Ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να είναι σε θέση να δεχθεί το ταχύτερο από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού υποθέσεις προς εκδίκαση. Πρώτο μέλημα του νέου προέδρου της, κ. Δ. Κυριτσάκη, είναι η οργάνωση του φορέα να εναρμονιστεί πλήρως με το νέο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης νέων υπαλλήλων και εξειδικευμένων στελεχών και να ξεκινήσει η απογραφή και ιεράρχηση των υποθέσεων που εκκρεμούν, ώστε οι σημαντικότερες να εξετασθούν κατά προτεραιότητα. Σημειώνουμε ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν περισσότερες από 350 υποθέσεις. Πολλές από αυτές θα μπουν στο αρχείο, συνεπεία του νέου νόμου. Για άλλες η Γενική Διεύθυνση διενεργεί πολύμηνες έρευνες.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο νέος πρόεδρος συνεργάζεται με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα καθορίζει τον νέο οργανισμό της Επιτροπής βάσει του νέου νόμου. Παράλληλα, προωθείται από την Επιτροπή κι ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας της, εναρμονισμένος κι αυτός με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Επίσης, ο κ. Κυριτσάκης συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης 38 νέων υπαλλήλων, καθώς και εξειδικευμένων στελεχών -μένει να φανεί πόσο θα τις επηρεάσει η προεκλογική περίοδος…

Απογραφή και ιεράρχηση των υποθέσεων

‘Oπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Κυριτσάκης, στις επιδιώξεις του είναι η έναρξη της απογραφής και ιεράρχησης των υποθέσεων που εκκρεμούν, ώστε οι σημαντικότερες να εξετασθούν κατά προτεραιότητα. Προϋπόθεση, πάντως, της ιεράρχησης των υποθέσεων είναι η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας, η οποία θα καθορίσει τα σχετικά κριτήρια.

Σημειώνουμε ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν περισσότερες από 350 υποθέσεις. Πολλές από αυτές θα μπουν στο αρχείο, συνεπεία του νέου νόμου. Για άλλες η Γενική Διεύθυνση διενεργεί πολύμηνες έρευνες. Στο στόχαστρο της Επιτροπής έχουν, μεταξύ άλλων, τεθεί τομείς της αγοράς, όπως οι παιδικές τροφές, οι παιδικές πάνες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα άλευρα, τα φυτικά λίπη, τα ξυριστικά, τα καλλυντικά, τα απορρυπαντικά, η μπίρα, τα δομικά υλικά κά.

Αμέσως μετά τις εκλογές θα κινηθεί και η διαδικασία επιλογής νέου Γενικού Διευθυντή.

Πρόθεση του κ. Κυριτσάκη είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. ‘Οπως δήλωσε κατά την τελετή παραλαβής των καθηκόντων του από τον προκάτοχό του, κ. Σπ. Ζησιμόπουλο, η Ανεξάρτητη Αρχή «θα βρίσκεται πάντα κοντά σε όσους έχουν απόλυτη ανάγκη της προστασίας ενός δημόσιου φορέα, που δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την αγορά, αλλά τιμωρό όσων δεν την σέβονται».

Η τσουχτερή εξαετία Ζησιμόπουλου

Σημειώνουμε ότι επί προεδρίας κ. Ζησιμόπουλου η Επιτροπή Ανταγωνισμού χειρίστηκε τις πλέον κρίσιμες υποθέσεις στην πορεία της. Από τον Νοέμβριο του 2003 ως σήμερα η Ολομέλειά της επέβαλε πρόστιμα αξίας περίπου 255 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 56 εταιρειών και συνεταιρισμούς εταιρειών. Το μεγαλύτερο πρόστιμο της εξαετίας -της τάξης των 50 εκατ. ευρώ- αφορούσε στην αγορά υγρών καυσίμων, ενώ, αν εκλάβουμε ως ενιαία υπόθεση τις έρευνες και αποφάσεις σχετικά με τις κάθετες και οριζόντιες συμπράξεις στην αγορά του γάλακτος, τότε το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στην περίπτωση αυτής ακριβώς της υπόθεσης, φτάνοντας αθροιστικά τα 77 εκατ. ευρώ.

Αν κάτι χαρακτήρισε γενικότερα το έργο της Επιτροπής από το 2003 έως σήμερα, είναι ότι οι παρεμβάσεις της επέφεραν στην αγορά διακλαδικά αποτελέσματα. Οι αποφάσεις της αφορούσαν σε έναν σημαντικό αριθμό επιμέρους κλάδων της οικονομίας μας, όπως των υγρών καυσίμων, των τραπεζών, των δικηγόρων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του γάλακτος, του χάλυβα, των αναψυκτικών, των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, των λιμενικών υπηρεσιών, των ξενόγλωσσων βιβλίων, της ακτοπλοΐας, των απορρυπαντικών, των οπωροκηπευτικών, του καφέ, των φαρμάκων, του franchise κά.