«Αυξάνονται και πληθύνονται» οι πρωτοβουλίες δημιουργίας συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών στη Μακεδονία και τη Θράκη από κτηνοτρόφους και ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών. 'Ετσι, μετά τη λειτουργία της τυροκομικής μονάδας της ΕΑΣ Λάρισας, ανάλογο σχέδιο θέτουν σε εφαρμογή και οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την υλοποίηση συνεταιριστικής βιομηχανίας γάλακτος. Η ίδρυση Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων στη Δυτική Μακεδονία γίνεται με την παρότρυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ίδρυση Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων στη Δυτική Μακεδονία γίνεται με την παρότρυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, στο ειρηνοδικείο Κοζάνης εγκρίθηκαν η ίδρυση και το καταστατικό του συλλόγου με την επωνυμία Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός “Αλιάκμων”, με έδρα την Κοζάνη. Η σχεδιαζόμενη επένδυση για τη δημιουργία βιομηχανίας γάλακτος στη Δυτική Μακεδονία θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο. Στις δραστηριότητες της σχετικής εταιρείας περιλαμβάνεται η εμφιάλωση γάλακτος και η παραγωγή τυριών.

Την ίδια στιγμή, διευρύνεται η διείσδυση της ΕΑΣ Λάρισας στα τυροκομικά-γαλακτοκομικά προϊόντα με την τοποθέτηση της φέτας «Τέμπη» στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε ξένες αγορές. ‘Ηδη, η φέτα «Τέμπη» (σε μεγάλες συσκευασίες) τοποθετήθηκε στα 34 καταστήματα της αλυσίδας Λάρισα, ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η διάθεση πραγματοποιείται μέσω χονδρεμπόρων. Παράλληλα, ένα 20% της παραγωγής κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού και συγκεκριμένα προς την Ολλανδία και τη Σαουδική Αραβία.

Η παραγωγική δυναμικότητα της τυροκομικής μονάδας της ΕΑΣ Λάρισας αναμένεται να διπλασιαστεί φέτος και να προσεγγίσει τους 250 τόνους φέτος, έτσι ώστε να καλυφθεί η ζήτηση, ενώ θα προωθηθούν σύντομα στην αγορά και μικρότερες συσκευασίες. Για τη διεύρυνση της δυναμικότητας της εν λόγω μονάδας, προγραμματίζονται επενδύσεις περίπου 2,5 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας. Εκτός της φέτας, προγραμματίζεται η παραγωγή κι άλλων προϊόντων, όπως γιαούρτης και φρέσκου γάλακτος.