Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι 'Ελληνες καταναλωτές έρχονται τρίτοι στην κατάταξη των πιο απαισιόδοξων Ευρωπαίων, ενώ ενισχύονται οι δυσμενείς προβλέψεις τους για τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους στο επόμενο 12μηνο. Μελέτη του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι 6 στους 10 καταναλωτές θεωρούν ότι τα σούπερ μάρκετ σίγουρα συμβάλλουν στην ακρίβεια και ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν με ρυθμό άνω του 3% το επόμενο διάστημα. Πρόσφατη δημοσκόπηση της ΕΕ έδειξε πως το 46% των Ελλήνων με σχετικά χαμηλά εισοδήματα δηλώνουν ότι περιμένουν πολύ μεγάλες ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες. Το ποσοστό αυτό αποτελεί την υψηλότερη αναλογία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, οι ‘Ελληνες καταναλωτές έρχονται τρίτοι στην κατάταξη των πιο απαισιόδοξων Ευρωπαίων, ενώ ενισχύονται οι δυσμενείς προβλέψεις τους για τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους στο επόμενο 12μηνο. Ειδικότερα, η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ τοποθετεί τον δείκτη του οικονομικού κλίματος για τον μήνα Απρίλιο στις 97,4 μονάδες, έναντι 98,9 μονάδων τον Μάρτιο, επίπεδο που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας.
Την ίδια στιγμή, μελέτη του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι 6 στους 10 καταναλωτές θεωρούν ότι σίγουρα συμβάλλουν στην ακρίβεια τα σούπερ μάρκετ. Επίσης, 7 στους 10 ερωτηθέντες, που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 30-44 ετών και 45-59 ετών, εκτιμούν ότι τα σούπερ μάρκετ υποβοηθούν με την τιμολογιακή τους πολιτική τις ανατιμήσεις.
Σχετικά με την πορεία των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά στο επόμενο 12μηνο, 6 στους 10 δήλωσαν την πεποίθησή τους ότι αυτές θα αυξηθούν σε ποσοστό άνω του 3%, ενώ μόλις κατά 5% επί του συνόλων των ερωτηθέντων προβλέπουν τη μείωσή τους.
Οι περισσότεροι καταναλωτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς κατά το 57,8% οι ερωτηθέντες διαφωνούν με αυτά, ενώ κατά το 22,5% απάντησαν ότι “μάλλον διαφωνούν”. Μάλιστα, οι καταναλωτές της ηλικιακής ομάδας μεταξύ 45 και 59 ετών συγκεντρώνουν το υψηλότερο ποσοστό, της τάξης του 68,7%, όσον αφορά στις αρνητικές κρίσεις σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας. Επιπλέον, σε ποσοστό 38,7% οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι η απόκτηση ορισμένων αγαθών έχει καταστεί δύσκολη, ενώ κατά το 43% πιστεύουν ότι με το σημερινό εισόδημά τους αντεπεξέρχονται στις ανάγκες τους στα όρια της ευκολίας και της δυσκολίας.
Κάμψη λιανικών πωλήσεων
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 0,8%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2007. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2007, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2006, είχε καταγραφεί αύξηση κατά 7,7%, γεγονός που υπογραμμίζει έντονα τη φετινή επιβράδυνση της κατανάλωσης.
Η υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη, όπου αυτές μειώθηκαν κατά 1,6% τον Μάρτιο, καθώς οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα περιορίζουν την καταναλωτική ζήτηση. Σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη, η πτώση των λιανικών πωλήσεων είναι η μεγαλύτερη από το 1995, οπότε άρχισε η συλλογή των σχετικών στοιχείων.
Πρόσφατη δημοσκόπηση της ΕΕ έδειξε πως το 46% των Ελλήνων με σχετικά χαμηλά εισοδήματα δηλώνουν ότι περιμένουν πολύ μεγάλες ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες. Το ποσοστό αυτό αποτελεί την υψηλότερη αναλογία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, καθώς στην Ισπανία ανάλογους φόβους εκφράζει μόνο το 9% των πολιτών, στην Γαλλία το 7%, στην Ιταλία το 6,4% και στην Κύπρο το 18%. Μάλιστα, ο ‘Ελληνας καταναλωτής, όσον αφορά στις μεγάλες δαπάνες, δηλώνει πως έχει μειωθεί κατά 73% η πρόθεση του να αγοράσει καινούργιο ΙΧ, κατά 82% να αποκτήσει νέα οικία και κατά 74% να πραγματοποιήσει επισκευές στην υφιστάμενη κατοικία του.
Σωτήρια η αγορά των PL
Η συρρίκνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ο περιορισμός των δαπανών οδηγούν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές προς τα τιμολογιακά ελκυστικότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφει πως 1 στα 5 προϊόντα που αγοράζονται σήμερα είναι ιδιωτικής ετικέτας, με τη συμμετοχή τους στο καλάθι της νοικοκυράς να φτάνει το 19,54% το 2007, έναντι 17,1% το 2006.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα επόμενα χρόνια τα private label προϊόντα θα καλύπτουν το 25% των αγορών των καταναλωτών από τα σούπερ μάρκετ, ενώ το μερίδιό τους στις συνολικές πωλήσεις των σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι έχει διαμορφωθεί στο 15%. Οι χαμηλές τιμές τους, παρά το γεγονός ότι κι αυτές έχουν ανατιμηθεί, εξακολουθούν να είναι ελκυστικότερες έως και 40%, σε σχέση με τα επώνυμα είδη. ‘Ετσι, οι συνολικές πωλήσεις τους φέτος, οι οποίες πέρυσι εκτιμάται ότι προσέγγισαν τα 1,35 δισ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ το 2006, προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 1,7 δισ. ευρώ.