Η αγορά εναγωνίως ζητάει μέτρα ανάπτυξης, αλλά οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχετικών εξαγγελιών δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας και δυσπιστίας. Στο μεταξύ, ενώ το καταναλωτικό πρότυπο γίνεται λιτοδίαιτο, φέτος εκτιμάται ότι οι περικοπές των εισοδημάτων θα αφαιρέσουν πάνω από 8,3 δισ. ευρώ από τον λιανικό τζίρο κι η ανεργία των μικρών επιχειρηματιών και των μισθωτών θα θέσει, πιθανώς, σε κίνδυνο τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Ανήμερα της εθνικής μας γιορτής ένα σίριαλ έλαβε τέλος, αλλά την ίδια στιγμή σηκώθηκε η αυλαία της δεύτερης πράξης ενός άλλου σίριαλ, που προβλέπεται ιδιαίτερα μακροχρόνιο, ψυχοφθόρο και επώδυνο για τα εκατομμύρια συμπολιτών μας, οι οποίοι αίφνης το περασμένο φθινόπωρο ξύπνησαν από την καταναλωτική νιρβάνα που ζούσαν τα τελευταία χρόνια ως μέλη μιας από τις «ισχυρότερες οικονομίες» του πλανήτη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιαζόταν σαν να μην την αφορούσαν οι κλυδωνισμοί της διεθνούς κρίσης.

Το σίριαλ που τελείωσε, ή ελπίζουν πως τελείωσε οι κινούντες τα νήματα της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτό της χρεοκοπίας της χώρας. Η παρέμβαση του κεντρικού ευρωπαϊκού τραπεζίτη, κ. Ζ. Κ. Τρισέ, την τελευταία στιγμή για τα ελληνικά ομόλογα (και γενικότερα για τα ομόλογα των υποβαθμισμένων οικονομιών της Κοινότητας) και η συμφωνία κορυφής που επιτεύχθηκε, με την οποία -υπό την πίεση της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, της Γερμανίας- άνοιξε η… Κερκόπορτα εισόδου του ΔΝΤ στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, απομάκρυναν μεν κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά χωρίς να λύσουν το πρόβλημα του δανεισμού της με ακριβό επιτόκιο. Άλλωστε, αμέσως μετά την απεμπλοκή, το επιτόκιο που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές ήταν 5,9%, λίγα δέκατα της μονάδας χαμηλότερο από την προηγούμενη φορά.

Στο επίκεντρο των αναλύσεων που ακολούθησαν μπήκε, φυσικά, η σημασία για την Ευρωζώνη της εμπλοκής του ΔΝΤ στα εσωτερικά της, αλλά το θέμα αυτό δεν είναι της παρούσης.

Επειγόντως «οξυγόνο ανάπτυξης»
Το σίριαλ που συνεχίζεται, και μάλιστα με τη δράση να λαμβάνει πλέον καταιγιστικούς ρυθμούς, είναι αυτό που αναφέρεται στις «ανατροπές» -έως σημείου «κατεδαφίσεων»- που συντελούνται στο εσωτερικό της χώρας. Σε όλα τα μέτωπα η ζωή μας αλλάζει εκτός εκείνου της ευκταίας ανάπτυξης, όπου αναζητούνται ακόμη ρόλοι και πρωταγωνιστές.

Η αγορά εναγωνίως ζητάει αναπτυξιακά μέτρα, ή έστω κάποιες ενδείξεις που να πείθουν ότι η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει σύντομα μια λεπτομερειακώς επεξεργασμένη αναπτυξιακή πολιτική, αλλά προς το παρόν μάλλον δεν φαίνεται κάποιο ενθαρρυντικό σινιάλο φωτός από το βάθος του τούνελ.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος συνεχίζει να αποτελεί ένα μελλοντικό όραμα, ενώ ο ισχύων είναι πλήρως αδρανοποιημένος. Το ΕΣΠΑ, που θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο στήριξης πολλών επιχειρήσεων στις δύσκολες στιγμές που περνά η ελληνική οικονομία, παραμένει στο στάδιο των διακηρύξεων και των απλοποιήσεων. Η διακήρυξη της απλοποίησης των διαδικασιών για την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, μια διακήρυξη της παρούσας κυβέρνησης, όπως άλλωστε κι όλων των προηγούμενων, δεν εμπνέει την αισιοδοξία ότι σύντομα θα δούμε τη γραφειοκρατία να κάμπτεται και να «ξεφυτρώνουν» νέες επιχειρήσεις στη χώρα μέσα σε μια-δυο εβδομάδες από την κατάθεση των δικαιολογητικών τους.

Όσο για τα «κλειστά επαγγέλματα», το όλο θέμα αποτελεί μια ορθάνοιχτη πληγή εδώ και δεκαετίες και μία ακόμη υπόσχεση για το «άνοιγμά» τους δεν πείθει κανέναν στην αγορά, αν δεν δει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, βάσει χρονοδιαγράμματος, σε αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα πολύ σύντομα. Άλλωστε, οι διακηρύξεις, που άλλοτε μιλούν για το άνοιγμα του θέματος το φθινόπωρο κι άλλοτε στις αρχές του καλοκαιριού, αυξάνουν τη δυσπιστία για την ειλικρίνεια και τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων.

Η ελληνική οικονομία, λοιπόν, χρειάζεται επειγόντως «οξυγόνο ανάπτυξης». Και οι ταπεινωμένοι και λοιδορούμενοι ανά τον πλανήτη Έλληνες -όχι τα «λαμόγια» που μάλλον συνεχίζουν να γελούν σαρδόνια- χρειάζονται μια ανάσα αυτοπεποίθησης και προπαντός το δικαίωμα στο όνειρο (στο όποιο όνειρο), που πριν από λίγους μήνες κυριολεκτικά εν μία νυκτί μετατράπηκε σε εφιάλτη.


Άλλαξε το καταναλωτικό πρότυπο
Η μεταστροφή του Έλληνα σε άλλα καταναλωτικά πρότυπα και σε μία πολύ πιο σφιχτή καθημερινότητα άρχισε ήδη να γίνεται αισθητή και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με ακραία φαινόμενα αντι-καταναλωτισμού, εξίσου ίσως ακραία με τα φαινόμενο υπερκαταναλωτισμού που ζούσαμε πριν από λίγους μήνες. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν πέσει στο ναδίρ και ήδη έχει δημιουργηθεί μια πολυπληθής «τάξη» εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακριβών ΙΧ, που δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτά, ακριβώς όπως σχεδόν μία δεκαετία πριν δεν μπορούσαν οι εγκλωβισμένοι του Χρηματιστηρίου.

Οι έξοδοι έχουν περιοριστεί τόσο πολύ, ώστε πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης έχουν εξαναγκαστεί να λειτουργούν πλέον μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις άλλες ημέρες τις εβδομάδας να υπολειτουργούν, αν όχι να έχουν κατεβασμένα ρολά. Ημέρες δόξης ζει το ντελίβερι, που εκτός του ότι κοστίζει φτηνά, υποκαθιστά την παρεΐστικη έξοδο, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε γνωστούς και φίλους να συγκεντρώνονται κατ’ οίκον και να διασκεδάζουν, τρώγοντας πίτσες ή σουβλάκια.

Η κρίση, όμως, έχει επηρεάσει τις καταναλωτικές μας συνήθειες και σε επίπεδο λιανικής. Αξίζει να αναφέρουμε την ολοένα επιταχυνόμενη διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο καλάθι της νοικοκυράς. Το α’ δίμηνο του 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων αυξήθηκε κατά 2%, ενώ αντίθετα κατά 1% μειώθηκαν οι πωλήσεις των επωνύμων προϊόντων. Μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια ο τζίρος της ευρείας κατηγορίας των προϊόντων φίρμας λιανεμπορίου διπλασιάστηκε και ήδη πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, αυξάνοντας το μερίδιό της κατά τον γενικό μέσο όρο γύρω στο 15% του συνόλου.

8,3 δισ. ευρώ κάτω η λιανική φέτος
Το 2010 θα είναι πολύ δύσκολο έτος για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Το ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γ. Προβόπουλου, θα μειωθεί κατά 2%, ενώ άλλοι διεθνείς και εγχώριοι οίκοι εκτοξεύουν το ποσοστό της μείωσης μέχρι το -4%. Από το λιανεμπόριο, υποστηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, θα λείψουν το 2010 πάνω από 8,3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των περικοπών των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των αυξήσεων στους φόρους, έμμεσους και άμεσους.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να συναθροιστεί στις αντίστοιχες απώλειες των 5 δισ. ευρώ το 2009 και των 1,5 δισ. ευρώ το 2008, σύμφωνα με τις έρευνες τις ΕΣΥΕ. Προσθετικά, λοιπόν, τη «μαύρη τριετία» 2008-2010, οι απώλειες του λιανεμπορίου θα κυμανθούν γύρω στα 14-15 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των συνολικών λιανικών πωλήσεων της εγχώριας αγοράς.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η πιστωτική ασφυξία, που οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα όρια της επιβίωσης, αλλά και μεγάλες εταιρείες σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους και σε μείωση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον περασμένο Ιανουάριο η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυξήθηκε μόλις κατά 4,5%, τη στιγμή που το δ’ τρίμηνο του 2009 η αύξηση ήταν 5,5% και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 21,6%! Ειδικότερα στο λιανεμπόριο, η χρηματοδότηση τον Ιανουάριο αυξήθηκε μόλις 3,2%, έναντι 4,2% το δ’ τρίμηνο του 2009 και 22,2% το δ’ τρίμηνο του 2008.


Σαρώνει η ανεργία
Το κλείσιμο της στρόφιγγας του δανεισμού και η συρρίκνωση της αγοραστικής κίνησης κοστίζουν ήδη στην ελληνική κοινωνία χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς σχετικά με τη διόγκωση της ανεργίας, «ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Το πρόβλημα βρίσκεται μπροστά μας και οι εκρηκτικές διαστάσεις που μέλλει να λάβει θα θέσουν, πιθανώς, σε κίνδυνο τη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το 2009 οι θέσεις μισθωτής εργασίας μειώθηκαν κατά 75.200, ενώ την ίδια περίοδο στον δρόμο βρέθηκαν και 34.800 επιχειρηματίες, που εξαναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους. Συνολικά, δηλαδή, πέρσι στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας χάθηκαν 110.000 θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, οι εγγραφές ανέργων στον ΟΑΕΔ έχουν ξεπεράσει τις 750.000, οδεύοντας με ταχύτατο ρυθμό προς το ένα εκατ. και πάνω, όπως πρόβλεπε πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας.

Δείτε τον πίνακα εξέλιξης της ανεργίας μικρών επιχειρηματιών τα έτη 2009/2008

Στις εμπορικές επιχειρήσεις, τον κλάδο που κατά παράδοση δημιουργούσε τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο ετήσιο όρο γύρω στις 30.000 νέες θέσεις εργασίας και αποτελεί τον κλάδο με τον μεγαλύτερο (και με μεγάλη διαφορά) αριθμό απασχολούμενων, πέρσι χάθηκαν 42.200 θέσεις απασχόλησης. Από τους ανέργους του κλάδου, οι 26.100 είναι επιχειρηματίες, οι 1.700 βοηθοί στις οικογενειακές επιχειρήσεις και οι 14.400 μισθωτοί.

Όπως υπολογίζουν στελέχη του κλάδου, οι απώλειες που καταγράφει η ΕΣΥΕ μεταφράζονται σε 23.000 «λουκέτα» επιχειρήσεων, εκ των οποίων πάνω από 17.000 αφορούν σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Το θολό τοπίο, μέσα στο οποίο κινείται τους τελευταίους μήνες η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αποδίδεται παραστατικά από τα ευρήματα ερευνών που πραγματοποίησαν η ΓΣΕΒΕΕ, σε πανελλαδικό επίπεδο, και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, στις επιχειρήσεις-μέλη του στην Αττική. Και οι δύο έρευνες δείχνουν ότι το μέγα πρόβλημα των επόμενων μηνών θα είναι η ανεργία, τα «λουκέτα» και η θεαματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, η οποία θα οδηγήσει ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Μέσα στο α’ εξάμηνο του 2010 θα χαθούν 60.000 θέσεις μισθωτής εργασίας στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ από την έρευνα του ΒΕΑ προκύπτει ότι μόνο στις βιοτεχνίες της Αττικής θα απολυθούν γύρω στους 25.000 εργαζόμενους.

Επιπλέον, στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμούν ότι σήμερα επιζούν κυριολεκτικά «λάθρα» περισσότερες από 120.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 60.000-70.000 θα βάλουν «λουκέτο» μέσα στην επόμενη διετία. Στην Αττική, 1 στις 4 βιοτεχνίες, δηλαδή περισσότερες από 16.000 παραγωγικές επιχειρήσεις, δηλώνουν ότι θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα μέσα στο 2010 και πιθανότατα θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Η βύθιση της οικονομίας το 2009 ως προς το 2008
• Όγκος λιανικών πωλήσεων: -9,3% (=απώλεια τζίρου 5 δισ. ευρώ).
• Τζίρος χονδρεμπορικών επιχειρήσεων: -9,3%.
• Βιομηχανική παραγωγή: -11,4%.
• Τζίρος βιομηχανιών: -23%.
• Νέες παραγγελίες στις βιομηχανίες: -28,6%.
• Τζίρος τουριστικών επιχειρήσεων: -9,1%.
• Τζίρος καυσίμων και λιπαντικών: -27,7%.
• Όγκος οικοδομικής δραστηριότητας: -25,9%.
• Τζίρος μεταφορών: χερσαίες -31,5%, πλωτές -22,8%, αεροπορικές -12,6%.
• Υποστηρικτικές δραστηριότητες στις μεταφορές και στην αποθήκευση (logistics): -33,3%.

Πηγή: ΕΣΥΕ