας, υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής εκτιμά την επιστημονική προσέγγιση της Επιτροπής ως τέτοια και θα διαβουλευτεί με την επιχειρηματική κοινότητα για το πόρισμα της επιτροπής και τις συνέπειες του. Σχεδιάζει δε, συναντήσεις με ομολόγους του από τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Αντώνη Ζαμπέλα, έχει ανατεθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έρευνα καταναλωτών, που είναι σε επεξεργασία, με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων για το σύστημα διατροφικής αξιολόγησης Nutri-score, η οποία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα, έως το τέλος Μαίου και θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι φορείς που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία». “Από τα συμπεράσματα της μελέτης, θα εξαρτηθεί η διαμόρφωση πλέον, της θέσης μας και οι παρεμβάσεις μας, σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος Nutri- score. Είναι ένα σύστημα άδικο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά” ανέφερε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Β.Ε.Α. κ. Ιωάννης Μάνος, ο οποίος πρωτοστάτησε από πλευράς Επιμελητηρίου στην ανάδειξη του θέματος, ήδη από το 2021, αφού επισήμανε τις αντιρρήσεις της “Πρωτοβουλίας” για τον αλγόριθμο του Nutri – score, τις οποίες είχε παρουσιάσει και πρόσφατα στο FOODReporter έκανε αναφορά στις ενέργειες και επαφές της Πρωτοβουλίας με ευρωπαϊκούς φορείς, την κατάθεση κειμένου θέσεων στο ευρωκοινοβούλιο και τις παρεμβάσεις στην Διαβούλευση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Παναρίτης, ο οποίος επίσης έχει ασκήσει παρεμβάσεις για το θέμα από το 2020, με κυρίαρχο το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόνισε ότι η χώρα μας, πρέπει να ζητήσει να αλλάξει ο αλγόριθμος του Nutri -score ή να υιοθετηθεί ένα άλλο πιο δίκαιο σύστημα που θα προβάλει τις διατροφικές αξίες των προϊόντων και ζήτησε την συμμετοχή μελών της «Πρωτοβουλίας» στην επιστημονική επιτροπή για την αξιολόγηση του προωθούμενου μοντέλου επισήμανσης προϊόντων.

Οι προτάσεις της «Πρωτοβουλίας»
Οι προτάσεις – αιτήματα που κατατέθηκαν στον Υπουργό, από την «Πρωτοβουλία», ήταν:

  • η διεξαγωγή ενημερωτικής εκδήλωσης από το Υπουργείο με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών,
  • η προσθήκη ειδικών επιστημόνων εκπροσώπων των παραγωγικών κλάδων στην Εθνική Επιτροπή και
  • η ενημέρωση για τη μορφή και περιεχόμενο της έρευνας καταναλωτών, της Επιτροπής.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter