Οι αυξημένες επενδύσεις, η καθιέρωση και νέων τύπων καταστημάτων, η επιθετική πολιτική τιμών και ο εμπλουτισμός των προς πώληση συλλογών προϊόντων εξασφαλίζουν στη Lidl Ελλάς διαρκή άνοδο πωλήσεων, παρά το γεγονός ότι δέχεται και το δικό της δίκτυο ιδιαίτερα έντονες πιέσεις, λόγω του γενικότερου μετασχηματισμού του κλάδου της οργανωμένης λιανικής στην κατεύθυνση της συγκέντρωσής του σε λιγότερα και μεγαλύτερα σχήματα.

H διοίκηση της εταιρείας, αναπροσαρμόζοντας εν μέρει τη στρατηγική της, τόσο σε ό,τι αφορά την επενδυτική της πολιτική όσο και την εμπορική της στρατηγική, αντέδρασε επιτυχώς, προσαρμοζόμενη θετικά στις νέες συνθήκες της οργανωμένης λιανικής κατά την τελευταία διετία. Παρά το γεγονός ότι το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά συνολικά για την αγορά, αφού έδρασε σε περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού και πιέσεων για μεγάλες προσφορές και καλύτερη εξυπηρέτηση, η τελευταία εταιρική χρήση της Lidl (1η Μαρτίου 2018-28η Φεβρουαρίου 2019) έκλεισε θετικά, με ποσοστιαία ανάπτυξη της τάξης του 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας. Στελέχη της επισημαίνουν ότι στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2018, καταγράφηκε αύξηση επισκεψιμότητας των πελατών και της μέσης αξίας του «καλαθιού» αγορών τους, με αποτέλεσμα τα βασικά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας να κινηθούν ανοδικά. Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις τους και για την τρέχουσα εταιρική χρήση, που επίσης δείχνει ότι ο τζίρος της κινείται ανοδικά.

Αύξηση επενδύσεων
Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για το τρέχον εταιρικό οικονομικό έτος, που άρχισε 1η Μαρτίου, προβλέπεται η χρήση κεφαλαίων συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ, που ως ποσό είναι αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι της προηγούμενης χρήσης. Τα εν λόγω κεφάλαια θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του σχεδίου εγκατάστασης φούρνων bake off σε όλα τα καταστήματα του δικτύου, την προσθήκη 250 νέων κωδικών, που θα φτάσουν έτσι συνολικά τους 2.550, την εγκαινίαση της λειτουργίας τουλάχιστον δύο νέων καταστημάτων, με την προσθήκη των οποίων το δίκτυο της αλυσίδας θα αυξηθεί στις 225 εμπορικές μονάδες και την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων της εταιρείας, με τη δημιουργία νέων ψυκτικών εγκαταστάσεων (ψύξης και κατάψυξης) και την τοποθέτηση ραφιών στα τρία από τα τέσσερα logistics centers της εταιρίας, που εδρεύουν στην Αθήνα, τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη. Κατά την προηγούμενη χρήση η Lidl Ελλάς επένδυσε περί τα 80 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στο δίκτυο των καταστημάτων της, με την ίδρυση νέων και ανακαινίσεις παλαιότερων, στην εγκατάσταση φούρνων bake off, όπως και στον εμπλουτισμό του κωδικολογίου των συλλογών της με νέα προϊόντα. Η πολιτική της εταιρείας είναι εστιασμένη στους Έλληνες παραγωγούς, από τους οποίους προμηθεύεται το 67% των προϊόντων τους. Ορισμένα εξ αυτών τα προωθεί και εκτός συνόρων στο διεθνές δίκτυο του ομίλου, ενώ ενισχύει τη θέση της και στον τομέα των φρέσκων προϊόντων. Εξάλλου, οι αλλαγές που έχει δοκιμάσει η εταιρεία στα μοντέλα των καταστημάτων της επιτρέπουν να καταστεί περισσότερο ευέλικτη για την ανάπτυξη νέων μονάδων στην Αττική. Ήδη έχει δοκιμάσει τις διώροφες εμπορικές μονάδες με χώρο στάθμευσης υπόγειο ή ισόγειο, όπως και τα καταστήματα χώρου πωλήσεων μέχρι 800τμ. Με τις εν λόγω προσαρμογές η εταιρεία πετυχαίνει να διεισδύει αποτελεσματικότερα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σημειώνουμε ότι σήμερα η επεκτατική της πολιτική περιλαμβάνει σε μεγαλύτερο βαθμό και τη νησιωτική Ελλάδα. Σήμερα η Lidl Ελλάς απασχολεί περισσότερους από 5.600 εργαζόμενους. Εντός του 2020 αναμένεται ότι το ανθρώπινο δυναμικό της θα υπερβεί τα 6.000 άτομα, οπότε θα αυξηθεί κατά 8%.