Μπορεί να ναυάγησαν ή να μπήκαν για αόριστο χρόνο στον πάγο οι διαπραγματεύσεις της Πέντε-Γαλαξίας για την εξαγορά δύο τοπικών αλυσίδων της Δυτικής Ελλάδας, αλλά η αλυσίδα συνεχίζει δυναμικά την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της, ανοίγει νέο κύκλο επενδύσεων στις δομές logistics και αναβιώνει το σχέδιό της για τη μεγάλη επένδυσή της στη Σαλαμίνα, προσδοκώντας να κλείσει το 2021 με αύξηση τζίρου. Φέτος η εταιρεία συμπλήρωσε πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της.

Ο ι ιδιοκτήτες των δύο τοπικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Δυτικής Ελλάδας, με τους οποίους η διοίκηση της Πέντε διαπραγματευόταν την σύναψη συμφωνιών εξαγοράς των εταιρειών τους, φαίνεται ότι επαναπροσδιορίζουν τα σχέδιά τους, καθώς η απρόσμενα ευνοϊκή επίδραση των επιπτώσεων της πανδημίας στα οικονομικά τους, όπως συνέβη σε όλο τον κλάδο, αναπτέρωσε τις ελπίδες τους για κάτι καλύτερο. Πάντως, τα στελέχη της Πέντε δεν αποθαρρύνονται, προσδοκώντας ότι εν ευθέτω χρόνο θα επανέλθουν στη διαπραγμάτευση…

Στο μεταξύ, η Πέντε συνεχίζει απρόσκοπτα το πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου της με νέα σούπερ μάρκετ. Άλλωστε, η εταιρεία έχει διαθέσιμα στο χαρτοφυλάκιό της προς σχετική αξιοποίηση συνολικά εννιά ιδιόκτητα οικόπεδα στην Αττική και την περιφέρεια. Επενδυτική προτεραιότητά αποτελούν η Καλαμάτα, η Κόρινθος, το Αγρίνιο και η Πρέβεζα.

Η Κόρινθος προηγείται στο σχετικό σχεδιασμό της, καθώς περί τα τέλη του Νοεμβρίου ή τις αρχές του Δεκεμβρίου πρόκειται να εγκαινιαστεί εκεί ένα νέο σούπερ μάρκετ Γαλαξίας. Μέχρι τώρα στη διάρκεια του έτους η Πέντε έχει εγκαινιάσει τη λειτουργία τριών νέων σούπερ μάρκετ σε Λαύριο, Πάτρα και Μενίδι.

Το επενδυτικό πλάνο της αλυσίδας φέτος και την επόμενη χρονιά είναι ιδιαίτερα φορτωμένο, μετά την απόφαση της διοίκησής της να προχωρήσει σε επεκτάσεις των αποθηκευτικών της χώρων, προκειμένου να καλύπτονται απρόσκοπτα οι ανάγκες διακίνησης των προϊόντων της στο συνεχώς επεκτεινόμενο δίκτυό της. Τη σχετική απόφαση φαίνεται ότι ενισχύει η εκτίμηση ότι η εταιρεία «έχασε χρόνο», εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια σύναψης συνεργιών με τρίτους, σχέδια τα οποία τελικά δεν ευοδώθηκαν, ενώ μετέωρο έμεινε και το σχέδιό της για την οργάνωση νέων κεντρικών αποθηκών στην Αττική. Η αναδιοργάνωση των logistics της εταιρείας έμεινε πίσω λόγω πανδημίας, οπότε η διοίκησή της καλείται άμεσα να προωθήσει προς υλοποίηση σχέδια σχετικών λύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι θα προχωρήσει άμεσα στην επέκταση όλων των υπαρχουσών αποθηκευτικών υποδομών της, περιλαμβανομένης εκείνης στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τοπικά το δυναμικό της, με τη διεύρυνσή του πρόσφατα μετά την εξαγορά του δικτύου OLLA, έχει ανάγκες πρόσθετης υποστήριξης.

Ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση στη Σαλαμίνα
Ενδιαφέρον έχει η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της Πέντε θα προχωρήσει τελικά στη μεγάλη υπό αναστολή επένδυσή της στη Σαλαμίνα, καθώς οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση του οικοπέδου της στην περιοχή «ξεκολλούν». Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την τόνωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας –άρα και της ρευστότητάς της– την περίοδο της πανδημίας, φαίνεται ότι λειτούργησε ως καταλύτης για την επανεξέταση των σχεδίων της και την απόφαση υλοποίησής τους. Υπενθυμίζουμε ότι η Πέντε προτίθεται να δημιουργήσει στην περιοχή ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, το οποίο πρόκειται να στεγάσει, μεταξύ άλλων, και ένα κατάστημα Γαλαξίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων της Πέντε, στο οκτάμηνο υπήρξε μια οριακή μείωσή τους περίπου κατά 0,5%, αλλά η διοίκησή της αισιοδοξεί ότι το τελευταίο τετράμηνο του έτους οι επιδόσεις της θα βελτιωθούν, έτσι ώστε το 2021 θα κλείσει με θετικό πρόσημο για τον τζίρο της.